reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Testy owulacyjne - proszę o pomoc w interpretacji.

Hej!
2 tygodnie temu skończyłam kp. Nie miałam jeszcze miesiączki, ale od razu chciałabym starać się o kolejne dziecko. Zaczęłam stosować testy owulacyjne, po raz pierwszy. I tak kocham się z mężem z reguły co dwa dni, ale chcę wiedzieć, kiedy będę miała owulację, by odstawić olej z wiesiołka. Załączam zdjęcie ostatnich 3 dni, od lewej do prawej od najstarszego do najmłodszego. Dziś druga kreska była już prawie niewidoczna. Czy ten trzeci test mógł wskazywać na owulację?

Załączniki

• IMG_20210707_080215068_HDR.jpg
    IMG_20210707_080215068_HDR.jpg
    212,1 KB · Wyświetleń: 556
reklama
Nie, żaden z tych testów nie jest pozytywny. Pozytywny test musi mieć taką samą kreskę jak testowa, lub ciemniejszą. Aczkolwiek jeśli wcześniejsze były ciemniejsze to po prostu mogło byc już po owulacji i nie zdążyłaś jej wychwycić testami.

Nie, żaden z tych testów nie jest pozytywny. Pozytywny test musi mieć taką samą kreskę jak testowa, lub ciemniejszą. Aczkolwiek jeśli wcześniejsze były ciemniejsze to po prostu mogło byc już po owulacji i nie zdążyłaś jej wychwycić testami.
Dziękuję za odpowiedź 🙂

Intensywność 2 kreski zależy od firmy albo od stężenia twojego LH.
Nigdy nie mialam tej drugiej kreski w tym samym kolorze co kreska testowa, ale u mnie się udało pomimo, że testy nie pokazywały tej kreski mocniejszej. Jak widzisz ze kreska jest najciemniejsza dziś to za 24-48h od testu może być owulacja. Najfajnieszym sposobem jest zapisywanie daty i wklejanie testów na kartkę wtedy widzisz jak kreska wygląda na przełomie kilku dni. Najskuteczniejsza ocena wystąpienia owulacji jest jednak monitoring u ginekologa

Wydaje mi się, że w Twoim wypadku testy nie pomogą bo dopiero co skończyłaś karmić. Na tych testach pisze, że są wiarygodne tylko u osób z regularnymi cyklami a wszystkie anomalie jak np PCOS czy inne wahania hormonalne zaburzają wynik :)

Wydaje mi się, że w Twoim wypadku testy nie pomogą bo dopiero co skończyłaś karmić. Na tych testach pisze, że są wiarygodne tylko u osób z regularnymi cyklami a wszystkie anomalie jak np PCOS czy inne wahania hormonalne zaburzają wynik :)
Niestety, ale masz rację. Jeżeli dwa tygodnie temu zakończono kp to gospodarka hormonalna jest jeszcze zaburzona i testy nie są wiarygodne. Nawet jest o karmieniu w instrukcji. Że wpływa ono na wynik testu.

W twoim wypadku najlepiej iść do ginekologa na monitoring. Sprawdzić czy jajniki już pracują i czy w ogóle masz już owulację. Nawet to, że będziesz mieć krwawienie co miesiąc nie jest jednoznaczne z owulacją. U mnie okres wracał po 8 tygodniach od porodu, a owulacja dopiero koło 8 miesięcy po. Do tego po drugim porodzie jak wróciła owulacja miałam za krótka fazę lutealną jakiś czas i to uniemożliwiało poczęcie. Pomógł dopiero ginekolog. Zachodziłam w ciążę dosyć szybko dwukrotnie. Po 11 miesiącach od poprzedniego porodu 🙂

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi 😊 może w takim razie rzeczywiście nie będę się sugerowała tymi testami i wrócę do nich ewentualnie po jakiejś drugiej miesiączce 😊

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi 😊 może w takim razie rzeczywiście nie będę się sugerowała tymi testami i wrócę do nich ewentualnie po jakiejś drugiej miesiączce 😊
Jeśli to są testy z allegro horizon medical chyba (te najtańsze) to u mnie one nie wykrywają piku... inne za to wykrywają :) a

reklama
Do góry