reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Test PAPPA

borówka26

Zaangażowana w BB
Proszę o interpretację wyniku. Martwie się, czy wszystko jest ok, a wizyta dopiero w sobotę :( Test wykonywany był w 11t4d w diagnostyce. Zalączam zdjęcie wynikow.

Załączniki

• 20190828_090735.jpg
    20190828_090735.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 17 626
reklama
Wynik bez pozostałych danych nic nie mówi.
Może tutaj uda Ci się policzyć? Link do: The Fetal Medicine Foundation

edit. Spróbowałam wpisać swoje dane - przy czym długość dziecka i przezierność karkową wpisałam prawidłową (tj. 62mm długości +1,1 przezierność karku). Prawdopodobieństwo wyszło bardzo małe.

Ostatnia edycja:
Musisz wyliczyć MoM - tj. swoją wartość podzielić przez mediany (50 centyla).
A potem w internecie poczytaj co dane wartości znaczą :)
Dziękuję. Przeliczyłam HCG 0,32 MoM, PAPPA 3,93 MoM, ale podobnego przypadku nie ma w internecie. Przeważnie jest na odwrót HCG wysokie, PAPPA niskie, HCG wysokie, a PAPPA w normie lub HCG w normie a PAPPA niskie.

Znalazłam artykuł, który mówi:
"Stężenie wolnej β-hCG w surowicy krwi ciężarnej prawidłowo spada wraz z czasem trwania ciąży, natomiast w ciążach z trisomią 21 jej stężenie jest zwiększone (>2,0MoM). Stężenie PAPP-A prawidłowo rośnie wraz z wiekiem ciążowym, natomiast w trisomii 21 stężenie tego białka jest niższe (<0,5MoM)."
Próbuję wstawić linka: tu link

To chyba jednak nie są dobre wieści. Nie wiem jak inaczej link wstawić - bo wpisałam w google i tam od razu jest odnośnik do pobrania pdf. Jak się boisz pobrać to poszukaj:
Ginekol Pol. 2010, 81, 210-214
Interpretacja fałszywie dodatnich wyników biochemicznych testów prenatalnych

edit. To ryzyko będzie mocno uzależnione od pomiarów z USG - CRL i przezierności karkowej.

Ostatnia edycja:
Ja znalazłam w necie coś takiego:

• W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
  • W przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
  • W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
U ciebie nie występuje żadna z tych sytuacji, więc chyba jest ok:)

reklama
Znalazłam artykuł, który mówi:
"Stężenie wolnej β-hCG w surowicy krwi ciężarnej prawidłowo spada wraz z czasem trwania ciąży, natomiast w ciążach z trisomią 21 jej stężenie jest zwiększone (>2,0MoM). Stężenie PAPP-A prawidłowo rośnie wraz z wiekiem ciążowym, natomiast w trisomii 21 stężenie tego białka jest niższe (<0,5MoM)."
Próbuję wstawić linka: tu link

To chyba jednak nie są dobre wieści. Nie wiem jak inaczej link wstawić - bo wpisałam w google i tam od razu jest odnośnik do pobrania pdf. Jak się boisz pobrać to poszukaj:
Ginekol Pol. 2010, 81, 210-214
Interpretacja fałszywie dodatnich wyników biochemicznych testów prenatalnych

edit. To ryzyko będzie mocno uzależnione od pomiarów z USG - CRL i przezierności karkowej.
U mnie jest na odwrót. HCG za niskie, PAPPA za wysokie. W trisomiach jest inaczej, jednak zastanawiam sie czy nie świadczy to o jeszcze czyms innym.

reklama
AA faktycznie - przepraszam za zamieszanie w takim razie. Jednak wieczorem nie powinnam już się za nic brać...
A czytałaś ten artykuł w całości? Może jest tam i o Twojej sytuacji?

Do góry