reklama
Rozwiązanie
Super!!Jestem po USG. Ryzyko 1:17300, a pozostale 2 <1:20000. Niepotrzebnie się stresowałam, ale to jak zwykle
Wynik bez pozostałych danych nic nie mówi.
Może tutaj uda Ci się policzyć? Link do: The Fetal Medicine Foundation
edit. Spróbowałam wpisać swoje dane - przy czym długość dziecka i przezierność karkową wpisałam prawidłową (tj. 62mm długości +1,1 przezierność karku). Prawdopodobieństwo wyszło bardzo małe.
Może tutaj uda Ci się policzyć? Link do: The Fetal Medicine Foundation
edit. Spróbowałam wpisać swoje dane - przy czym długość dziecka i przezierność karkową wpisałam prawidłową (tj. 62mm długości +1,1 przezierność karku). Prawdopodobieństwo wyszło bardzo małe.
Ostatnia edycja:
Dziękuję. Przeliczyłam HCG 0,32 MoM, PAPPA 3,93 MoM, ale podobnego przypadku nie ma w internecie. Przeważnie jest na odwrót HCG wysokie, PAPPA niskie, HCG wysokie, a PAPPA w normie lub HCG w normie a PAPPA niskie.Musisz wyliczyć MoM - tj. swoją wartość podzielić przez mediany (50 centyla).
A potem w internecie poczytaj co dane wartości znaczą
Znalazłam artykuł, który mówi:
"Stężenie wolnej β-hCG w surowicy krwi ciężarnej prawidłowo spada wraz z czasem trwania ciąży, natomiast w ciążach z trisomią 21 jej stężenie jest zwiększone (>2,0MoM). Stężenie PAPP-A prawidłowo rośnie wraz z wiekiem ciążowym, natomiast w trisomii 21 stężenie tego białka jest niższe (<0,5MoM)."
Próbuję wstawić linka: tu link
To chyba jednak nie są dobre wieści. Nie wiem jak inaczej link wstawić - bo wpisałam w google i tam od razu jest odnośnik do pobrania pdf. Jak się boisz pobrać to poszukaj:
Ginekol Pol. 2010, 81, 210-214
Interpretacja fałszywie dodatnich wyników biochemicznych testów prenatalnych
edit. To ryzyko będzie mocno uzależnione od pomiarów z USG - CRL i przezierności karkowej.
"Stężenie wolnej β-hCG w surowicy krwi ciężarnej prawidłowo spada wraz z czasem trwania ciąży, natomiast w ciążach z trisomią 21 jej stężenie jest zwiększone (>2,0MoM). Stężenie PAPP-A prawidłowo rośnie wraz z wiekiem ciążowym, natomiast w trisomii 21 stężenie tego białka jest niższe (<0,5MoM)."
To chyba jednak nie są dobre wieści. Nie wiem jak inaczej link wstawić - bo wpisałam w google i tam od razu jest odnośnik do pobrania pdf. Jak się boisz pobrać to poszukaj:
edit. To ryzyko będzie mocno uzależnione od pomiarów z USG - CRL i przezierności karkowej.
Ostatnia edycja:
Ja znalazłam w necie coś takiego:
- W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
- W przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
- W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
Patrycja35
Fanka BB :)
Szczerze Wam powiem...ze nie robiac badan w dwoch poprzednich ciazach bylam spokojniejsza....nie czytalam w necie....nie doszukiwalam sie...ehhhh
reklama
U mnie jest na odwrót. HCG za niskie, PAPPA za wysokie. W trisomiach jest inaczej, jednak zastanawiam sie czy nie świadczy to o jeszcze czyms innym.Znalazłam artykuł, który mówi:
reklama