reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Test obciążenia glukoza

Witam 😊 mam dziewczyny do Was pytanko , dziś robiłam test obciążenia glukoza 75g 2 godz , mój wynik wyniósł :
Na czczo 90
Po 1 godz 218
Po 2 godz 100
Martwi mnie ten wynik po godz , jest strasznie wysoki , czy to oznacza że niestety mam cukrzyce ciążowa ?

reklama
reklama
Hej. Moje wyniki glukoza 75.

Nie wiem co to moze oznaczac. Mam spory spadek po 1 godzinie...

GLUKOZA
Na czczo 83
Po 1 godzinie 49
Po 2 godzinach 103

INSULINA
Na czczo 6
Po 1 godzinie 6,81
Po 2 godzinach 31,70

Hej. Moje wyniki glukoza 75.

Nie wiem co to moze oznaczac. Mam spory spadek po 1 godzinie...

GLUKOZA
Na czczo 83
Po 1 godzinie 49
Po 2 godzinach 103

INSULINA
Na czczo 6
Po 1 godzinie 6,81
Po 2 godzinach 31,70
Na pewno trzeba skontaktować się z diabetologiem. To bardzo duży spadek, koniecznie trzeba się temu przyjrzeć.
Po godzinie glukoza powinna być wyzsza, niż na czczo.

A jak się czułaś podczas badania, szczególnie w tej pierwszej godzinie?

Moje pytanie jest inne. Prawdopodobnie czeka mbie w tym tyg test obciążenia glukoza. Sporo osób mówiło mi o obrzydliwym smaku, że doprowadza do wymiotów. Słabe mam trochę nastawienie. Jak to u was było?

Moje pytanie jest inne. Prawdopodobnie czeka mbie w tym tyg test obciążenia glukoza. Sporo osób mówiło mi o obrzydliwym smaku, że doprowadza do wymiotów. Słabe mam trochę nastawienie. Jak to u was było?
Właśnie czekam na ostatnie pobranie krwi, też szlam z nastawieniem że to jest ohydne i ble (raz już przez to przechodziłam), ale póki co czuję się dobrze. Da się to paskudztwo wypić, nawet jak nie lubisz słodyczy czy nie slodzisz herbaty😉

Krzywą robiłam 3 razy w życiu, fakt, że wypicie 75g glukozy jest nieprzyjemne, ale da się wytrzymać.
Jeśli masz obawy, kup w aptece swoją glukoze, smakową. Raz taką dostałam i było lepiej.

Na pewno trzeba skontaktować się z diabetologiem. To bardzo duży spadek, koniecznie trzeba się temu przyjrzeć.
Po godzinie glukoza powinna być wyzsza, niż na czczo.

A jak się czułaś podczas badania, szczególnie w tej pierwszej godzinie?

No czulam sie taka zamulona, spiaca i nie swoja. Ale nie mdlalam ani nie bylo zadnych gorszych odczuc. Jestem zaniepokojna takim wynikiem. Za tydzien mam konsultacje lekarska i ciekawa jestem co moge uslyszec.

reklama
No czulam sie taka zamulona, spiaca i nie swoja. Ale nie mdlalam ani nie bylo zadnych gorszych odczuc. Jestem zaniepokojna takim wynikiem. Za tydzien mam konsultacje lekarska i ciekawa jestem co moge uslyszec.
Możesz usłyszeć że to hipoglikemia reaktywna. Ja miałam podobnie kilka lat temu, po godzinie miałam w miarę ok ale po dwóch bardzo mi spadał.

Natomiast wiadomo, że musisz poczekać na diagnozę od lekarza.
Na razie dbaj o dietę, wprowadź do posiłków węglowodany złożone.

Do góry