reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Terminacja ciazy z zespołem Downa

bittersweet

Zaciekawiona BB
Witam.
Niestety jestem w 16tyg ciąży i dostałam wynik amniopuncji - z Downa. Jestem w Torunia, mój ginekolog przekazał mi wiadomość informując że będę musiała mieć częstsze usg. Gdy powiedzieliśmy z mężem że chcemy terminacji powiedział, że nie ma w Polsce takiej możliwości?? Bylismy bardzo zdziwieni ale on niemalże wyrzucił nas z gabinetu i powiedział że mamy się radzić innego ginekologa jak chcemy.. jesteśmy w szoku ostatnie 2 tygodnie to był dla nas dramat, ale zdążyliśmy podjąć decyzję co do tej ewentualności. Mam pytanie czy któraś z Was miała usuwane ciążę z tego powodu? Dodam że mój mąż ma w rodzinie 2 przypadki i po rozmowie z tymi rodzinami sami nam doradzili taką decyzję żeby zaoszczędzić cierpienia sobie i dziecku... Proszę o nazwiska lekarzy którzy się tego podejmą nieważne gdzie w Polsce.

reklama
Rozwiązanie
Spróbuj u innego lekarza ginekologa spytać. Ponoć jeśli dziecko ma wady genetyczne aborcja jest możliwa do 21 tygodnia ciąży i wystarczą do tego wyniki badań. O ile nic się nie zmieniło. Podzwoń po klinikach, tam prędzej udzielą ci informacji. Bo to już 16 tydzień. Zazwyczaj nawet za granicą aborcja legalnie jest możliwa do 12-14 tygodnia ciąży.

Za granicą to przed samym porodem można wykonać aborcję. W Polsce przeważnie do 24 tygodnia. Przecież wyniki amniopunkcji przeważnie są koło 20 tygodnia. A wcześniej ciężko uzyskac zgodę na terminacje, bo sam obraz USG nie jest podstawą do tego. Jestem ciekawa jak się sprawą zakończyła! Bo faktycznie w Polsce jest problem z uzyskaniem zgody gdy dziecko nie ma wady letalnej.
reklama
Pewnie, uroda minie, wyglad jest nie wazny ale zespol Downa ma specyficznie odrazajacy wyglad , I odrazu kojarzy sie z uposledzeniem umyslowym. To jakie wartosci przekazuje moim zdrowym dzieciom jest malo znaczace w kwestii unicestwienia dziecka z Downem gdyz nie mialoby to zadnego znaczenia. Widac ze przesiadujesz na forum zeby lowic takie perelki jak ja I sobie ulzyc ,tylko glupio robisz . Napisz cos o sobie, o swojej rodzinie , idealna kobieto ,natychmiast znajde ubytek w ideale . Dokladnie jak ty to robisz ,najlepiej komus wrzucac rozgrzebujac anonimowo kazde slowo, jego zycie i poglady w tak skrajnych momentach zycia ,fajnie co? Dowal trollu jeszcze !

Nie, nie fajnie. Nie trzeba się podjąć wychowania takiego dziecka, ale nie trzeba pisać takich głupot.

Ps. Skoro jesteś taką estetką, to nie wiesz, że yorki są akurat zniszczone genetycznie przez hodowców ? Chociaż pewnie nawet nie masz podstawowej wiedzy kynologicznej patrząc na twoja ignorancję.
To super ale moje Yorki sa sliczne I kochane

Pewnie, uroda minie, wyglad jest nie wazny ale zespol Downa ma specyficznie odrazajacy wyglad , I odrazu kojarzy sie z uposledzeniem umyslowym. To jakie wartosci przekazuje moim zdrowym dzieciom jest malo znaczace w kwestii unicestwienia dziecka z Downem gdyz nie mialoby to zadnego znaczenia. Widac ze przesiadujesz na forum zeby lowic takie perelki jak ja I sobie ulzyc ,tylko glupio robisz . Napisz cos o sobie, o swojej rodzinie , idealna kobieto ,natychmiast znajde ubytek w ideale . Dokladnie jak ty to robisz ,najlepiej komus wrzucac rozgrzebujac anonimowo kazde slowo, jego zycie i poglady w tak skrajnych momentach zycia ,fajnie co? Dowal trollu jeszcze !
Ja sama pewnie bym dokonała terminacji dziecka z ZD ale z zupełnie innych powodów niż ty. Dla mnie te dzieci nie są odrażające. One są po prostu chore

Chcesz moje dane osobowe I wyniki badan niedowiarku ?
Ja po prostu nie wierzę, że można być taką ignorantką. Już nawet nie chodzi o to, że są tu rodzice dzieciaczków z zd i być może czytają Twoje wypociny (sama jestem zdania, że jeśli ktoś chce terminować ciążę, powinien mieć do tego prawo, zresztą nie tylko ze wskazaniem na jakieś choroby) ale sposób w jaki opisujesz dzieci urodzone z tą chorobą, świadczy o naprawdę całkowitym braku taktu, wyczucia i empatii. Jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia to lepiej milczeć...

Ja sama pewnie bym dokonała terminacji dziecka z ZD ale z zupełnie innych powodów niż ty. Dla mnie te dzieci nie są odrażające. One są po prostu chore
To nie jedynie wyglad decyduje u mnie, a fakt ze wiem jak wyglada ich pozniejsze zycie , kiedy placza ,sa samotni , nie maja nikogo ale rownoczesnie maja swiadomosc bycia innymi. Potrzeba olbrzymich zasobow finansowych zeby osobie z ZD zapewnic przyszlosc po swojej smierci. Ja napisalam co czuje a tego pisac nie wolno, ma byc slodkopierdzace dziumdzianie I absolutnie zakazane nazywanie rzeczy po imieniu. Chodzilas kiedys z osoba z ZD po ulicy ????? Ja chodzilam , cale miesiace I widzialam jak patrza ludzie . Nie wyobrazam sobie gdyby ta osoba byla ze mna jako moje dziecko . Tyle w temacie

Ja po prostu nie wierzę, że można być taką ignorantką. Już nawet nie chodzi o to, że są tu rodzice dzieciaczków z zd i być może czytają Twoje wypociny (sama jestem zdania, że jeśli ktoś chce terminować ciążę, powinien mieć do tego prawo, zresztą nie tylko ze wskazaniem na jakieś choroby) ale sposób w jaki opisujesz dzieci urodzone z tą chorobą, świadczy o naprawdę całkowitym braku taktu, wyczucia i empatii. Jak się nie ma nic mądrego do powiedzenia to lepiej milczeć...
Rodzice dzieci z ZD wchodzacy na temat osoby ktora chce dokonac terminacji ciazy dziecka z ZD .... po co? Zeby sie masochistycznie katowac czy opluwac kobiete w dramatycznej sytuacji, bo samemu postanowilo sie urodzic dziecko z ZD ????

reklama
Jesteś idiotką, a nie estetką ;)
Jest po prostu osobą w trudnej, tragicznej sytuacji. Reakcje ludzi w takich sytuacjach są różne i trudne.

Mówi się, że osoby agresywne, atakujące i oskarżające są takie bo czują się same winne, same czują się źle - Ania używając takich słów, sama się tak czuje i odczuwa teraz całe rozgoryczenie tego świata - wyrażone po prostu złymi słowami.
Ale to, że ktoś nie radzi sobie ze swoją złością czy żalem nie czyni z niego idioty.

Do góry