reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

termin porodu

mala41

Zaciekawiona BB
Miasto
wrocław
drogie mamy mam taki problem chodziłam do jednego lekarza ,ktory wg miesiaczki wyznaczył mi termin na 4 marca (ale wg miesiaczki sie nie sugerowałam bo była raz na jakis czas z powodu karmienia piersia a potrafiło jej nie byc po 4 miesiace) przeniosłam sie potem do innego lekarza ktory wg usg wyznaczył mi termin na 21 marca natomiast ostatnio byłam na usg 3D i tam wyszedł mi termin na 15 marca i teraz moje pytanie wg ktorego terminu najlepiej sie kierowac i przygotowywac?
co zrobic jak juz bede po terminie (i ktorym) ,bo wiem ze po tygodniu od wyznaczonego terminu nalezy zglosic sie do szpitala i teraz niewiem kiedy??
a mam obawy bo coreczke przenosiłam tydzien wiec teraz moze byc to samo :/
co zrobiłybyscie na moim miejscu?

reklama
ja miałam wyliczony termin z OM na 17 kwietnia, z usg wychodziło na 1 maja a potem cały czas na 26 kwietnia i tego terminu sie trzymałam. Do szpitala zgłosiłam sie 9 dni po terminie z USG a na drugi dzien urodziłam, ale szczerze mówiąc, moje szczescie, że znajdowałam sie w szpitalu. Jak sie potem okazało wiążący był termin z OM a dziecko po prostu było mniejsze. Ja na twoim miejscu zgłosiłabym sie do szpitala po 7 dniach od terminu OM, przedstawisz im jaka jest sytuacja i cie przebadają jesli uznają ze za wczesnie to pójdziesz do domu.

Jeśli nie można z dokładnością co do dnia określić miesiączki a cykle są nieregularne, najbardziej prawdopodobny termin porodu to wynik pierwszego USG do 14 tygodnia ciąży :-) Im dalsza ciąża i większe dziecko, tym wynik jest bardziej zafałszowany.

to normalne że nie ma tylko jednego terminu, mi się zmieniało właściwie przy każdej wizycie u lekarza, z OM miałam 11stycznia, potem 7, 4, a w siódmym miesiącu nawet pojawiło się 29grudzień, a to dlatego że moja córcia była bardzo dużym dzieckiem, ostatecznie i tak urodziłam 15styczeń...

w karcie ciazy mam wpisane 4 marca czyli po tym terminie powinnam sie zglosic?
bo rozbierznosc jest spora :) i wyjdzie na to hehe ze nie bede patrzec w kalendarz tylko czekac az cos sie zacznie:D gorzej jak sie nie zacznie tak jak z cora :D

dodam jeszcze ze wydawalo mi sie ze to 3D jest dokladniejsze i wczesniej bylam bardziej skłonna do tego terminy ale im blizej porodu tym bardziej sie nad tym zastanawiam

.Najwłaściwszy jest ten który wychodzi z 1 usg!! ja miałam tak ze mialam dziecko miesiac starsze, na dzień robił mi lekarz inny z oddziału usg(cos sprawdzić mieli) i wyszło dziecko z hipotrofią nagle! duzo duzo młodsze.Moja doktorka przyszła i ja do niej z wilka buzią ,żeby sie wkońcu zdecydowali czy jest za duże czy jest hipotrofikiem bo w 1 dzień się napewno mu nie odmieniło!! .Ona zrobiła usg i wyszło pośrodku. Zalezy jak tam się złapie myszką,to tak wychodzi.Dodam że na koncu wzieli termin z 1 usg bo powiedzieli że on jest najprawdziwszy bo potem myszką mozna niedokładnie złapac i wogóle.Patrz na 1 usg.Dodam że w szpitalu nie będa chcieli patrzeć na jakies usg 3d tylko patrza na karte co jest wpisane

Ostatnia edycja:
w karcie ciazy mam wpisane 4 marca czyli po tym terminie powinnam sie zglosic?
bo rozbierznosc jest spora :) i wyjdzie na to hehe ze nie bede patrzec w kalendarz tylko czekac az cos sie zacznie:D gorzej jak sie nie zacznie tak jak z cora :D

Ja w karcie miałam 2 daty z OM 17 kwietnia i to wg USG z racji tego ze cały czas sie utrzymywała.Mnie lekarz kazał sie zgłosić 5 maja czyli 9 dni po terminie z USG, natomiast lekarz który mnie przyjmował był w szoku że stosowaliśmy sie do terminu z USG. Jak sie potem okazało miał racje, nastepnego dnia wypadło łożysko, bez żadnego ostrzeżenia dosłownie tak samo z siebie. Jak sie potem okazało było tak stare, że po prostu nie wytrzymało i nawet mój lekarz przyznał że trzymanie sie terminu z USG było błedem. Przenosiłam ciaze o 19 dni tylko dla tego że USG pokazało tak anie inaczej poza tym myslałam ze miałam później owulacje szczerze mówiac przez to przekonianie wierzyłam ślepo w termin z USG. Na twoimmiejscu trzymałabym sie terminu z ksiazeczki poza tym jesli pójdziesz za późnodostaniesz ochrzan taki jak ja dostałam gdy połozna obliczała termin gdy mnie przyjmowała. Uznała ze to ja jestem winna temu ze mam wpisany termin z USG i ze sie do tego stosowałam

sugeruj się raczej tym co powie Ci lekarz prowadzący, zapytaj się po prostu, pod koniec ciąży chodzisz do lekarza jak nie raz w tyg to prawie codziennie na ktg, to lekarka sama Cię skieruje do szpitala w razie czego, albo po prostu czekaj!

reklama
macie racje chyba dla swietego spokoju pojawie sie tydzien po terminie z karty ciazy najwyzej mnie odesla zobaczymy co powiedza lekarz prowadzacy jest pewny co do 21 marca czyli terminu ze zwyklego usg
niestety pierwsze usg mialam w ok 20 tyg wg miesiaczki dlatego zmieniłam lekarza

Do góry