reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

tarte jabłko

NUNA

Fanka BB :)
czy dzidziusiowi moge podac juz troszke jabłuszka tartego pije nutramigen skaza bialkowa sie pojawiła a jak tak to ile tego jabłka

reklama
wiesz ja dawałam ja skończył 4 mce i to pierwsze dałam ze słoika (bobovita) bo wtedy jeszcze były niedojrzałe(lipiec) ale teraz juz jest dużo ja wybrałam jeden gatunek ( sonared ) bo dobrze się trze. a na poczatku to dodatkowo miksowała blenderem bo mały się krztusił (od tarki zostają czasem takie kawałki)
Jeżeli dzidzia ma skłonnośćdo alergii to lepiej jest parę dni poczekać i zacząć dosłownie o jednej łzeczki
Ja tak robiłam i obeszło się bez żadnych sensacji

Moim zdaniem nie powinno sie dawać dzicku innych pokarmów niż mleko dopóki nie skończy 4 miesięcy. Po to są schematy żywieniowe, żeby sie do nich stosować. Oczywiście, czasem istnieją nawet spore odstępstwa od normy, ale to może być w przypadku, gdy np. dziecko jest zupełnie zdrowe, waży sporo (podobno powinno ważyć minimum 6 kg lub podwoić wagę urodzeniową) i nie miało problemow z u. pokarmowym. Ja sama dałam Natalii coś innego niż mleko po upływie 3.5 miesiąca (chyba nawet więcej). Najpierw przez kilka dni bł to rozcięczony sok jabłkowy, dopiero potem jabłko ze słoiczka (gerber, 80g - ale ja oczywiście dałam kilka łyżeczek). Lepiej się nie śpieszyć, a przynajmniej nie ryzykujesz kłopotów z brzuszkiem maluszka.

Aha, zapomniałam dodać, że Nata ważyła wtedy dość sporo, więc po konsultacji z pediatrą zaczełam wprowadzać nowości. Nata też ma podejrzenie skazy, pije więc profilaktycznie bebilon pepti 1, a od następnego tygodnia 2;-):tak::-D:laugh2:.

Ja dałam po upływie 4 miesiaca jabłuszko - Hipp. Ale nie pasuje mu jabłuszko, wiec zaczęłam podaać marchewkę. Posmakowała, wiec po kilku dniach dałam ją z jabłkiem i poszło. Nic z brzuszkiem się nie dzieje. Powoli zaczęłam dawać warzywa - w porze obiadowej oczywiscie zapijane mleczkiem i wodą. W końcu powoli z tych warzywek przechodzimy na jarzynkę. Z brzuszkiem nadal ok. Z owoców jemy już gruszki Williamsa i powoli ostatnio bababy (słoiczki). Na resztę nowości czekam - powoli je wprowadzę. Ale marwtią mnie te kaszki. Wprowadziłam kleik kukurydzieny i podaję na wieczór do mleka 2,5 miarki - żeby była płynna o buteli a rano daję kaszkę ryżowo-kukurydziankę też 2 miarki. Daję 2 razy, bo w sumie daję i tak mniej niż na opakowaniu - żeby były do butelki. Mały straszny jadek jest:. ma 4 miesiące i i tydzień.
6:00 - 180 ml - mleczko z kukurydzianą kaszką
10:00 - 150 mleczko
13:00 - warzywka (zje prawie cały słoiczek) i 90 ml mleczka
16:00 - 180 ml mleczko
18:00 - deserek (owoce jabłuszko tarte)
20:00 - kaszka ryżowo-kukurydziana

Są oczywiście odstępstwa od tych godzin. I podaję wodę i troszke soczku z marchwi lub jabłek.Wszytko zalezy od malca. czasmi dostaje na noc 210 ml. On straszny jadek jest. Czy Wasze dzieci też tak jedzą? Nie jest też gruby - czytałam link waga i wzrost naszych dzieci - to plasuje się mniej więcej po srodku.
A i jeszcze jedna sprawa - ja daję Nan 2 i tam pisze na pudełku, zeby dawać 4 x 210 ml. A w schematach żywieniowych jest 180x 4 (no i piąta jarzynka ta). To jak mam dawać 210 x 4 czy 180 x 4 tego mleczka. czy ktoś wie ile powinno mleczka pic w 5 miesiacu. Chodzi mi o tę dolną granicę, zebym nie dawała za mało. Bo mój chłopiec i tak zje wiecej pewnie.

my zaczelismy wprowadzac jak mala miala 5 miesiecy i zaczelismy od marchewki ze sloiczka-gerbera. (sloiczek jednoskladnikowy)

Gosia będę dawać 180 ml ale powiem Ci że mój kawaler to wciągnie wszytsko. szczególnie mleczko - to mu pycha. Ale nie pasiła mu zupka krem ze szpinakiem - wydzierał się w niebogosy. Dostał inną zupkę i już było ok.

reklama
Do góry