reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Tarczyca a starania o dziecko

Hej, mam 24 lata na ciemniejszych zdjęciach( 2 pierwsze) wyniki mojej tarczycy sprzed pol roku, lekarz powiedział ze tego narazie nie ma co leczyć i żebym przyszła na jesień i jak będę chciała zajść w ciąże. Na jasnych zdjęciach moja tarczyca sprzed kilku dni i moje pytanie, czy to możliwe ze tarczyca i przeciwciała tak spadły bez leków ani diety? I drugie pytanie czy z obecna tarczyca moge starać sie o dziecko czy lepiej to skonsultować z lekarzem? (Dni płodne 2 tygodnie przed endokrynologiem) proszę o pomoc i dziekuje.

Załączniki

• E424DB2E-1CA0-43D0-8375-5445AB11DC58.jpeg
    E424DB2E-1CA0-43D0-8375-5445AB11DC58.jpeg
    346,6 KB · Wyświetleń: 248
  • 53A9CCBA-014A-4619-B6F8-19F1C091AF20.jpeg
    53A9CCBA-014A-4619-B6F8-19F1C091AF20.jpeg
    152,1 KB · Wyświetleń: 44
  • 2513C16A-EC53-401E-AEAA-A6FB15EC500E.jpeg
    2513C16A-EC53-401E-AEAA-A6FB15EC500E.jpeg
    35,4 KB · Wyświetleń: 48
  • 448FE60C-67FD-463E-8B2D-66554E371940.jpeg
    448FE60C-67FD-463E-8B2D-66554E371940.jpeg
    41,2 KB · Wyświetleń: 69
reklama
A jak obraz tarczycy w usg? Ogolnie poziom przeciwcial moze sie wahac. Nie jest to staly poziom. Ale sa obecne i trzeba kontrolowac sie przez USG i wyniki trojki tarczycowej. Dalej pokieruje cie endokrynolog. Bezsensownym jest gadanie, ze sie tego nie leczy, tylko dopiero cos sie z tym robi, jak sie chce zajsc w ciaze. Teraz wyniki sa w miare ok, a za jakis czas moga wywindowac do gory, mozna nabawic sie gorszych chorob od tego. Pojdziesz na kontrole a tu zonk. Nie jestesmy na tyle kompetentne, zeby ci powiedziec, czy mozesz sie starac o ciaze. Jesli lekarz tak gada to ja bym rozwazyla jego zmiane.

Na usg miałam guzy i po kontroli u endokrynologa powiedział ze są łagodne, wtedy miałam te wyższe wyniki powiedział ze leczyć tego nie ma co i żebym przyszła jak będę się starać o ciąże

Ja mam przeciwciała ponad 300 i jestem w 17tc. Problemów z zajsciem nie mialam, udalo sie za pierwszym. Tsh mam niskie, bo 0.01. Ft3 i ft4 w normie. Też mam guzki na tarczycy. Nie przyjmuje żadnych leków, gdyż moj lekarz patrzy w ciazy tylko.na ft3 i ft4. Mam co miesiąc kontrolę u endokrynologa. Tak to wygląda u mnie, ufam swojemu lekarzowi.

Ja mam przeciwciała ponad 300 i jestem w 17tc. Problemów z zajsciem nie mialam, udalo sie za pierwszym. Tsh mam niskie, bo 0.01. Ft3 i ft4 w normie. Też mam guzki na tarczycy. Nie przyjmuje żadnych leków, gdyż moj lekarz patrzy w ciazy tylko.na ft3 i ft4. Mam co miesiąc kontrolę u endokrynologa. Tak to wygląda u mnie, ufam swojemu lekarzowi.
Z tego co udało mi się wyczytać w internecie w ciąży przeciwciała chyba nie maja większego znaczenia, podobno zwracają uwagę właśnie na tsh i ft3 i ft4. Bardzo chciałabym spróbować starań o dziecko, ale wizytę mam właśnie dwa tygodnie po owulacji i mam burze mózgów czy próbować w tym cyklu chociaż i tak nie ma pewności czy by się udało 😟. Bardzo Ci dziękuje za odpowiedz

Zmień lekarza. Wyniki tarczycy trzeba uregulować niezależnie od tego czy starasz się o dziecko czy nie.
Twoje wyniki tragiczne nie są, ale skoro pojawiły się przeciwciała, to trzeba trzymać rękę na pulsie. W trakcie ciąży tarczyca nie ma łatwo, więc dobrze jest na tyle, na ile się da, doprowadzić ją do porządku.

Do góry