Hej, mam 24 lata na ciemniejszych zdjęciach( 2 pierwsze) wyniki mojej tarczycy sprzed pol roku, lekarz powiedział ze tego narazie nie ma co leczyć i żebym przyszła na jesień i jak będę chciała zajść w ciąże. Na jasnych zdjęciach moja tarczyca sprzed kilku dni i moje pytanie, czy to możliwe ze tarczyca i przeciwciała tak spadły bez leków ani diety? I drugie pytanie czy z obecna tarczyca moge starać sie o dziecko czy lepiej to skonsultować z lekarzem? (Dni płodne 2 tygodnie przed endokrynologiem) proszę o pomoc i dziekuje.
reklama
A jak obraz tarczycy w usg? Ogolnie poziom przeciwcial moze sie wahac. Nie jest to staly poziom. Ale sa obecne i trzeba kontrolowac sie przez USG i wyniki trojki tarczycowej. Dalej pokieruje cie endokrynolog. Bezsensownym jest gadanie, ze sie tego nie leczy, tylko dopiero cos sie z tym robi, jak sie chce zajsc w ciaze. Teraz wyniki sa w miare ok, a za jakis czas moga wywindowac do gory, mozna nabawic sie gorszych chorob od tego. Pojdziesz na kontrole a tu zonk. Nie jestesmy na tyle kompetentne, zeby ci powiedziec, czy mozesz sie starac o ciaze. Jesli lekarz tak gada to ja bym rozwazyla jego zmiane.
karolajna1996
Zaangażowana w BB
Ja mam przeciwciała ponad 300 i jestem w 17tc. Problemów z zajsciem nie mialam, udalo sie za pierwszym. Tsh mam niskie, bo 0.01. Ft3 i ft4 w normie. Też mam guzki na tarczycy. Nie przyjmuje żadnych leków, gdyż moj lekarz patrzy w ciazy tylko.na ft3 i ft4. Mam co miesiąc kontrolę u endokrynologa. Tak to wygląda u mnie, ufam swojemu lekarzowi.
Z tego co udało mi się wyczytać w internecie w ciąży przeciwciała chyba nie maja większego znaczenia, podobno zwracają uwagę właśnie na tsh i ft3 i ft4. Bardzo chciałabym spróbować starań o dziecko, ale wizytę mam właśnie dwa tygodnie po owulacji i mam burze mózgów czy próbować w tym cyklu chociaż i tak nie ma pewności czy by się udało . Bardzo Ci dziękuje za odpowiedzJa mam przeciwciała ponad 300 i jestem w 17tc. Problemów z zajsciem nie mialam, udalo sie za pierwszym. Tsh mam niskie, bo 0.01. Ft3 i ft4 w normie. Też mam guzki na tarczycy. Nie przyjmuje żadnych leków, gdyż moj lekarz patrzy w ciazy tylko.na ft3 i ft4. Mam co miesiąc kontrolę u endokrynologa. Tak to wygląda u mnie, ufam swojemu lekarzowi.
Abelina
Fanka BB :)
Zmień lekarza. Wyniki tarczycy trzeba uregulować niezależnie od tego czy starasz się o dziecko czy nie.
Twoje wyniki tragiczne nie są, ale skoro pojawiły się przeciwciała, to trzeba trzymać rękę na pulsie. W trakcie ciąży tarczyca nie ma łatwo, więc dobrze jest na tyle, na ile się da, doprowadzić ją do porządku.
Twoje wyniki tragiczne nie są, ale skoro pojawiły się przeciwciała, to trzeba trzymać rękę na pulsie. W trakcie ciąży tarczyca nie ma łatwo, więc dobrze jest na tyle, na ile się da, doprowadzić ją do porządku.
NiebieskookaEM
Fanka BB :)
Do zajścia w ciążę najlepiej mieć TSH +- 1.0