reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szpital Uniwersytecki Kopernika - poród, położne, wasze wrażenia

Hej :)
Czy noworodki w szpitalu przebywają cały czas z mamami?
I czy są kąpane? Jak tak to kiedy?
Zastanawiam się nad tym szpitalem. Myślę też o Ujastku, wiem że tam nie kąpią dziecka do 3 doby.

reklama
Hej :)
Czy noworodki w szpitalu przebywają cały czas z mamami?
I czy są kąpane? Jak tak to kiedy?
Zastanawiam się nad tym szpitalem. Myślę też o Ujastku, wiem że tam nie kąpią dziecka do 3 doby.
Cześć,
noworodki są cały czas z mamami. Po cc na pierwszą noc były zabierane, ale to raczej na życzenie mamy. Po porodzie naturalnym położne również mogę zabrać noworodka na 2,3 h jeśli mama tego potrzebuje. Dzieci są kąpane. Wydaje mi się, że syn był kąpany już w pierwszej dobie (urodziłam wczesnym rankiem), ale nie mam pewności. Następnego dnia na pewno był kąpany.

ja jak rodziłam 3.5 lata temu to mi wzięli synka na pierwszą dobę i nie był kapany w pierwszej dobie. Chciałabym znowu rodzic na Kopernika ale boję się że może zabraknąć miejsc,podobno teraz to się często zdarza.

Dzieci nie są kąpane wcale. Nawet jeśli mama o to poprosić! Są myte chusteczkami od drugiej doby. Można mieć dziecko cały czas przy sobie, zabierają wieczorem na chusteczkowanie i ważenie (w tym nie możemy uczestniczyć ). Spędziłam tam 2 tyg w tym tydzień na po porodowce i nigdy więcej nie mam zamiaru tam wrócić! Położne niektóre fajne, inne tragedia. Ubierają dzieci w ubranka szpitalne. Jak się uprzesz to możesz ubrać w swoje.

Cześć Dziewczyny, Jestem nowa na tym forum i mam sporo pytań dotyczących wyboru szpitala i położnej w Krakowie. Ze względu na konflikt serologiczny i inne dolegliwości moja gin poleciła mi poród na Kopernika, sama przyjmuje tylko prywatnie wiec nikogo tam nie znam. Jestem przerażona faktem porodu i w związku z tym chciałam Was zapytać czy znacie jakąś miłą i empatyczną położna właśnie z Kopernika która będzie towarzyszyła mi podczas całego porodu i pozwoli jakoś w miarę przejść przez te ciężkie chwile. Chciałabym normalnie z położną podpisać umowę, zapłaci za jej czas i porady. Proszę o pomoc i rady.

Hej Lea ja rodziłam w zeszłym roku w czerwcu, ogólnie z tego co wiem to nie można sobie załatwić położnej.Moja kumpela, która rodziła dwa lata przede mną jedynie albo aż załatwiła u innej pielęgnierki czy lek. z innego oddziału, żeby jej nie odesłali.
Najlepiej umów się do lek. przywatnie z kopernika to wtedy może cię nie odeślą. Bo jak ja rodziłam , to dziewczynę, która prosiła, twierdziła,że rodziła pierwsze dziecko tam i ma lekara z kopernika i tak odesłali...szkoda mi jej było:( mnie się udało. Może dlatego, że wcześniej na patologii leżałam no i byłam tam w momencie gdy mi już wody odeszły - a "ponoć" wtedy cię nie mogą odesłać.
No i jeszcze jedno - proponuję Ci umówić sie do poradni patologii ciąży jeśli ci się uda w zw. z konfliktem.
Myślę, że skoro lek. Twoja ci sugeruje na kopernika to takie skierowanie bez problemu Ci wystawi.
no i kolejna sprawa. jeśli będziesz musiała mieć cesarkę czyli planowany zabieg to o ile nie zaczniesz rodzić wcześniej masz zaklepany wtedy tam termin jaki ci ustalą.
Pozdrawiam, i 3mam kciuki żeby wszystko zakończyło sie pomyślnie dla was obojga:)

Czerwcóka2016 bardzo serdecznie Ci dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Ja szukałam po internecie właśnie tych wiadomości i nic nie mogłam znaleźć. Myślę że na pewno poszukam jakiegoś lekarza z Kopernika i na prywatną wizytę się umówię. Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie czy mogę się tez po prostu w np. 30 tygodniu ciąży zgłosić na kontrolne ktg na Kopernika? Słyszałam ze żadne skierowanie nie jest potrzebne i tylko w rejestracji mówi się że prosisz o kontrolne ktg bo np. słabo wyczuwasz ruchy dziecka? Dziękuję za ciepłe słowa :) czuję że zarzucę Was pytaniami przyszłe i obecne mamuśki :)

Ja akurat miałam tak że sączyły mi się wody ale jak trafiłam na Kopernika gdy bardzo długo nie czułam ruchów dziecka / druga ciąża/ to akurat wtedy już ok.tydzień nic sie nie działo to było ok30 tyg.
a półtora m-ca wcześniej się zaczeło no ale oczywiście ani mój gin na nfz ani w szpitalu rydygiera nie mieli pasków zeby wtedy to sprawdzić....szkoda mówić
wtedy mnie zbadali w ambulatorium
i nie chce cie okłamać ale chyba tam jest napisane że ambulatorium - pierwsze gdzie idziesz jak coś się dzieje czy już rodzisz - nie robi ktg
ale jak się zgłosisz że cię boli brzuch i np. dziecko bardzo ruchliwe a ty nic nie czujesz to napewno sprawdzą.
nie wiem na kiedy masz termin i ogólnie lekarzem nie jestem ale jak ci bardzo zależy na koperniku to niech ci twoja gin wystawi to skierowanie do poradni patologii ciązy i tam wtedy robią ktg, usg...no i w końcu masz konflikt także może w zw. z tym też cię mogą na patologii kontrolować? Dr. Kaim jest tam szefową w przychodni ale opinie są różne.
napewno jest dobrym fachowcem ale chyba na specjane względy nie ma co liczyć po prywatnej wizycie bo ma dużo pacjentek z nfz-tu ale mogę sie mylić.
może któryś z tych młodych lek. co w ambulatorium pracują? nie wiem musisz trochę poszukać.
Ale tak czy inaczej zdecyduj sie na drugą opcję, bo jak poród zaawansowany nie będzie ciąża bez komplikacji to przy braku miejsc i tak mogą cię odesłać - W końcu nie urodzisz na korytarzu tak.
Ja trafiłam na dwie fajne położne bo w międzyczasie była zmiana, i reszta która była na innych salach też wydawała się spoko, ale potem od innych z personelu na poporodowym dowiadywałam się że najlepsza a ost. natknęłam się na taki artykuł:
Link do: Panie Teresa Górnisiewicz i Beata Kluczewska wyróżnione w plebiscycie "Lekarz Małopolski" - Szpital Uniwersytecki w Krakowie
Może z tą górnisiewicz spróbujesz?
Pani Beatka wtedy miała ciemne włosy ale mimo że juz wiedziałam co mnie czeka po pierwszym porodzie to i tak bardzo mi pomogła.
A Skąd wogóle jesteś? możemy sie zdzwonić to zawsze coś podpowiem:)

Czerwcówka 2016 jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Mam wizytę u gin za 2 tyg więc z nią porozmawiam o skierowaniu na patologię ciąży. Poród mam na początek lipca 2017.
Fajnie też byłoby się zdzwonić lub spotkać porozmawiać. Ja jestem z Krakowa a Ty?

reklama
Do góry