reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szkoły rodzenia, zajęcia dla ciężarnych

ja chodziłam równolegle do Narutowicza i do Jogi Centrum i kursy te, można powiedzieć wzajemnie się uzupełniały. A ściślej mówiąc, Joga Centrum realizuje program "szpitalny" poszerzony o psychologiczny, emocjonalny czy duchowy aspekt. Wiem, że kilka osób chodząc na ten kurs nie korzystało już ze szkoły rodzenia przy szpitalu, ale ja akurat dołączyłam już w trakcie i uczęszczałam na obydwa. I szczerze przyznam, że więcej wyniosłam z Tego właśnie kursu w Joga Centrum, bo tam dowiedziałam się, że przebieg mojego porodu nie musi wyglądać standardowo, że o niektóre kwestie warto powalczyć, żeby poród przebiegał w swoim własnym tempie a nie tym dyktowanym przez pośpiech personelu i często jego wygodę. W szpitalnej szkole rodzenia raczej nie strzelają sobie samobója w postaci krytyki podawania oksytocyny czy nacinania krocza, bo to im usprawnia pracę ;)
Poza tym świadome podejście do porodu w jakiś dziwny sposób powoduje respekt na porodówce, wystarczy wiedzieć czego się chce i nie traktują nas jak wszystkich innych. Więc szczerze zachęcam, bo warto przygotować się do tego momentu jak najlepiej. A rola ojca jest tutaj nieoceniona, to na nim spoczywa wielka część odpowiedzialności kiedy to kobieta nie jest w stanie panować nad sytuacją.
To miłe i budujące, że jako mężczyzna zainteresowałeś się tym tematem :)

reklama
ps. za diabła nie mogę tego znaleźć na ich stronie.

Trzeba wejść w Plan zajęć i zjechać na dół aż do Instytutu Świadomego Rodzicielstwa.
Nie jest to oczywiste, więc może skopiuję informacje ze strony tutaj:

INSTYTUT ŚWIADOMEGO RODZICIELSTWA

TRZYMIESIĘCZNE KURSY DLA „RODZICÓW W CIĄŻY”

Instytut powstał z ideą praktycznego przygotowania rodziców spodziewających się dziecka do wspólnego radosnego i świadomego przeżywania okresu ciąży, porodu i połogu w poszanowaniu Praw Natury, a także do nabycia umiejętności w pielęgnacji, karmieniu i wychowywaniu nowonarodzonego dzieciątka.
Termin kolejnej edycji kursu: 11 stycznia - 29 marca 2011 r.
Zajęcia we wtorki w godz. 19.00 – 21.00.

Program kursu obejmuje następujące zagadnienia:

· zdobycie wiedzy o przebiegu ciąży, porodu i połogu wraz z towarzyszącymi im emocjom i trudnościom,

· poznanie naturalnych sposobów radzenia sobie z tymi trudnościami,

· przygotowanie się do aktywnego, naturalnego porodu,

· rola osoby towarzyszącej w czasie porodu,

· wprowadzenie w duchowy aspekt rodzicielstwa

· wiedza o żywieniu w czasie ciąży i karmienia piersią

· zdobycie pewności w opiece nad dzieckiem,

· sztuka karmienia piersią

· zbliżenie się emocjonalne z sobą, partnerem i dzieckiem,

· utworzenie grup wsparcia pomiędzy uczestnikami zajęć oraz nawiązanie nowych znajomości.

Wykłady prowadzone są w sposób bardzo praktyczny z możliwością wymiany doświadczeń i poznania się w grupie.

Na kursie otrzymacie fachowe przygotowanie i wsparcie, a także dużo materiałów pomocnych w momencie, gdy zostajecie już sam na sam z noworodkiem )

Koszt kursu: 160 zł. miesięcznie lub 450 zł za cały kurs.
Istnieje możliwość uczestnictwa w kursie z kartą Multisport w obniżonej cenie.

„Życzymy Wam godnego, udanego i satysfakcjonującego porodu, by stał się on jednym z najpiękniejszych doświadczeń w życiu Waszym i Waszego dziecka - tak na dobry start”.

- Agnieszka i Janusz –

Kurs prowadzą: Agnieszka Grin-Walaszek (mama pięciorga dzieci; instruktorka jogi prowadząca od wielu lat zajęcia dla kobiet w ciąży) i Janusz Walaszek (tata - obecny przy porodach; naturoterapeuta, dietetyk) przy współpracy z położną Renatą Hudecką, Lidią Kuśnierz, Hanną Pułczyńską, psycholog Marią Kołodziejczyk oraz zaproszonymi gośćmi - specjalistami z dziedziny położnictwa, psychologii i duchowości rodzin.

Szczegółowy program:

1. Zawiązanie grupy. Rozmowa na temat obaw, problemów i oczekiwań. Fragmenty filmu "Czego pragną dzieci". Relaksacja. - Agnieszka i Janusz

2. Rola diety w utrzymaniu zdrowia podczas ciąży i połogu. Naturalne sposoby
łagodzenia dolegliwości ciążowych. Rola ćwiczeń i oddychania w czasie ciąży
i porodu. – Agnieszka i Janusz
3. Emocjonalne przygotowanie do porodu - budowanie więzi z partnerem
i dzieckiem - psycholog Maria Kołodziejczyk
4. Fizjologia ciąży i porodu. Znaczenie pozycji w czasie porodu. Epizjotomia
kiedy jest konieczna? Znaczenie pierwszego kontaktu matki z dzieckiem
w pierwszej godzinie po porodzie. – dr Ewa Lorek
5. „Poród w harmonii z naturą” i „Narodziny jakie my znamy”. Bóle porodowe
– znaczenie przygotowania fizycznego i psychicznego na ból związany z porodem. Cięcie cesarskie - kiedy staje się koniecznością? - Agnieszka i Janusz
6. Poród w praktyce - jak radzić sobie w poszczególnych fazach porodu, rola taty
7. Prawa kobiety ciężarnej w pracy i w szpitalu. Kurs asertywności szpitalnej. Jak wybrać miejsce do porodu? Budowanie własnego planu porodu. „Nasze dziecko” – Agnieszka i Janusz
8. Połóg. „Matkowanie matce”. Jak dbać o siebie przez pierwsze 6 tygodni po porodzie? Rola diety, ziół i ćwiczeń. + pytania i odpowiedzi - położna Lidia Kuśnierz
9. Relacje w rodzinie po porodzie. Powrót do pracy. - psycholog Maria
Kołodziejczyk
10. Sztuka karmienia piersią. Rola fizycznego i psychicznego przygotowania do karmienia piersią. - położna Hanna Pułczyńska

11. Noworodek - opieka i pielęgnacja + pytania i odpowiedzi + "Szczęśliwe
niemowlę". Pierwsza pomoc. - położna Renata Hudecka
12. Sposoby noszenia dzieci (chusty, nosidła), „Dotyk miłości”, podsumowanie
i zakończenie kursu - Agnieszka i Janusz

Ze względu na specyfikę pracy położnych terminy i program może ulec drobnym zmianom

Czesc :)
Mam pytanie, orientujecie sie kiedy powinno sie zapisac do szkoly rodzenia??

ja się do szkoły rodzenia zapisywałam w styczniu na maj, więc z dużym wyprzedzeniem. Ale chciałam zacząć w ok. 6 miesiąca, ten czas wydawał mi się optymalny. Chodziłam do Narutowicza i nie mogę narzekać - duża dawka solidnej wiedzy, raczej dla osób które mają dużo czasu, bo zajęcia odbywały się nawet kilka razy w tygodniu.
Równolegle chodziłam do Szkoły Rodzenia w Joga Centrum, pisałam już o tym w osobnym wątku, bo byłam bardzo zadowolona, a 11 stycznia zaczyna się tam nowa edycja.
W skrócie - szkoła bardzo uświadamia pewne kwestie, które często traktuje się jako normę, a okazuje się że wcale nie musi tak być..
Żeby się nie powtarzać - dla zainteresowanych wklejam link do wątku na ten temat:

https://www.babyboom.pl/forum/krakow-f195/zajecia-dla-par-w-ciazy-w-krakowie-47411/#post6464618

:)

Ja chodziłam w 7 mc do SR Siemiradzkiego na al. Słowackiego i była naprawdę fajnie. W sumie 12 zajęć w ciągu 4 tygodni, przed każdymi gimnastyka (super!!!!), przy czym są trzy grupy i im wcześniej ktoś się zapisuje na SR, to ma szansę na zajęcia przed samymi wykładami :) Raz w tygodniu zajęcia na basenie w Herbewie - też gorąco polecam, bardzo dobrze mi to zrobiło na przeciążony kręgosłup.

Mam pytanie, orientujecie sie kiedy powinno sie zapisac do szkoly rodzenia??

Magda_Mr wiekszosc szkol rodzenia przyjmuje kobiety po 30 tc i wiekszosc wymaga zaswiadczenia od ginekologa prowadzacego ze mozesz uczestniczyc w cwiczeniach. Zapisywac do niektorych szkol (np. Zeromski) trzeba sie juz na poczatku ciazy bo takie maja oblozenia. Ja chodzilam do szkoly rodzenia na Kopernika (a rodzilam w Zeromskim), zapisywalam sie gdzies w kwietniu na czerwiec. I z tej szkoly rodzenia przydatne dla mnie byly TYLKO cwiczenia i wyklady o laktacji bo nawet pielegnacja noworodka wg mnie byla pokazana po lebkach i nie bylo szans zeby uczestniczki mogly pocwiczyc....

Ostatnia edycja:
Właśnie zaczęłam SR w Żeromskim.. w piwnicy, bo są remonty sal gimnastycznych:(
Eschenbach powiedz kiedy rodziłaś w Żeromskim? Mnie ta piwnica lekko zaniepokoiła... i pogubiłam się w tych korytarzach..

Widziałam zapisy i przeważnie tam były kobiety z widocznym brzuszkiem i około 30 tyg (26-36). Poza orzeczeniem lekarza o przeciwwskazaniu do ćwiczeń nic więcej nie trzeba. A jak się nie ma ćwiczenia to można przyjść jako "wolny słuchacz";)

reklama
Do góry