reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szkoła a emigracja

Pamietam jak zapisywalam dzieciaki mojej siostry,potrzebowalam akty chrztu i numery PPS.Nic nie placa za szkole(przynajmniej w tej szkole).
Joaman wyslij meza jak najszybciej do tej szkoly,bo z miejscami moze byc kiepsko.Niewiem jak w Dublinie ale u nas w Limerick jest ciezko.Ja zapisywalam dzieciaki w kwietniu,a i tak sie nie zalapali.Wiec we wrzesniu znalazlysmy szkole inna,troche dalej (tam zawsze sa miejsca bo szkola w nieciekawej dzielnicy)Ale po dwoch dniach zadzwonil dyrektor z poprzedniej szkoly ze jednak sie miejsca znalazly:-)

reklama
Dziękuję wszystkim mamom za zainteresowanie i odpowiedzi.

Mówiłam już mężowi, że ma pójść do szkoły, ale on wychodzi z założenia, że szkół w Dublinie jest tak dużo, że do jakiejś ją na pewno przyjmą, tym bardziej, że nasz adres może się zmienić w zależności od tego gdzie dostanę pracę :-(.
Ja osobiście chciałabym dokonać jak najlepszego wyboru - zresztą każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej:tak:.
Biolu i inne mamy z Dublina czy możecie mi polecić dobrą szkołę w okolicy Castleknock czy Blanchardstown - na razie tu "mieszkamy".

Serdecznie Was pozdrawiam

Joaman wiec bedziecie mieszkac w Dublin 15 ja mieszkam w 6 wiec kawalek drogi .co doszkoly nie moge ci zadnej polecic z tej okolicy bo poprostu nie znam jej i szczerze nigdy nie bylam ale z tego co wiem to b duzo polakow tam mieszka i dzielnica b ladna.moze inne mamy sie wypowiedza o szkole.co do zapisania to jak pisala cytrus mąz powinnien isc do szkoly bo naprawde moze byc ciezko z dostaniem i napewno chcielibyscie zeby szkola byla blisko domu .tak jak mowi twoj maz jest mnostwo szkol ale kawalek drogi od siebie

Wolfia bardzo dziękuję za linki - na pewno się przydadzą:tak:.
A co do okolicy to masz 100% racji - jest naprawdę bardzo ładna, a do tego wydaje mi się bezpieczna.
"Blanch" - oczywiście fantastyczne cetrum handlowe i dosłownie spacerkiem mam 15 minut. Ale za to jak już się wybierałam, to kilka godzin było nie moje :rofl2:.
Na szybkie zakupy chodzę do Tesco, które mam za przysłowiowym rogiem:happy:.

Dziewczyny proszę powiedzcie mi, jaki plecak wybrać dla dziecka zaczynającego Junior Infant? Tzn. duży, mały, jednokomorowy czy dwu, bo nie mam pojęcia ile oni tam noszą w tych plecakach:confused: Domyślam się, że nie za dużo chyba, ale wolałabym się nie zdziwić;-)

Antek ma jednokomorowy,jakiś Ben10..który musimy zmienic bo już zniszczony :zawstydzona/y:
Nosi on w nim tylko piórnik.:tak:
Dodatkowo ma też torebkę na lunch box,który nosi osobno;-)
coś takiego:
Race%20Car%20Lunch%20box.jpg

Dziewczyny może Wy mi doradzicie bo sama nie wiem co robic. Moja 4letnia córcia chodzi tutaj w Polsce do przedszkola, w lutym pojawi sie drugie na swiecie :) i tak myslalam aby kolo maja,czerwca leciec do meza i tam zostac. Jak to wyglada w Irlandi 5latek musi juz pojsc do szkoly, dodam ze Marysia jakos nie specjalnie chce sie uczyc angielskiego. Mam obawy czy sobie poradzi ? Moze ktoras to przezyla? Mieszkalibysmy w Bailieborough, może ktoras mieszka w poblizu i ma dziecko ktore chodzi tam do szkoly?

reklama
polak nie,twoja córka może pójśc do szkoły w wieku 6 lat.
Ale sądzę,że lepiej dla niej byłoby gdyby jednak poszła od 5 roku życia by przez ten rok przygotowac się do pierwszej klasy.No chyba,że puścisz ją w wieku 5 lat do przedszkola,ale niestety nie jest to tani interes.

Do góry