reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sześciolatki do szkoły

Nowa reforma wprowadziła wiele zamieszania w programach nauczania.
Niestety dzieci będą królikami doświadczalnymi :(

A jak wygląda kwestia przygotowania sal dla dzieci na zajęcia?
Czy krzesełka, stoliki, przybory są przystosowane dla dzieci?

reklama
Nowa reforma wprowadziła wiele zamieszania w programach nauczania.
Niestety dzieci będą królikami doświadczalnymi :(

A jak wygląda kwestia przygotowania sal dla dzieci na zajęcia?
Czy krzesełka, stoliki, przybory są przystosowane dla dzieci?

W zerówce?!!?Absolutni,nawet brakuje jednego miejsca dla dziecka:szok:.Wiecęj dzieci w grupie,niż miejsc na sali.A szkoła...też jeszcze zostawia wiele do życzenia.W pierwszych klasach w tym roku jest po 12dzieci.

Mój synek chodził od 4 roku życia do przedszkola i teraz tez został w zerówce w przedszkolu.Mieliśmy taki wybór jako rodzice.Wszyscy pozostawili dzieci w przedszkolu.Dla dzieciaczków nic się nie zmieniło -ta sama pani,ta sama sala,koledzy,synek chodzi więc bez żadnego stresu -i to są plusy tej decyzji.
Niestety program nauczania dla 6-latków jest tak idiotyczny,że szkoda gadać!Dzieci nie mogą się uczyć,mają się tylko bawić ,spacerować,rozwijać kulturalnie(uczestniczyć w wycieczkach do teatru itp).Oczywiście ,że to bardzo ważne,nikt z nas nie chcę zrobić z nich geniuszy przez ten rok,ale niestety nie rozwijają się one dalej.!!!Już jako 5 latki więcej poznały liter itp.Teraz ZABRONIONE!Nauczyciele nie mogą korzystać z dotychczasowych książek do nauki czytania i pisania-bo tego będą się uczyć w szkole!My jako rodzice złożyliśmy pisemna prośbę ,żeby korzystały z tych materiałów tzw.kart pracy ,bo nawet słowa "książka" nie mogą używać na wypadek kontroli z kuratorium!Głupota kompletna!!!
Wiem,że program pierwszej klasy jest obniżony i jest to praktycznie program dotychczasowej zerówki -wszystko ładnie ,piękni brzmi ,ciekawe jednak czy za rok jaj synek pójdzie do 1 klasy nie będą krzywo patrzeć ,że liter nie potrafią złożyć,nie czytają ,nie piszą .... I nie przemawiają do mnie tez argumenty niektórych rodziców,że przecież w domu też mogą się pouczyć.Jak synek przychodzi teraz do domu jest ok 15.30,odpocznie trochę ,coś zje,pójdzie pobiegać na dwór ,pojeździć na rowerze,potem kolacja ,coś obejrzy np.wieczorynkę i w zasadzie jest zmęczony -to kiedy ja mam go zmusić do pisania czy czytania a całe 8 godzin w przedszkolu się bawił,rysował i malował!!!!Tradycyjnie ktoś się zabrał za reformę szkolnictwa bez pomysłu i przygotowania!!!

Witam!Mieszkamy w Krakowie.Synek przez 3 lata chodzil do przedszkola wiec stwierdzilam,ze pora na zmiane i od wrzesnia poszedl do zerowki szkolnej.Po tych trzech tygodniach potwierdzam,ze to byla dobra decyzja.Szkola jest przystosowana.Sala niczym nie rozni sie od tej w przedszkolu-jest kacik ze stoliczkami i krzeselkami,oczywiscie takimi dla dzieci i jest miejsce do zabawy,ksiazeczki,zabawki,jest kolorowo i przyjemnie.Dzieci maja tez rozne zajecia: j.angielski,logorytmika,gimnastyka korekcyjna,basen,itp.Co wazne sa bezpieczne: sale zerowkowiczow i pierwszoklasistow sa w innej czesci szkoly niz starsze klasy a poza tym dzieci sa caly czas pod opieka wychowawczyn,zadne dziecko nawet przez chwile nie zostaje bez opieki.Grupy nie sa liczne-19 dzieci i sa pod opieka 2 wychowawczyn.co do programu to fakt,ze reforma "uwstecznila" dzieci,ale tu duzo zalezy od wychowawczyn i ich inwencji i tu jak dotad tez jestem zadowolona.Synek rowniez chetnie chodzi do szkoly,czuje sie taki doroslejszy,jak to sam podkresla juz nie jest przedszkolaczkiem no a za rok bedzie mu latwiej,bo juz zna szkole,grupe,panie i start w pierwszej klasie bedzie latwiejszy.Tak wiec w moim przypadku decyzja szkola czy przedszkole tez byla trudna,dokladnie przemyslana no i na szczescie w 100% trafna.:happy:

Do góry