Moi znajomi bardzo polecaja mi zmiane szczoteczki na elektryczna. Rozeznalam sie troche w modelach i zastanawiam sie nad modelem Oral-b. znalazlam nawet taka za 70zl - ORAL-B D12.013 Vitality ProWhite - Mediaexpert.pl czy ktoras z was testowala taki model?
reklama
kasia-matiy
Fanka BB :)
kurczę te wszystkie kształty itd różnych szczoteczek nie mają w ogóle żadnego znaczenia, można kupić najtańszą za 20 zł i nie będzie żadnej różnicy, można też nauczyć się porządnie szczotkować zęby i będzie jeszcze lepszy efekt niż po elektrycznej, nie oszukujmy się - szczoteczki elektryczne są po prostu dla leniwych
newt
Początkująca w BB
Właśnie myślę o zakupie elektrycznej szczoteczki. Mój trzylatek zawsze bardzo ładnie dawał sobie "poprawiać" po czyszczeniu ząbków, a teraz nie da się tknąć. Sam oczywiście myje ząbki, ale nie oszukujmy się, nie robi tego zbyt dokładnie. Mam nadzieję, że elektryczna szczoteczka trochę poprawi sprawę. Tylko nie bardzo wiem jaką wybrać. Na większości modeli jest napisane "od 5 roku życia". Znacie jakieś modele dla młodszych dzieci? A może nie ma to znaczenia jeśli końcówka będzie miękka? Poradźcie coś, proszę!
Katarzyna Buss-Maleszka
Zaangażowana w BB
Właśnie myślę o zakupie elektrycznej szczoteczki. Mój trzylatek zawsze bardzo ładnie dawał sobie "poprawiać" po czyszczeniu ząbków, a teraz nie da się tknąć. Sam oczywiście myje ząbki, ale nie oszukujmy się, nie robi tego zbyt dokładnie. Mam nadzieję, że elektryczna szczoteczka trochę poprawi sprawę. Tylko nie bardzo wiem jaką wybrać. Na większości modeli jest napisane "od 5 roku życia". Znacie jakieś modele dla młodszych dzieci? A może nie ma to znaczenia jeśli końcówka będzie miękka? Poradźcie coś, proszę!
Spokojnie możesz wybrać model dla starszego malucha z miękka szczoteczka, koniecznie jednak sprawdzaj, czy jest dorze doczyszczone bo nawet elektryczna 3 latek nie da rady doczyscic zebow na błysk.
Romantyczka
Zaciekawiona BB
Przecież ta pasta jest w koncentracie, a nie w żelu. Pasta w koncentracie musi być tak samo stosowana systematycznie.
Zęby myje się 3 razy dziennie. Jeśli będziecie robili to rzadziej to naprawdę trudno oczekiwać zadowalających efektów.
Dbajcie o siebie.
Zęby myje się 3 razy dziennie. Jeśli będziecie robili to rzadziej to naprawdę trudno oczekiwać zadowalających efektów.
Dbajcie o siebie.
Katarzyna Buss-Maleszka
Zaangażowana w BB
Przecież ta pasta jest w koncentracie, a nie w żelu. Pasta w koncentracie musi być tak samo stosowana systematycznie.
Dbajcie o siebie.
Ja tylko powtórzę ze najważniejsza jest technika szczotkowania. A małym dzieciom muszą pomagać w myciu zebow rodzice. Wtedy będzie ok.
Katarzyna Buss-Maleszka
Zaangażowana w BB
TakCzyli można kupić pastę do zębów za 2 zł na bazarze i wtedy efekty będą tak samo dobre, o ile technika mycia będzie odpowiednia?
Moje doświadczenia mówią coś całkowicie innego ;-)
kasia-matiy
Fanka BB :)
ogólnie chyba nie da się kupić dobrej szczoteczki elektrycznej bez wywalenia kasy, mnie akurat udało się ostatnio wygrać szczoteczkę dla malucha (od 4 lat) firmy Philips Sonicare, jest o tyle fajna że ma wbudowany timer odliczający czas (co 30 sek jest melodyjka a po 2 min szczoteczka sama się wyłącza) i są dwa tryby pracy, mocniejszy i słabszy dla maluchów, końcówki też są dwie, +4 i +7 no i podstawowa zaleta, że ta szczoteczka wykonuje ruchy góra dół (co pomaga w technice "wymiatania") a nie obrotowe ... musze przyznać że dzięki niej mój synek chętniej myje zęby a melodyjka jest dla niego czymś w rodzaju nagrody i miłego urozmaicenia mycia zębów :-) jestem mile zaskoczona i naprawdę polecam, chociaż nie mam pojęcia ile kosztuje ... niedługo jednak będę musiała przekonać się ile kosztują do niej końcówki i wtedy pewnie się załamię :-(
Unia Europejska uregulowała ten temat odgórnie i większość szczoteczek elektrycznych jest oznakowana jako przeznaczone powyżej 5 roku życia (do samodzielnego używania). Jednak w praktyce można myć ząbki młodszym dzieciom pod kontrolą. Chyba ważniejszą kwestią jest to by pilnować, żeby pasta której używa dziecko (jeśli połyka) NIE ZAWIERAŁA FLUORU!
A co do tych traktorów (głośnych szczotek, których dzieci się czasem boją to warto sprawdzić te soniczne philipsa są cichutkie i kolorowe)
A co do tych traktorów (głośnych szczotek, których dzieci się czasem boją to warto sprawdzić te soniczne philipsa są cichutkie i kolorowe)
reklama
Katarzyna Buss-Maleszka
Zaangażowana w BB
Małemu dziecku lepiej nie dawać szczoteczki elektrycznej. Co innego jak już podrośnie, ale nie wcześniej niż 10r.ż.
Skad taka opinia? Doświadczenia moje zawodowe i rodzinne tego nie potwierdza.
Podziel się: