Katarzyna Buss-Maleszka
Zaangażowana w BB
A potem koniecznie daj nam znać jak wrażenia corki
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Oglądam strony z takimi szczoteczkami i w sumie nie wiem, na którą się zdecydować. Na co powinnam zwracać uwagę? Jakie końcówki byłyby najlepsze dla 6-latka, do pierwszych stałych ząbków? Jest ich tak dużo i każda ma różne funkcje. Czy szczoteczka na baterie, czy akumulatorowa? Jakiej firmy?
I już tak przy okazji dodatkowo chciałabym zapytać o osad na ząbkach. Co może być przyczyną, że na zębach stałych jest go mnóstwo, a z mlecznymi nigdy nie mieliśmy takiego problemu. Wieczorem wyszorowane ząbki, rano wyglądają jakby nie były myte co najmniej kilka dni(tylko jedynki, te stałe, na mlecznych osad tak się nie odkłada).
Czy oprócz szczoteczki powinniśmy zmienić również pastę(elmex)? Może coś zmienić w diecie? Jakiegoś składnika brakuje?
Różnica wynika stad,ze zeby mleczne na tym etapie maja juz całkowicie dojrzałe szkliwo-zmineralizowane.Dziękuję za odpowiedź.
Jeśli chodzi o pastę to od pierwszych zębów stałych mamy elmex dla juniora. Kwestia osadu mnie dziwi tylko dla tego, że on się w tak znaczącej ilości odkłada na stałych zębach. Mleczne rano po wieczornym myciu są czyściutkie, a stałe mają zarost;-). Ale może tak ma być, pewnie stałe zęby nie mają już takiej powierzchni jak mleczaki.
wymiatania? chyba nie słyszałam, całe życie mnie uczono aby myć ząbki okrężnymi ruchami