reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepionki

reklama
my jutro szczepimy na pneumokoki i meningokoki - już to widzę, jaka będzie masakra, bo Natalka nie nawidzi szczepień!!!:wściekła/y:
i jutro pewnie się dowiem kiedy priorixem,
Mi się wydaje, że Lolisza może odwlec to szczepienie do 18mca, bo ona pracuje na oddziale, (o ile dobrze pamiętam)to możliwe , że po znajomości może sobie załatwić na późniejszy termin.Ale to tylko moje przypuszczenia.Na ten temat może się wypowiedzieć tylko ONA.:tak:

IDEK też mi się wydaje, że te 2 tyg. to jakoś mało... tym bardziej, że wszędzie się z min. 6 tyg. odstępem pomiędzy szczepieniami spotykam. Może skonsultuj to jeszcze?

Ja bym też odradzała szczepić priorixem razem z pneumo. Pneumokoki też takie lekkie nie są dla dziecka. U nas nigdy nie było żadnej gorączki ani nic po szczepieniach, a włąśnie po pneumokokach mały 2 dni miał temp. podwyższoną - tak do 37,5. Niedużo, ale jednak. Widać że obciążyło to jego organizm, więc nie wyobrażam sobie jakby jednocześnie dostał jeszcze świnkę/różyczkę/odrę

To ja raz jeszcze powtórze, u mnie w punkcie szczepień kobitka powiedziała że oni na jednej wizycie nie szczepią odra/świnka/różyczka + coś jeszcze łącznie, uważają że to za dużo dla dziecka i jak szczepią czy to MMR czy Priorixem to w tym samym czasie juz na nic innego.
Po Priorixie faktycznie mówi piel że żadnych NOP-ów nie było podczas całego jej stażu pracy a pracuje długo, po MMR sie zdażało. Jak powiedziałam że chce Priorixem i odwlec troche to powiedziała ze bez problemu, zwłaszcza że wcześniej w pierwszej kolejności (listopad) bedziemy pneumokoki szczepić 2 dawki w odstepie dwumiesięcznym, potem meningokoki 6 tygodni po pneumokokach i potem chce dwa miesiace znów przerwy i dopiero Priorix, nikt nic nie mówił że za późno będzie... Wychodzi na to ze Priorixem bedzie szczepiony w okolicy kwietnia i w wieku ok 18 mies. My mamy od poczatku celowo trzymiesięczne opóźnienie w kalendarzu szczepień.

a my już po dzisiejszym szczepieniu pneumo i meningokoki, płaczu było oczywiście sporo, ale potem już się uspokoiła.Po powrocie odrazu pobiegła do zabawek z uśmiechem, więc narazie chyba spoko.Ale będę obserwować.Pytałam pielęgniarkę o PRIORIXA do kiedy trzeba zaszczepić, to mówiła, że kiedy chcemy, nie określiła się dokładnie, tylko powiedziała , że jak chcemy to możemy za 4 tyg już szczepić, ale postaram się odwlec jeszcze o conajmniej 2 tyg.
Także co przychodnie, to inne zasady.Musimy chyba polegać na matczynej intuicji, a moja mi podpowiada, że 4 tyg to za mały odstęp pomiędzy szczepionkami.:tak:

reklama
My dzisiaj dostaliśmy list na szczepienie,mamy na wtorek będą szczepić Karolka na MMR 1 i PNEU 3
I mam pytanie czy dobrze będzie szczepiony że dostanie te dwie szczepionki jednocześnie:szok: ja się na tym nie znam więc pytam:zawstydzona/y:

Do góry