reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepionki

reklama
13.01 szczepiliśmy się pentaximem(krztusieć,błonnica,tężec)+1 dawka pneumokoki ( w sumie 385 zł),20.01 idziemy na 1 dawke rotawirusów (330 zł) no i później 24.02 znowu pentaxim,pneumokoki i rotawirus ( 715zł) czyli w sumie w ciągu miesiąca same szczepienia będą wynosić 1430zł. Boszeee te ceny tych szczepień to jakaś MASAKRA!!!

no właśnie nie pamiętam czy w kolejmym szczepieniu jest jeszcze dawka Hib. Jeśli tak to chętnie wykorzystam wiedzę :-)

Jest kolejna dawka. Drugie szczepienie to właśnie:
1) Hib,
2) błonica+tężec+ksztusiec,
3) polio

My chcieliśmy wziąć te DPTa i wlać Hib, polio osobno, ale ze przepadły nam przez katar pneumokoki, które teraz dojdą - to teraz wyszłyby trzy wkłucia. Więc pójdzie inaczej tym razem: 5w1 pierwsze wkłucie, a drugie - pneumokoki. Razem 395zł...

Aleee... to już będzie nasze trzecie szczepienie w poradni (a czwarte licząc razem z tymi w szpitalu). I na ten jeden , jedyny raz chyba składniałabym sie ku szczepionce 6w1 (+pneumokoki przedostatnie).

Myślicie że tak się da...?

trzecie szczepienie to tak samo:
1) Hib,
2) błonica+tężec+ksztusiec,
3) polio

Możesz wszystko w jednym - wychodzi ta 5w1
no i dodatkowe jak szczepisz.

Chyba ze dostanie od razu trzecią dawkę wzw b, to wtedy 6 w 1.
Da sie tak zmienić :-) Pytałam - można przejść na te skojarzone.

EFA my mamy pneumokoki 3 razy i dwa razy rotawirusy. Ilość dawek pneumo zależy od tego kiedy się szczepi, jak teraz to są 3 dawki, a jak dziecko starsze (chyba po roku) to są dwie.

reklama
My oczywiście ze szczepieniami spóźnieni - standard, służba zdrowia to sie nigdy nie wyrobi :) Polecielismy "skandynawskim" kalendarzem czyli wszystkie obowiązkowe opóźniamy o miesiąc. I tak na pierwszej wizycie Franek zaszczepiony WZW B (Engerix, bo w szpitalu był wredny hepavax) i pierwsza dawka rota (Rotarix) a na kolejnej wizycie czyli kilka dni temu druga dawka rota (Rotarix) i I dawka 5w1, kolejna dawka w marcu. Pneumo i meningo na razie odpuszczamy, dla mnie ważne że poszedł rota bo to jest znienawidzony przeze mnie wirus, tyle sie napatrzyłam w szpitalu na te biedne niemowlaki że masakra. Takie ***** a takie problemy. No ale mam nadzieje że nas to ominie a nawet jak sie przyplącze to że łagodniejszy przebieg będzie. Świnke odre różyczke też pewnie opóźnimy a we wrześniu na pewno zaszczepimy małego na grype.

Do góry