reklama
I walsnie o to chodzi.kazdy pediatra mowi o skojarzonych , bo jedno wkłucie.Ale przecież maluch i tak nie bedzie pamietal. taki bum na te skojarzone i nie chodzi o kase , tylko o to co najlepsze dla maluszkow. Czy ktos to wie?
dobranocka
podwójna październikówka!
Na zachodzie już wycofują te skojarzone z rynku szczepionek. To mówi samo za siebie...
natolin
Fanka BB :)
no właśnie, a ja rozmawiałam z położną, która powiedziała mi, że te szczepionki,które u nas są bezpłatne to już wszędzie poza wschodem zostały wycofane dawno, bo są dużo gorsze. moja znajoma położna też radzi skojarzoną... i bądź tu mądry człowieku...
natomiast ja jeszcze nie wiem nawet czym się różni 5w1 od 6w1? czyli jak wezmę 5w1 to jeszcze i tak będzie jakieś drugie ukłucie?? pomóżcie proszę
natomiast ja jeszcze nie wiem nawet czym się różni 5w1 od 6w1? czyli jak wezmę 5w1 to jeszcze i tak będzie jakieś drugie ukłucie?? pomóżcie proszę
kasis
Szczepionki skojarzone różnią się od szczepionek tradycyjnych (bezpłatnych) TYLKO liczbą wkłuć. FAŁSZ. W ostatnich latach wzrosła liczba chorób, którym możemy skutecznie zapobiegać, a co za tym idzie liczba szczepionek, które powinny być stosowane w ciągu pierwszych dwóch lat życia dziecka i właśnie to przyczyniło się do rozwoju szczepionek skojarzonych.28 Gdyby obecnie w ogóle nie stosowano szczepionek skojarzonych i wszystkie szczepienia byłyby realizowane z użyciem szczepionek pojedynczych, to biorąc pod uwagę jedynie szczepienia obowiązkowe zgodnie z aktualnym Programem Szczepień Ochronnych (PSO) dziecko od urodzenia do ukończenia 18 miesiąca życia musiałoby otrzymać aż 26 ukłuć!29 Realizacja tylu szczepień wymagałaby wielu wizyt w przychodniach i przyczyniłaby się do wzrostu liczby niepożądanych odczynów poszczepiennych.30 Szczepionki skojarzone różnią się od szczepionek monowalentnych znacznie mniejszą liczbą wkłuć, ale ich stosowanie to także szereg innych zalet:
w górę Szczepionki skojarzone wieloskładnikowe (5/6 w 1) bardziej obciążają organizm dziecka niż szczepionki tradycyjne. FAŁSZ. Obawy, że szczepionki skojarzone mogą przeciążać organizm maleństwa są nieuzasadnione. Nowoczesne szczepionki skojarzone 5 w 1 i 6 w 1 są znacznie mniejszym obciążeniem dla organizmu dziecka, gdyż zawierają o wiele mniej antygenów niż szczepionki tradycyjne (patrz tabela poniżej). Wchodzący w skład szczepionek 5/6 w 1 acelularny komponent krztuśca składa się z zaledwie 2-3 antygenów, zaś szczepionka tradycyjna - pełnokomórkowa (tzw. DTPw) – z ok. 3000 antygenów.33,35 Jeśli wybierzecie dla swojego dziecka szczepionki skojarzone 5/6 w 1, to nawet gdy otrzyma ono dodatkowe szczepienia (np. przeciwko rotawirusom czy pneumokokom), to i tak w sumie jego organizm będzie musiał odpowiedzieć na o wiele mniej antygenów, niż w przypadku wykorzystania szczepionki tradycyjnej.
Szczepionki skojarzone 5 w 1 i 6 w 1 są lepiej tolerowane niż szczepionki tradycyjne DTPw.19 PRAWDA. Wchodząca w skład szczepionek 5 w 1 oraz 6 w 1 szczepionka przeciwko krztuścowi zawiera bezkomórkowy (acelularny) składnik krztuśca, podczas gdy szczepionka tradycyjna (pełnokomórkowa, tzw. DTPw) zawiera całe komórki tej bakterii.20-22 Szczepionki bezkomórkowe są lepiej tolerowane i rzadziej wywołują działania niepożądane.22-25 Szczepionki bezkomórkowe są zalecane przez Amerykański Komitet Doradczy ds. Szczepień Ochronnych.26,27 Szczepionki 5 w 1 oraz 6 w 1 są skuteczną i bezpieczną alternatywą dla szczepionek starej generacji i dlatego są powszechnie stosowane w kalendarzach obowiązkowych wielu krajów Unii Europejskiej. Są to kraje o wysokim dochodzie narodowym np. Niemcy, Austria, Belgia, Wielka Brytania, ale także Czechy oraz Słowacja.27
- • mają wysoki profil skuteczności i bezpieczeństwa,28,31,32
- • zapewniają szeroką ochronę przed chorobami zakaźnymi,33
- • ograniczają liczbę wkłuć i liczbę wizyt lekarskich, co minimalizuje ból i łzy dziecka oraz stres dla niego i jego rodziców a także zapewnia oszczędność czasu rodziców i personelu służby zdrowia,
- • ich stosowanie eliminuje problemy z odraczaniem szczepień, a więc ryzyko pominięcia szczepienia,32
- • przyczyniają się do mniejszej liczby błędów i pomyłek ze strony personelu medycznego oraz mniejszej urazowości,31
- • przyczyniają się do mniejszych i rzadziej występujących niepożądanych odczynów poszczepiennych (mniejsza liczba wkłuć, to statystycznie mniej reakcji niepożądanych),31
- • wchodząca w skład szczepionek 5/6 w 1 szczepionka przeciwko krztuścowi zawiera bezkomórkowy składnik krztuśca, podczas gdy szczepionka tradycyjna zawiera całe komórki tej bakterii;20-22 szczepionki bezkomórkowe są bezpieczniejsze od szczepionek DTPw, lepiej tolerowane i znacznie rzadziej wywołują działania niepożądane.22-25
w górę Szczepionki skojarzone wieloskładnikowe (5/6 w 1) bardziej obciążają organizm dziecka niż szczepionki tradycyjne. FAŁSZ. Obawy, że szczepionki skojarzone mogą przeciążać organizm maleństwa są nieuzasadnione. Nowoczesne szczepionki skojarzone 5 w 1 i 6 w 1 są znacznie mniejszym obciążeniem dla organizmu dziecka, gdyż zawierają o wiele mniej antygenów niż szczepionki tradycyjne (patrz tabela poniżej). Wchodzący w skład szczepionek 5/6 w 1 acelularny komponent krztuśca składa się z zaledwie 2-3 antygenów, zaś szczepionka tradycyjna - pełnokomórkowa (tzw. DTPw) – z ok. 3000 antygenów.33,35 Jeśli wybierzecie dla swojego dziecka szczepionki skojarzone 5/6 w 1, to nawet gdy otrzyma ono dodatkowe szczepienia (np. przeciwko rotawirusom czy pneumokokom), to i tak w sumie jego organizm będzie musiał odpowiedzieć na o wiele mniej antygenów, niż w przypadku wykorzystania szczepionki tradycyjnej.
Szczepionki skojarzone 5 w 1 i 6 w 1 są lepiej tolerowane niż szczepionki tradycyjne DTPw.19 PRAWDA. Wchodząca w skład szczepionek 5 w 1 oraz 6 w 1 szczepionka przeciwko krztuścowi zawiera bezkomórkowy (acelularny) składnik krztuśca, podczas gdy szczepionka tradycyjna (pełnokomórkowa, tzw. DTPw) zawiera całe komórki tej bakterii.20-22 Szczepionki bezkomórkowe są lepiej tolerowane i rzadziej wywołują działania niepożądane.22-25 Szczepionki bezkomórkowe są zalecane przez Amerykański Komitet Doradczy ds. Szczepień Ochronnych.26,27 Szczepionki 5 w 1 oraz 6 w 1 są skuteczną i bezpieczną alternatywą dla szczepionek starej generacji i dlatego są powszechnie stosowane w kalendarzach obowiązkowych wielu krajów Unii Europejskiej. Są to kraje o wysokim dochodzie narodowym np. Niemcy, Austria, Belgia, Wielka Brytania, ale także Czechy oraz Słowacja.27
natolin skojarzona 6-walentna ma dodatkowo kolejna dawke WZW, jezeli dziecko zostało zaszczepione juz przeciww WZW w szpitalu to nie zaleca sie potem cyklu szczepionek 6w1 - jeśli chce sie ten cykl stosować to najlepiej przed porodem w szpitalu dostarczyć oswiadczenie o braku zgody na szczepienie dziecka p/WZW ale i tak nie kazdy szpital to respektuje, Wniosek taki że jesli już został maluch zaszczepiony w szpitalu to lepiej potem wybrać cykle szczepień 5w1 niż 6w1, dziecko bedzie ukłute 2 razy.
My będziemy sie szczepić 2 grudnia a szczepionki juz kupiłam Infanrix IPV+Hib (płaciłam 110zł) i Rotarix (płaciłam 220 zł)
My będziemy sie szczepić 2 grudnia a szczepionki juz kupiłam Infanrix IPV+Hib (płaciłam 110zł) i Rotarix (płaciłam 220 zł)
reklama
asiorek82
Szczepionki acelularne to szczepionki w osłonach białkowych nieobciążające układu nerwowego,każdy może mieć takie szczepienia,ale są płatne jeśli nie ma odpowiedniego skierowania.Wydaje mi się że samo podejrzenie napięcia mięśniowego powinno być wskazaniem do podania takiej szczepionki.Acelularne mogą być na błonicę, krztusiec, tężec i polio.asiorek która szczepionka zawiera białko??? przecież mój też uczulony :-( dziewczyny ja za chwilę oszaleję, a szczepienie jutro :-( o skojarzonej któraś z Was pisała, że niedobra dla dzieci z napięciem mięśniowym, zwykła niedobra dla alergika jeśli dobrze zrozumiałam :-( i co tu robić :-( płakać mi się chce, a jutro oczywiście idę tam sama...
szkoda gadać...
ja na razie na pewno tylko te podstawowe, tylko nie wiem czy skojarzoną czy nie i zaraz oszaleję, bo któraś dziewczyna pisała tu, że skojarzona nie jest dobra dla dzieci z napięciem mięśniowym, a możliwe, że mój syn ma, zwykła znowu z tego co zrozumiałam dla alergika nie jest najlepsza no i teraz to ja już nie wiem co robić :-(
Podziel się: