reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie

Nie o tej szczepionce mówię - ale fakt w 7 mż jest jedno dodatkowo szczepienie.
Chodzi mi o szczepienie w 16-18 mż - tam szczepiąc 6w1 masz niepotrzebne WZW.

reklama
Bez problemu.
Z tymże ja zawsze czekałam aż dziecko będzie całkowicie zdrowe (bez kataru i stanu podgorączkowego). Więc albo się wcale nie umawiałam do pediatry albo w danym momencie nie wyrażałam zgody (nawet jeśli lekarz twierdził, że można szczepić). Kalendarz szczepień przesunął nam się o jakieś pół roku (z hakiem).
Na pneumokoki zaszczepiłam jak młody miał ponad 2 lata - ale wówczas jeszcze ta szczepionka nie należała do obowiązkowych. Nie szczepiłam ani na rotawirusa, ani na meningokoki ani na ospę.
Wiadomo że dziecko musi być całkowicie zdrowe A to czy się przesunie szczepienie w czasie to aż tak ważne nie jest.
Najważniejsze że przechidz
Ja pierwszego syna szczepilam tylko 6w1 i było ok.
Teraz drugi syn był już raz szczeliny 6w1 i tylko miał lekko podwyższoną temperaturę do 37.3. Teraz druga dawka. Tylko zastanawiam się czy 6w1 nie zamienić na 5 w1. Powiem szczerze że szczepionki pneumokokow się boje

Ja zgodziłam się na 5 w 1 oraz na pneumokoki. Pierwsze szczepienie miał i było ok. A synek urodziny w 34 tygodniu

Do góry