reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia -pytania,obawy i niepokoje/reakcja dzieci na szczepienia

Kachasek przeczytaj instrukcje przechowywania szczepionki ale z tego co pamietam to przez kilka miesiecy jednym ciagiem moze byc przechowywana w temp pokojowej(tak cos mi swita ale sprawdz jesli mowisz ze ja masz)....a tak to w warunkach chlodniczych.......normalnie na drzwiach lodowki ja zawsze trzymalam

reklama
[FONT=TimesNewRoman,Bold]
tekst z ulotki:[FONT=Arial,Bold]
Przechowywanie

[/FONT]
Szczepionk​
ę INFANRIX-IPV+Hib należy przechowywać w lodówce w temp. od
+2
oC do +8oC

[/FONT]

tak ją przechowywałam. chodziło mi raczej właśnie o to, czy nie była właśnie przechowywana w temp pokojowej
no ale mniejsza akurat o to. myślę, że rodzice, którzy mieli właśnie te felerne szczepionki mieli w lodówce. choć szczerze mówiąc, chciałabym usłyszeć, że nie:zawstydzona/y:, bo wtedy wiedziałabym, czy mogę Michała zaszczepić spokojnie Infanrixem:confused:
bo pewnie jak wiele z was zastanawiam się co robić dalej:errr:

Napisał idzia
dobrze ze w domu a nie juz po szczepieniu - mysle ze powinnas oddac ta szczepionke do apteki i poprosic o zwrot pieniedzy lub inna serie ...

a skąd wiadomo, że to właśnie z innej serii nie będzie felerna, a ta jest ok?

oczywiscie ze nie wiadomo - bo moze za jakis czas i nowa serie wycofaja ...ale chyba lepiej zrobic chociaz to niz bezczynnie siedziec w domu i zastanawiac sie co dalej ...
ja tez mam przed soba jesczze jedna serie szczepienia ... i pewnie zaszczepie mala ... i zwroce uwage na serie kupowanej szczepionki

Chyba czas wyjaśnić mechanizm wstrzymywania lekow w obrocie. pewnie niektóre z Was wiedzą jestem farmaceutą. Rzadko sie tym chwalę ale w tej chwili powołuję się na swoją wiedzę, żeby być bardziej wiarygodną.
Otoż wstrzymanie w obrocie następuje po doniesieniach ze strony lekarzy o niepokojących objawach które mogły zostać wywołane przez konkretny lek. Często są to tylko podejrzenia i wstrzymanie jest po to żeby sprawdzić te podejrzenia. Zdarzyć się może, że lekarze mają rację ale może być tak, że problemy obserwowane i zgłaszane przez lekarzy mogą wynikać z innych przyczyn - jednym słowem - lek jest niewinny.

Jeśli ktoś mnie zapytałby o zdanie w tej kwestii to skłonna jestem przypuszczać, że jeśli w pierwszym przypadku było coś na rzeczy tak w drugim i trezcie to raczej działanie zachowawcze ze strony GIF, lekarzy, czy nawet samej firmy produkującej szczepionkę. Z dwojga złego lepiej szczepionkę wstrzymać w obrocie niż ją rozpowszechniać i narażać firmę na drogie procesy cywilne. Taka jest zwykle polityka dużych koncernów.

Co do rozgrywek na ryknu to o ile wiem to jeśli chodzi o szczepionki skojarzone to akurat tutaj nie maja konkurencji, chyba, ze o czymś nie wiem.

Szczepionki refundowane nie sa skojarzone, zatem nie ma jednego wkłucia.

Co do przechowywania to ZAWSZE w lodówce, najlepiej na drzwiach, tam gdzie najcieplej w lodówce, NIGDY w zamrażalniku a ni jego pobliżu.

Jedna z was pisał o kontroli w jednym z niemieckich domów opieki. Ja napiszę jak to jest w polskiej aptece, otóż jest obowiązek codziennej kontroli temperatur w lodókach przechowywujących leki. Są tam termometry i higrometry i jest to jedna z pierwszych rzeczy kontrolowanych przez inspektora.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania albo watpliwości - chętnie odpowiem, w miarę moich możliwości i wiedzy.

Pozdrawiam i dużo zdrowia i cierpliwości dla wszystkich Maluchów i ich Mam

Witam, czeka nas szczepienie na odre, swinke i rozyczke. Chce zaszczepic priorixem (chyba). Prosze napiszcie jak wasze dzieci przeszly to szczepienie i czy lepszy priorix czy mmr? bo juz mam metlik w glowie.

reklama
na czercówkach 07 jedna z dziewczyn dzwoniła do producenta,
myślę, że się nie pogniewa jak wkleję tu jej posta :-)

Napisał Martitka
Nie ma się czym martwić.
Dzwoniłam do GSK i wszystko jest w porządku.Zadnemu dziecku po podaniu feralnych serii nic się nie stało.
Szcepionki, jeśli nie zostaną natychmiast podane po rozpuszczeniu, mogą mętnieć i rozwarstwiać się i jest to całkiem normalne.Natomiast błąd firmy polegał na tym, że nie umieścili tej informacji na ulotce i zaniepokojone wyglądem szczepionki pielęgniarki zaczęły zgłaszać do Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego(GIF).Zgodnie z procedurami GIF musi zlecić badania tych szczepionek i do czasu ogłoszenia się wyników szczepionki te muszą zostać wstrzyame.
Jeśli by się okazało, że coś jest nie tak(tfu, tfu) to zostaną one wycofane
Myślę, że wszystko dobrze się skończy

Do góry