Justi83
Fanka BB :)
masz rację , że w przychodni nie ma z kim rozmawiać. Zaraz zadzwoniliśmy do pediatry a ona nam, że kolejne szczepienie normalnie ale tą 3 w 1. No to uprzedzona pojechałam do innego lekarza a ona mi na to, że absolutnie nie szczepić na krztusiec bo będzie zapalenie opon mózgowych. Więc wolę mieć ewentualną możliwość leczenia krztuśca (nikłą wg mnie ) niż zmaganie się z zapaleniem o.m. lub jakimś porażeniem do końca życia.
KRZTUSIEC:
"Dawniej choroba często kończyła się śmiercią, obecnie praktycznie nie występuje dzięki szczepieniom ochronnym (w Polsce stosowane są szczepienia szczepionkami skojarzonymi Di-Per-Te, które służą także do uodparniania przeciw błonicy i tężcowi)."
"absolutnie nie szczepić na krztusiec bo będzie zapalenie opon mózgowych"
rozumiem, ze jak nie zaszczepisz to być może będziesz walczyła ze krztuścem , a jak zaszczepisz to dziecko na 100% będzie miało zapalenie o.m??
Ja długo śledze tematy o szczepionkach, jak głupia je analizuje, ale mam to szczęście (dzięki mężowi) , że znamy sporo lekarzy (kadrowych itp). I przeprowadziłam własny wywiad środowiskowy i wybacz ale jeśli LEKARZ (zaprzyjaźniony) mówi mi , ze szczepi według kalendarza swoje dzieci to ja nie mam więcej pytań (Jego dzieci mają Franek 4 latka, Julka 5,5), mój kuzyn (2 córki, 4,6 lat) szczepi według kalendarza i paru innych lekarzy (ale tu dzieci sa starsze, niektóre w naszym wieku)
dla mnie to jest tak, dopóki wszyscy szczepią to jak Ty nie zaszczepisz to i tak dziecko nie zachoruje, bo niby od kogo ma się zarazić, ale zastanawiałyście się co będzie jak wszyscy, dosłownie WSZYSCY przestaną szczepić??
Oczywiście kwestia szczepionek czy je podamy dzieciom czy nie jest nasza indywidualną decyzją. Tylko rozśmieszyło mnie stwierdzenie, ze dziecko będzie miało zom, nie że może mieć ale że będzie miało...
Dodam jeszcze: "Krztusiec u małych dzieci może powodować ciężkie zapalenie płuc, trwałe uszkodzenie mózgu, a nawet opóźnienie rozwoju fizycznego i umysłowego. Może dojść do zaburzenia świadomości, uszkodzenia słuchu i wzroku. Częstym powikłaniem jest także zapalenie ucha środkowego. Im mniejsze dziecko, tym przebieg choroby może być cięższy. U niemowląt mogą wystąpić drgawki, bezdech oraz zapalenie mózgu. W wyniku powikłań do trwałego uszkodzenia mózgu dochodzi w 2% przypadków. Krztusiec u niemowląt jest realnym zagrożeniem dla życia. " Na pewno wolisz mieć ewentualną możliwość leczenia Krztuśca??
Ostatnia edycja: