reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Symptomy zbliżajacego się porodu

Hmmm, moja kolezanka przeoczyla takowe odejscie wod plodowych, jako ze brala kapiel i po prostu sie nie zorientowala. Oby tego bylo malo, nie miala zadnych poprzedzajacych skurczow ani innych symptomow, ktore moglaby scharakteryzowac jako nadchodzacy porod i jedyne co, to czula sie jak to opisala -dziwnie! Gdy jej maz wszedl do lazienki zobaczyl juz glowke miedzy jej nogami!!! Natychmiast oczywiscie powiadomili polozna, ktora przyjechala do domu i przeciela pepowine.
Moje nieregularne skurcze ustaly i jedyne co pozostalo to bol krzyza. Jestem juz 2 dni po terminie i jest to frustrujace, bo nie wiem kiedy nadejda te prawdziwe oznaki porodu ;-(

reklama
a ja mam pytanko czy ktoras z Was ma rowniez w dzien bole krocza pod koniec ciazy a wnocy ledwo co mozna zasnac z bolu? Bo mnie od paru dni kuje krocze jak siedze to czasami zakuje mnie tak bardzo ze az sobie krzykne ;D :laugh: mozliwe ze mala glowke mnie jakos uciera czy cos w podobie i dlatego mam takie bole?? pd niedawna rowniez znowu wrocily mi mdlosci jak na poczatku ciazy :mad:

caro ja miałam takie kłucia i w szpitalu się okazało potem że mam już 2 cm rozwarcia. A te mdłości to ponoć przed porodem tak się dzieje,mdłości,biegunki itp.ja osobiście nie miałam.

nom ja mialam rozwarcie 16.12 na 2/1.0/0.5 cm a 19.12 bylam na KTG i lekarz powiedzial ze wszystko ok jest... mam skurcze lekkie niewyczuwalne i to wsio ::) ateraz jak siedze przed komputerkiem to z bolu niemoge wysiedziec tak mnie kuje odczasu do czasu krocze i podbrzusze wiec ide pochodzic ::)

czesc kobitki
klocie bedzie oraz coraz bardziej bolec bo z kazdym dniem glowka dzieck obniza sie i uciaska szyjke macicy - i wlasnie te obnizanie sie glowki spowoduje takze pekniecie pecherza plodowego i wyciekna wody - a gdy dojdzie do rozwarca to bedzie dzidzilek wychodzic
tylko nie zawsze musza odejsc wody przed porodem - czasem trzeba naklowac pecherz plodowy jak jest rozwarcie :)

moga byc przed porodem mdlosci - to oczyszcza sie organizm - bol brzucha jak na okres - bol krzyza - i biegunka - obnizone laknienie - pic sie wiecej moze chciec i siusiu :)

mniej wiecj wiekszosc kobiet czuje cos takiego pod koneic ciazy .... to jescze zalezy jak ruchliwy jest plud - on poprostu instynktownie odpycha sie nozkami i pcha glowke do kanalu rodnego ....

nie martwcie sie - strajcie sie tylko jak macie jakies skurcze lub twardnienie brzucha liczyc odstepy miedzy skurczami - jelsi sa regularne np. co 2 godziny i w miare sline to znaczy ze juz cos tam sie zaczyna dziec - jsli beda sie zmniejsza odstepy miedzy skorczami np. co 1h to zacznijcie sie pakowac i jak juz beda co 30 min to lepiej jechac juz do szpitala bo nigdy nie wiadomo w jakim czasie moga i jak szybko narastac nastepne skorcze ...

pozdrawiam WAS serdecznie i zycze sczesliwego rozwiazania :D

Tuśka i Ewunia :D

czesc Dziweczyny

Ja jestem na polmetku 8 miesiaca i od jakis 2 tygodni zauwarzylam ze sluz zmienil sie na bardzo gesty i bialawy choc czasem zdarza sie tez przezroczysty i wodnisty, oba te rodzaje wystepuja u mnie w bardzo duzych ilosciach. Czasem zastanawiam sie czy to nie sa wody plodowe bo napawde jest to dosc obfite takze wkaldki nie wystarczaja.
Wystepuja u mnie rowniez skurcze macicy lecz nie sa one zbyt bolesne.

Jesli moglybyscie mi napisac czy jest to normalne?? a moze powinnam skonsultowac to z lekarzem??wizyte mam dopiero 27.01 ale moze poiwnnam wybrac sie tam wczesniej??

Jak moge jeszcze spytac... co do czopu jak on dokladnie wyglada bo przyznam szczerze ze dopiero czytajac wasze wypowiedzi dowiedizalam sie ze cos takiego jest :|. AAAA i jeszcze jedno co to jest to KTG?? kiedy sie go robi?? bo wiekszosc z Was pisze ze juz to miala a ja nawet nie wiem co to. Zaczynam sie bac ze chodze caly czas do zlego lekarza :( Tym bardziej ze ostatnia moja wizyta byla 17.12 nastepna jest 27.01 a to koncowka ciazy i nie wiem czy te wizyty po dkoniec nie powinny byc czestsze teraz co o tym myslicie??? jak to bylo albo jest u Was?? i czy przy kazdej wizycie robiono Wam USG??? bo mi ostatnio gin nie zrobila :( i tez mnie to zmartwilo :(

Bardzo Was prosze pomozcie mi czy to wszytko jest normlane???

No to ja spróbuję trochę odpowiedzieć a jak czegos nie będę wiedziec to napewno inne Dziewczyny odpowiedzą.
1. Obfity śluz pod koniec ciąży jest normalny, ale ten wodnisty troche jest martwiący. Mogą, ale NIE MUSZĄ (!) wyciekać wody płodowe. Jeśli istnieje taka możliwość skontaktuj się ze swoim lekarzem i skonsultuj to. Sama niedawno miałam podobny problem i jedna z forumowiczek podała mi te linki:
http://www.smartest.pl/alsense/
http://www.kobiety.pl/index.php?option=art&id=2793
Tam znajdziesz info o teście, ktory możesz dostać w aptece a który pomoże stwierdzić czy to faktycznie wody płodowe.
2. Czop sluzowy odchodzi najcześciej na poczatku porodu, z tego co wiem teoretycznie ;D. A wygląd ma... śluzowy (?) i może być podbarwiany krwią. Tyle wiem, tutaj zdaję się na Koleżanki, które rodziły. ;D
3. KTG - Kardiotokograf, aparat monitorujący m.in. pracę serca dziecka i ewentualną czynność skurczową macicy. Najczęściej badanie w postaci zapisu trochę przypominającego EKG wykonywane jest zawsze podczas porodu. Chyba też czasem w trakcie wizyt u lekarza pod koniec ciąży, jeśli lekarz dysponuje sprzętem.
4. Jeśli chodzi o terminy wizyt to w większości praktyka jest taka, że pod koniec ciąży wizyty są co dwa tygodnie. Jednakże raczej wszystko zależy od przebiegu ciąży i od lekarza (niestety). Jesli nie czyjesz się pewnie proponuję porozmawiać z lekarzem (jeśli sie da!) i powiedzieć o Twoich obawach. USG nie jest konieczne przy każdej wizycie chociaż pewnie każda z nas lubi popatrzeć na malucha w brzuszku. Czasem lekarz słucha tylko tętna płodu i pyta, czy dzidzia się rusza. Myślę, że w Twojej sytuacji powinnaś przedyskutować to wszystko z lekarzem telefonicznie lub wybrać się na dodatkową wizytę. Masz prawo sie martwić a lekarz jest od tego żeby wątpliwości wyjaśnić. I nie katuj się do końca stycznia bo szkoda nerw Twoich i dzidzi.
Przeprzaszam, jeśli na coś nie odpowiedziałam. Koleżanki, pomóżcie! ;D
Pozdrawiam i trzymam kciuki! POWODZENIA!

Irlandia wielkie dzieki naprawde bardzo mi pomoglas :) nie jestem juz taka "zielona". Po przeczytaniu Twojego posta chyba jednak wybiore sie wczesniej na wizyte :)

jeszcze raz dzieki pozdrawiam goraco

reklama
Do góry