reklama
Cześć dziewczynydołączę, u nas starania od stycznia o pierwsze dziecko. Wcześniej staraliśmy się już, ale nie wyszło, więc porzuciliśmy na jakiś czas. Było dużo rozkmin czy w ogóle chcemy dziecko. I teraz wiemy, że chcemy baaardzo i działamy. Pierwszy cykl bez powodzenia, wydaje mi się, ze była biochemiczna, ale nie robiłam testów, bo postanowiłam, że żadnych testów przed datą miesiączki, żeby nie robić sobie złudnej nadziei.
Cześć.
A właśnie dziewczyny, macie może jakieś książki do polecenia w tematyce przygotowań/ciąży/porodu co by się dokształcać?

Albo jakieś blogi śledzicie albo instagramy? Swojego czasu pamiętam mamaginekolog i Hafija były bardzo rozdmuchane ale czy tak dalej jest?
Byłam wczoraj u ginekologa na NFZ.
Mam mieszane uczucia...
Zbadał mnie, powiedział, że wszystko jest w normie, w środku (wszelkie rozmiary jajników itd) jest w porządku. Powtórzył w sumie to co doktor z kliniki Bocian. Grubszą mam jedynie błonę śluzową, ale nic się nie dzieje, tak bywa przy dłuższych cyklach i po okresie.
Podczas wywiadu nie zapytał jak wyszły podstawowe wyniki robione u lekarza rodzinnego, mimo że z nimi przyszłam i powiedziałam, że miałam robione. Nie zapytał też czy biorę jakieś suplementy bądź leki na poprawę wyników (biorę Feroplex i Euthyrox 25).
Tak czy siak, pobrał materiał do cytologii więc pod koniec marca będzie wynik i przepisał mi Duphaston, aby dostarczyć trochę progesteronu (być może wpłynie to na zajście w ciążę).
Mam go brać przez 3 albo 4 miesiące od następnego cyklu (od 16 dnia cyklu).
Także tego... jest wszystko dobrze ale ciąży nie ma

Mam mieszane uczucia...
Zbadał mnie, powiedział, że wszystko jest w normie, w środku (wszelkie rozmiary jajników itd) jest w porządku. Powtórzył w sumie to co doktor z kliniki Bocian. Grubszą mam jedynie błonę śluzową, ale nic się nie dzieje, tak bywa przy dłuższych cyklach i po okresie.
Podczas wywiadu nie zapytał jak wyszły podstawowe wyniki robione u lekarza rodzinnego, mimo że z nimi przyszłam i powiedziałam, że miałam robione. Nie zapytał też czy biorę jakieś suplementy bądź leki na poprawę wyników (biorę Feroplex i Euthyrox 25).
Tak czy siak, pobrał materiał do cytologii więc pod koniec marca będzie wynik i przepisał mi Duphaston, aby dostarczyć trochę progesteronu (być może wpłynie to na zajście w ciążę).

progesteron brany w ciemno może zahamować owulację jeśli nie było jej przed rozpoczęciem brania, chyba że masz monitoring i wiesz że owu jest przed braniem proga.Byłam wczoraj u ginekologa na NFZ.
Mam mieszane uczucia...
![]()
Nie mam monitoringu.progesteron brany w ciemno może zahamować owulację jeśli nie było jej przed rozpoczęciem brania, chyba że masz monitoring i wiesz że owu jest przed braniem proga.
Skoro doktor to przepisał to chyba wiedział co robi i co mówi...
Planuje skonsultować to tak czy siak i całą swoją sytuację z ginekologiem prywatnym.
Tylko waham się czy pójść jeszcze raz do kliniki Bocian (i przy okazji zrobić drożność jajowodów, którą wcześniej zalecał jeśli się nie uda zajść w ciążę) czy do innego polecanego już niezależnego od poprzednich wizyt ginekologa
olka11135
Fanka BB :)
Nie mam monitoringu.
Skoro doktor to przepisał to chyba wiedział co robi i co mówi...
Planuje skonsultować to tak czy siak i całą swoją sytuację z ginekologiem prywatnym.
Tylko waham się czy pójść jeszcze raz do kliniki Bocian (i przy okazji zrobić drożność jajowodów, którą wcześniej zalecał jeśli się nie uda zajść w ciążę) czy do innego polecanego już niezależnego od poprzednich wizyt ginekologa
Nooo ostatnio ginekolog @MamaR mówił że jest po owulacji

Edit. Sorka, myślałam że to kreski lutowe

W sumie też myślałam, że odpisuję na lutowych kreskachNooo ostatnio ginekolog @MamaR mówił że jest po owulacjiwięc polemizowałabym z tym, że każdy lekarz wie co robi
Edit. Sorka, myślałam że to kreski lutowe![]()
Jasne, dlatego muszę to skonsultować jeszcze... tylko, że terminy mi się nie dopinają już w najbliższym czasie
E
eledona
Gość
Ja w większości śledzę narazie takie dietetyczne, medyczne. Ale bardziej takie naturalne niż ścisłe medycyna akademickaCześć.
A właśnie dziewczyny, macie może jakieś książki do polecenia w tematyce przygotowań/ciąży/porodu co by się dokształcać?
Albo jakieś blogi śledzicie albo instagramy? Swojego czasu pamiętam mamaginekolog i Hafija były bardzo rozdmuchane ale czy tak dalej jest?

Cześć.
PaniR
Fanka BB :)
Cześć dziewczyny. Niektóre może już kojarzą mój nick z "kresek". Staramy się jakieś 4-5 miesiące o pierwsze dziecko. Często to podkreślam, że ciężko to nazwać staraniami bo seksy są średnio raz w tygodniu. Macie czasem takie wątpliwości i obawy, że skończy się to poukładane życie? Ubiegłe wakacje miały być tymi ostatnimi we dwójkę, miałam korzystać z życia, wyjazdy, rower, pasje. Czasem mam takie natrętne myśli, że jeszcze nie wycisnęłam z tego życia wszystkiego. Obciąża mnie myśl, że przez 9 miesięcy będę jakby na to nie patrzeć ograniczona. A później to wiadomo, że wszystko się zmieni. Bardzo chce zostać mamą, ale to kolejny miesiąc niepowodzeń... i teraz już sama zaczynam kwestionować swoje decyzje. A u Was jak? Chciałabym poznać Wasze zdanie bo czasem wydaje mi się, że jestem jakaś dziwna
Tak w ogóle długo się staracie?

reklama
Cześć dziewczyny. Niektóre może już kojarzą mój nick z "kresek". Staramy się jakieś 4-5 miesiące o pierwsze dziecko. Często to podkreślam, że ciężko to nazwać staraniami bo seksy są średnio raz w tygodniu. Macie czasem takie wątpliwości i obawy, że skończy się to poukładane życie? Ubiegłe wakacje miały być tymi ostatnimi we dwójkę, miałam korzystać z życia, wyjazdy, rower, pasje. Czasem mam takie natrętne myśli, że jeszcze nie wycisnęłam z tego życia wszystkiego. Obciąża mnie myśl, że przez 9 miesięcy będę jakby na to nie patrzeć ograniczona. A później to wiadomo, że wszystko się zmieni. Bardzo chce zostać mamą, ale to kolejny miesiąc niepowodzeń... i teraz już sama zaczynam kwestionować swoje decyzje. A u Was jak? Chciałabym poznać Wasze zdanie bo czasem wydaje mi się, że jestem jakaś dziwnaTak w ogóle długo się staracie?
Ja uważam, że to fakt, że dziecko wywróci wiele rzeczy do góry nogami, ale osobiście rozpatruję to w bardzo pozytywnym kontekście, tj. raczej myślę, że rutyna z dzieckiem byłaby fajną zmianą.
Podziel się: