reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świeże staraczki, pierwsze dziecko :)

Brałam witaminę B i miałam bardzo wysoką.
Naczytałam się wcześniej, co należy brać przed zajściem w ciąże, dlatego m.in. ją zamówiłam i brałam.
Miałam wysoki wynik ponad normę, mąż też.
My byliśmy zadowoleni, ale Pani doktor powiedziała, że aktualnie zgodnie z różnymi badaniami, publikacjami nie można brać witaminy B bo "przyciąga" nowotwory itd. - tak w skrócie. Dlatego nie będę dyskutować, tylko słuchać lekarza... powinien mieć większą wiedzę ode mnie.

U mnie ferratyna jest poniżej 8... dlatego ograniczę oddawanie honorowo krwi i będę brała Feroplex.

🤷‍♀️
a jakie macie wykonane badania (widzę, że starasz się już od 2023 r. Więc ponad rok) dotyczące niepłodności?
Hormony, monitoring, badania nasienie, drożność?

reklama
Naczytałam się wcześniej, co należy brać przed zajściem w ciąże, dlatego m.in. ją zamówiłam i brałam.
My byliśmy zadowoleni, ale Pani doktor powiedziała, że aktualnie zgodnie z różnymi badaniami, publikacjami nie można brać witaminy B bo "przyciąga" nowotwory itd. - tak w skrócie. Dlatego nie będę dyskutować, tylko słuchać lekarza... powinien mieć większą wiedzę ode mnie.

U mnie ferratyna jest poniżej 8... dlatego ograniczę oddawanie honorowo krwi i będę brała Feroplex.

🤷‍♀️
Sprawdź w swoim punkcie ale wydaje mi się że zażywanie euthyroxu lub podobnych jest przeciwwskazaniem do oddawania krwi honorowo. :)

🤷‍♀️
Jeśli braliście b-complex, to na rynku jest bardzo duża oferta i dawki witamin są przeróżne. Zdarza się, że u jednego producenta jest 100 razy więcej B12 niż u innego. Do tego są różne formy witamin, wzajemne proporcje też mają znaczenie. Rzeczywiście powinno się dobierać je, kontrolując poziom witamin we krwi oraz poziom homocysteiny. Natomiast foliany należy suplementowac już przed ciążą, bo zawartość kwasu foliowego u matki ważna jest już przed poczeciem (jakość komórki jajowej) oraz na samym początku ciąży (wady cewy nerwowej to sam początek, okolice 4 tygodnia ciąży, czyli w okolicach spodziewanego terminu miesiączki). Także mam nadzieję, że jednak lekarz dała Ci wytyczne co brać i w jakich dawkach, żeby odbudować żelazo, ale też nie zaniedbać folianów. Swoją drogą, czy ma jakąś hipotezę, dlaczego masz tak słaba ferrytyne? Dieta i styl życia? A nie problemy z wchłanianiem np. celiakia? Czasem trzeba odwiedzić też hematologa, gastrologa, endokrynologa.

Byliśmy wczoraj u lekarza na omówieniu wyników krwi.
Okazało się, że z takimi moimi wynikami ferratyny (poniżej normy) i TSH (mimo, że są w normie, to na ciąże za wysokie) nie ma szans na zajście w ciążę.

Dostałam leki na podniesienie poziomu żelaza oraz na obniżenie TSH.
Za 6 tygodni idę do laboratorium sprawdzić czy wyniki się poprawiły.

Dowiedziałam się też, że nie można przyjmować wit. B.

OMG - żeby nie było suplementacja na bank jest ważna, oczywiście warto poprawić wyniki dla własnego zdrowia. Dla zdrowia też przyszłego dziecka itd. Natomiast chyba powinnam iść do tego lekarza i pokazać mu moje 13miesięczne "nie ma szans na zajście w ciąże" przy między innymi ferrytynie 9ng 🤡

a jakie macie wykonane badania (widzę, że starasz się już od 2023 r. Więc ponad rok) dotyczące niepłodności?
Hormony, monitoring, badania nasienie, drożność?
Klinika Bocian:
Badanie nasienia (dwa razy robione odstępem ponad rok) - wyniki w porządku.
U mnie podstawy, np. TSH, AMH itd (teraz nie mam podglądu w swój wykaz), ale już nie było sprawdzanej np. ferrytyny a o TSH nic nie powiedział, że należałoby delikatnie obniżyć,
Doktor stwierdził, że wszystko w porządku i żeby działać i ewentualnie za 2-3 cykle przyjść i w razie "w" wykonać drożność jajowodów.

Z uwagi na to, że mam na początku lutego wizytę na NFZ u ginekologa, do którego się zarejestrowałam dopiero to chcę z nim przekonsultować wszystko, może zleci jakieś dodatkowe badania, spojrzy swoim okiem na mnie.

Jeśli nic nie wykryje i nie pomoże to prawdopodobnie poczekam na wyniki badań zleconych przez lekarza rodzinnego (podwyższenie żelaza, obniżenia TSH) i wrócę do kliniki Bocian na drożność jajowodów.

Także tak czy siak: biorę leki od dziś, czekam poprawę wyników (6 tyg.), czekam na wizytę u ginekologa.

Jeśli braliście b-complex, to na rynku jest bardzo duża oferta i dawki witamin są przeróżne. Zdarza się, że u jednego producenta jest 100 razy więcej B12 niż u innego. Do tego są różne formy witamin, wzajemne proporcje też mają znaczenie. Rzeczywiście powinno się dobierać je, kontrolując poziom witamin we krwi oraz poziom homocysteiny. Natomiast foliany należy suplementowac już przed ciążą, bo zawartość kwasu foliowego u matki ważna jest już przed poczeciem (jakość komórki jajowej) oraz na samym początku ciąży (wady cewy nerwowej to sam początek, okolice 4 tygodnia ciąży, czyli w okolicach spodziewanego terminu miesiączki). Także mam nadzieję, że jednak lekarz dała Ci wytyczne co brać i w jakich dawkach, żeby odbudować żelazo, ale też nie zaniedbać folianów. Swoją drogą, czy ma jakąś hipotezę, dlaczego masz tak słaba ferrytyne? Dieta i styl życia? A nie problemy z wchłanianiem np. celiakia? Czasem trzeba odwiedzić też hematologa, gastrologa, endokrynologa.
Foliany jak najbardziej biorę od dawna :)
Jeśli chodzi o wit. B to brałam tą zgodnie z dodanym załącznikiem.
Na razie czekam nie rozkminiliśmy z czego wynikają słabe wyniki ferrytyny.
Zaczęłam brać leki od dziś i za 6 tygodni mam ponowne badanie krwi i omówienie wyników.
Czekamy...

Załączniki

• allines.png
    allines.png
    92,2 KB · Wyświetleń: 11
OMG - żeby nie było suplementacja na bank jest ważna, oczywiście warto poprawić wyniki dla własnego zdrowia. Dla zdrowia też przyszłego dziecka itd. Natomiast chyba powinnam iść do tego lekarza i pokazać mu moje 13miesięczne "nie ma szans na zajście w ciąże" przy między innymi ferrytynie 9ng 🤡
Każdy organizm, lekarz jest inny.
U mnie niska ferrytyna to tylko jeden z kilku wyników, które nie wyszły zbyt dobrze.
Może jak kilka różnych słabszych wyników się na siebie nakłada to rzeczywiście jest trudniej zajść w ciążę.
Poza tym, z zaleceń też dostaliśmy odchudzenie męża :) i uświadomiła go (czasami argumenty bliskich osób nie docierają) co wolno, czego nie wolno.
Na razie poprawiamy się My, nasze nawyki i wyniki i czekamy na rezultaty i następne wizyty :)

Foliany jak najbardziej biorę od dawna :)
Jeśli chodzi o wit. B to brałam tą zgodnie z dodanym załącznikiem.
Na razie czekam nie rozkminiliśmy z czego wynikają słabe wyniki ferrytyny.
Zaczęłam brać leki od dziś i za 6 tygodni mam ponowne badanie krwi i omówienie wyników.
Czekamy...
tylko pamiętaj, że nie zawsze łatwo podkręcić wyniki w tak szybkim czasie.

Jeśli zaczęłaś brać euthyrox (mam nadzieję, że znasz zasadę brania) to będziesz brała go już bardzo długo, tsh to hormon skokowy i lubi skakać więc ważne badać go co jakiś czas i manipulować dawką (tzn lekarz manipuluje).

Co do ferratyny to ją bardzo ciężko podnieść. Ja brałam żelazo i skoczyła mi aż od dwie jednostki 🤷🏻‍♀️

No i pamiętaj, że nie łączy się żelaza i euthyroxu

reklama
tylko pamiętaj, że nie zawsze łatwo podkręcić wyniki w tak szybkim czasie.

Jeśli zaczęłaś brać euthyrox (mam nadzieję, że znasz zasadę brania) to będziesz brała go już bardzo długo, tsh to hormon skokowy i lubi skakać więc ważne badać go co jakiś czas i manipulować dawką (tzn lekarz manipuluje).

Co do ferratyny to ją bardzo ciężko podnieść. Ja brałam żelazo i skoczyła mi aż od dwie jednostki 🤷🏻‍♀️

No i pamiętaj, że nie łączy się żelaza i euthyroxu
No jasne.
Euthyrox będę brała dwie godziny po kolacji, a Feroplex rano na czczo. Już Pani doktor wiedziała o tym i mi rozpisała dawkowanie 👍

Do góry