reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Swieta, Swieta, Swieta: BOZE NARODZENIE I WIELKANOC

reklama
swietny watek!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja zawsze na wigilie robie:

barszczyk czerwony z uszkami
krokiety z kapusta lub miesem
kapuste z grzybami
karp
moze byc ryba po grecku
pierogi
czasem paszteciki z miesem lub masa jajeczna (ciasto drozdzowe)
salatki
jakiegos torcika
ostatnio upieklam piernika(wysoki,slodki, pyszny)
i hmmm jak sobie przypomne to napisze

W tym roku tez bedziemy sami tzn w 3, nie jedziemy do Pl, a moi rodzice przyjada do nas w polowie stycznia. Ale wcale sie nie smuce, w 3 tez bedzie nam przytulnie i wesolo. I nie musze tyle gotowac :D Napewno bedzie prawdziwa choinka, juz mysle o ozdobach domu:-)
Tu w Irlandii juz od konca sierpnia w sklepach mozna kupic ozdoby swiateczne, ludzie maja tu wrecz manie na tym punkcie!Ale jest tu przepieknie, wszystko jest ozdobione, uwielbiamy spacerowac wtedy po centrum :-)

My ostatnie 2 Wigilie spędziliśmy u teściów. W tym roku jedziemy do moich rodziców. Jak na razie nie chcę robić kolacji u siebie w domu,bo byłoby mi smutno. No chyba,że wszyscy przyjechaliby do nas:-)
U nas robi się :
pstrąga z pieczarkami
rybę po grecku
śledzia pod pierzynką
smażonego karpia
zupę owocową (u teściów kompot z suszonych owoców)
barszcz z uszkami
sos grzybowy
kluski z makiem
groch z kapustą
zupę rybną
ziemniaczki gotowane

U teściów podoba mi się to,że nie czytają biblii tylko tata bierze talerzyk z opłatkami podaje wszystkim po kolei i dziękuje Bogu za miniony rok i prosi o kolejny w zdrowiu, dostatku... A jak jest już po wieczerzy, to zanim ktoś wstanie od stołu mama podaje wszystkim miseczkę z orzechami. Każdy bierze po 1 i zjada go na zdrowie. Jak jest pelen to dobrze,a jak jakiś suchy to kiepsko ze zdrowiem będzie:-D

Mak na kluski moja mama robi tak jak do makowca. Najpierw gotuje chyba 2 razy w mleku żeby nie był gorzki, później jak obcieknie to 2 razy przez maszynkę. Mak gotuje z bakaliami i miodem w garnuszku,a później łączy z makaronem.
Co to MOCZKA?

Moczka to slodka wigilijna potrawa z piernika z bakaliami owocami w necie znalazlam przepis, ale kazdy dorzuca co lubi :-)
i pytanie do tych klusek z maku jak nie mam maszynki to co nie wyjdzie. A jak bym kupila mase makowa taka gotowa juz i do niej dodala bakalie i miod i makaro byloby to dobre?

Składniki:<SPAN style="FONT-SIZE: 9pt; FONT-FAMILY: Verdana">
4 szklanki kompotu wieloowocowego

znalazlam :-)
Kluski z makiem
Treściwy deser rodem z kuchni staropolskiej czas: 1 godzina + 12 godzin moczeniailosc porcji: 5 skladniki: 500 g makaronu łazanki
500 g maku
500 ml miodu
pół szklanki rodzynek
pół szklanki migdałów
smażona skórka pomarańczowa
przyrzadzanie: Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mieszamy z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami. uwagi: Do tej potrawy można użyć również gotowej już masy makowej dostępnej w puszkach.

Moja babcia już chyba tylko używa gotowej masy makowej, bo nie ma siły na kręcenie itp. A co do tego przepisu z neta to babcia daje zamiast migdałów orzechy włoskie, a skórki nie smaży tylko kroi w drobną kosteczkę, wkłada do słoiczka, chyba cukrem zasypuje i kilka dni tak stoi, aż puści sok. Muszę dokładnie dopytać.

Moja babcia zamiast makaronu daje sparzoną pszenicę- ja "zmodernizowałam" ten przepis i zamiast pszenicy daje pęczak- ogólnie dostępny w sklepie.
Klavell bardzo fajny pomysł z tym wątkiem:tak:.

Klavell - mnie się wątek bardzo podoba. Ja sama nie będę robiła kolacji wigilijnej, co najwyzej ze dwie - trzy potrawy na rodzinna kolację. Ale też chciałabym aby Staś miał takie świąteczne wspomnienia. Mam fajną płytę z kolędami, to mu będę puszczać już od Mikołaja. A co tam, ja też uwielbiam ten przedświąteczny czas oczekiwania.
Carioca - plizzz podaj nazwe tej plyty z koledami bo ja co roku nie mam szczescia do na prawde pieknych koled. A zalezalobymi na jakis typu Turnau, Bem itd

Klavell - watek super i te pomysly na ozdoby. Ja 3 lata tamu mialam wene i sama! przygotowywalam swieczki zapachowe - z wosku, knota, olejkow eterycznych i zdobien jak cynamon, ziarenka kawy, muszelki itp i kazdemu z gosci dalam po jednej.
W tym roku tez moge sie bardzie na tym wszystkim skoncentrowac bo jest dla kogo - Stas i bede miala wiecej czasu bo bedzie J do pomocy.

Ciesze sie ze watek sie podoba mam nadzieje ze pojawi sie na nim duzo ciekawych i fajnych pomyslow
i mam pytanie jka myslicie te bony to lepiej zrobic kazdy juz osobno czy w formie notesiku i karteczek do rwania, czy moze na kartce A4 umiescic po 4 bony do wycinania
no i prosze sypac pomyslami co na takich bonach znalesc sie moze moje propozycje to :
- seks bez wzgledu na wszystko (bol glowy, zmeczenie)
- masaz stop :-)
- erotyczny masaz calego ciala
- wieczor z kolegami
- dzien bez bielizny
- wspolna kapiel
- Börek
- wieczor we dwoje
- wspolny wypad na kregle
- caly dzien w lozku przed telewizorem
- drapanie po plecach
- seks w dowolnym miejscu
- seksowne ubranko, ponczochy itp.

Ostatnia edycja:
reklama
a no i mam juz jeden prezent pod choinke dla hani
spiworek niby od lat trzech ale hani sie przyada namiocik ma ktory bedze w pokoju rozlozony to i spiwoerek byc musi

Do góry