reklama
mamaczarusia
Fanka BB :)
Celem zwolnienia jest zapewnienie ubezpieczonemu możliwości leczenia się. I dlatego też jest zwalniany z obowiązku pracy. Potraktowania czasu choroby jako okazji do prywatnych wyjazdów może być potraktowane jako złamanie prawa i może być np. powodem oskarżenia ubezpieczonego o wyłudzenie zwolnienia i świadczeń pieniężnych.Oczywiście mało prawdopodobne by taka sytuacja zaistniała ale ryzyko jest.
nawet jeśli zwolnienie jest z oznaczeniem "chodzącym" nie znaczy to że mozna l4 traktować jak urlop
"chodzące" oznacza możliwość pójścia do sklepu, apteki
pracodawca zawsze moze sprawdzić, a o każdej zmianie miejsca przebywania należy poinformowac pracodawcę, bo można np. być na zwolnieniu u rodziców, pod ich opieką...
info z zusu
p.s.
ja bym nie poleciała z uwagi na dzidzię
"chodzące" oznacza możliwość pójścia do sklepu, apteki
pracodawca zawsze moze sprawdzić, a o każdej zmianie miejsca przebywania należy poinformowac pracodawcę, bo można np. być na zwolnieniu u rodziców, pod ich opieką...
info z zusu
p.s.
ja bym nie poleciała z uwagi na dzidzię
Bombusia
Oczywiście średnia jest wyliczana z ostatnich 12tu miesięcy. Mnie sie to b.opłaciło, bo mam pensję wyższą o ponad 6 stówek, jak tu nie siedzieć w ciązy na L4.???? Mnie się opłaca, a juz tak nigdy nie skorzystam, zresztą jeszcze się w życiu wiele lat napracuję, a tak przynajmniej nie mam nerwówki, jak w pracy
Po miesiącu wypłąca ZUS, zgadza sie
Kasiulka_1980
Mama Hani i Mai :-)
ZUS przejmuje naszą płacę po pierwszym pełnym miesiącu, czyli powinien zacząć płacić za drugi pełny miesiąc zwolnienia.
Jeśli w Twoim zakładzie pracy jest ponad 20 pracowników, to będzie Ci płacić Twój pracodawca, a jemu będzie zwracał ZUS ;-)
asiorek82
Dziewczyny a jak jest w sytuacji jeśli pracuje u tego samego pracodawcy od ponad roku ale od lutego jestem na pełny etat wczesniej pół etatu i od maja jestem na L4 ile będzie wynosić moje chorobowe bo jesli wyliczają z 12mcy to nieciekawie ale to zaprzeczało by wpisowi na poradach prawnika https://www.babyboom.pl/forum/porady-prawnika-f344/obliczanie-wynagroszenia-przy-l4-39169/
rozmawiałam ze znajomą księgową i również powiedziała ze 100% wynagrodzenia więc juz mam mętlik w głowie
rozmawiałam ze znajomą księgową i również powiedziała ze 100% wynagrodzenia więc juz mam mętlik w głowie
Annulec
Początkująca w BB
Oczywiście średnia jest wyliczana z ostatnich 12tu miesięcy. Mnie sie to b.opłaciło, bo mam pensję wyższą o ponad 6 stówek, jak tu nie siedzieć w ciązy na L4.???? Mnie się opłaca, a juz tak nigdy nie skorzystam, zresztą jeszcze się w życiu wiele lat napracuję, a tak przynajmniej nie mam nerwówki, jak w pracy
Dziewczyny, a u mnie jakieś dziwne rzeczy z wynagrodzeniem się dzieją. Na L4 jestem od 2 miesiąca i odkąd ZUS płaci pracodawcy to co miesiąc dostaję inną wypłatę. Księgowa powiedziała że tak jest zawsze tylko zależy jak rozliczą zwolnienie ?!
Możecie mi wyjaśnić jak jest faktycznie? Czy to nie powinny być jakieś w miarę stałe kwoty?
reklama