reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Swedzenie

reklama
Skąd takie info ? Mi lekarz kazał zrobić GGTp i norma tam do 40
Nie wiem co to za badanie, ale z tego co ja wiem, to przy cholestazie zdarza się, że próby wątrobowe ALAT i ASPAT mogą wyjść ok (norma do 35,36), a kwasy żółciowe dopiero pokazują, że są podwyższone i to ich stężenie jest najbardziej niebezpieczne dla dziecka i tutaj norma jest do 10 i są to podstawowe badania do zdiagnozowania tej choroby.

Nie wiem co to za badanie, ale z tego co ja wiem, to przy cholestazie zdarza się, że próby wątrobowe ALAT i ASPAT mogą wyjść ok (norma do 35,36), a kwasy żółciowe dopiero pokazują, że są podwyższone i to ich stężenie jest najbardziej niebezpieczne dla dziecka i tutaj norma jest do 10 i są to podstawowe badania do zdiagnozowania tej choroby.
GGTP jest wskaźnikiem cholestazy, czyli zastoju żółci. Gdy istnieje jakakolwiek blokada odpływu żółci GGTP wzrasta, zwykle także podwyższone są wtedy inne wskaźniki cholestazy - bilirubina, fosfataza alkaliczna (ALP).

O tutaj możesz sobie poczytać.
Nie jestem lekarzem, ale ja na wszelki wypadek zrobiłam te kwasy, zresztą mój lekarz mi je zlecił.
Tego badania co ty nie miałam.

Załączniki

• Screenshot_2020-10-13-21-08-35-385_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2020-10-13-21-08-35-385_com.android.chrome.jpg
    353,8 KB · Wyświetleń: 38
reklama
@WczesnaJola GGTP to nie to samo co kwasy żółciowe. Obecnie to właśnie kwasy żółciowe są najważniejszym badaniem przy cholestazie ciążowej. Nie każdy lekarz zleca to badanie, nie każde laboratorium je robi, w niektórych się dosyć długo czeka no i jest już trochę droższe niż te alaty czy ggtp.

Ale zdarzają się sytuacje, że przy cholestazie alat i aspat są w normie, a kwasy żółciowe są podwyższone (niewielki procent).

Ja jak leżałam w szpitalu, to badanie to miałam robione codziennie, max. co dwa dni. Alatów i aspatów mi nawet nie robili, tylko właśnie te kwasy. Norma jest do 10, około 40 już jest niefajnie. W necie czytałam, że jak 40 to od razu cesarka. Ale w rzeczywistości tak nie było. Z córką w ciąży ani razu nie przekroczyłam tej 40, chociaż wiele razy było blisko, bo moje wyniki bardzo skakały.
W ciąży z synem praktycznie od 32 czy 33 tygodnia moje wyniki oscylowały ok 40-50 czy nawet więcej, ale lekarze dalej czekali, bo stwierdzili, że muszą szacować co jest większym niebezpieczeństwem dla mojego dziecka - czy poziom tych kwasów, czy bycie wcześniakiem. Powiedzieli mi wtedy, że jakby mi kwasy skoczyły do ok. 100 to by ciążę rozwiązali na tym etapie. Ostatecznie decyzja o wywoływaniu zapadła w 36 tygodniu, jak mój wynik przekroczył 70.

Do góry