Angiee
Fanka BB :)
Hej! U mojego 4-miesięcznego synka kilka tygodni temu wystąpiły suche plamy na skórze - głównie na rączkach, nogach i początkowo też na brzuchu, ale one już zniknęły. Wcześniej były czerwone, teraz są po prostu suche i nawet ich za bardzo nie widać, są po prostu wyczuwalne pod ręką. Raczej go nie swędzą, bo wtedy chyba próbowałby to jakoś drapać, prawda? Nie zmieniałam płynu do kąpieli ani do prania, nie używamy żadnych nowych kosmetyków (właściwie niczym go nie smaruję). Pediatra stwierdziła, że te zmiany nie wyglądają na atopowe, ale "na wszelki wypadek" mam zrobić sobie dietę bez bmk (karmię piersią) i smarować balsamem emolientowym. Moim zdaniem strasznie olewczo podeszła do tematu i na razie balsamu nie kupiłam, bo jeśli to faktycznie azs to o ile dobrze myślę taki balsam może tylko zamaskować objawy, a prawdziwego problemu nie wyleczy.
Dietę sobie zrobię, chociaż czy alergia na bmk nie dawałaby objawów z układu pokarmowego? A mój syn raczej od początku nie miał żadnych problemów z brzuszkiem, je ładnie, super przybiera. Co prawda jest dzieckiem dość płaczliwym, ale po 2 miesiącu mocno mu się poprawiło. Z takich gorszych rzeczy to ma spore problemy ze snem, bo od jakichś 9 tygodni budzi się w nocy co godzinę (od 00:30-1:00, bo wcześniej śpi 2,5-4 h ciągiem). W dzień też ma krótkie drzemki, ale zazwyczaj chyba mu to wystarcza, bo jest pogodny i ładnie się bawi.
W przyszłym tygodniu zapiszę go jeszcze do innego pediatry, bo dzisiaj zauważyłam, że na brzuszku wyszły mu małe krosteczki, ale może ktoś z Was miał podobną historię i możecie coś podpowiedzieć?
Dietę sobie zrobię, chociaż czy alergia na bmk nie dawałaby objawów z układu pokarmowego? A mój syn raczej od początku nie miał żadnych problemów z brzuszkiem, je ładnie, super przybiera. Co prawda jest dzieckiem dość płaczliwym, ale po 2 miesiącu mocno mu się poprawiło. Z takich gorszych rzeczy to ma spore problemy ze snem, bo od jakichś 9 tygodni budzi się w nocy co godzinę (od 00:30-1:00, bo wcześniej śpi 2,5-4 h ciągiem). W dzień też ma krótkie drzemki, ale zazwyczaj chyba mu to wystarcza, bo jest pogodny i ładnie się bawi.
W przyszłym tygodniu zapiszę go jeszcze do innego pediatry, bo dzisiaj zauważyłam, że na brzuszku wyszły mu małe krosteczki, ale może ktoś z Was miał podobną historię i możecie coś podpowiedzieć?