reklama
JustynaUK
Fanka BB :)
Dokładnie, wakum. A dlaczego się nie używa? W UK chyba inne zasady, bo się używa, tych szczypców też. Akcja bardzo szybko postępowała, bo skurcze miałam od początku co 3-4min I w końcu tętno dziecka trochę zaczęło świrowac, bo ponoć to dość duży szok dla niego, że tak szybko no i wiadomo jak to z dotlenieniem przy skurczach tak czestych. Główka była spora, bo 36cm i jakoś nie szło to parcie za dobrze, dlatego tak zdecydowali. To pierwsza ciaza, w kolejnych pewnie by było łatwiej wypchnąć. Wolałabym bez tego wakum, owszem, no ale wyszło jak wyszło.Wyciągali Ci dziecko przez wakum? Tego pod0bno już się nie robi.
Na szczęście wszystko w porządku jest A jaki powód był, że musieli użyć tego urządzenia?
Martynaa02
Vacum u nas w szpitalu w ostateczności się używa, ale robią najpierw wszystko aby tego uniknąć, tak jak kleszczy. Moja starsza córka miała problem z przesunięciem się, A ja ze skurczami i lekarz już zdecydował o.kleszczach. na szczęście położna powiedziała mu żeby mi dał ostatnia szansę, a mi powiedziała że mam przec jak nigdy no i popchalam tak że poszło i obyło się bez kleszczyDokładnie, wakum. A dlaczego się nie używa? W UK chyba inne zasady, bo się używa, tych szczypców też. Akcja bardzo szybko postępowała, bo skurcze miałam od początku co 3-4min I w końcu tętno dziecka trochę zaczęło świrowac, bo ponoć to dość duży szok dla niego, że tak szybko no i wiadomo jak to z dotlenieniem przy skurczach tak czestych. Główka była spora, bo 36cm i jakoś nie szło to parcie za dobrze, dlatego tak zdecydowali. To pierwsza ciaza, w kolejnych pewnie by było łatwiej wypchnąć. Wolałabym bez tego wakum, owszem, no ale wyszło jak wyszło.
Mojego brata wyciągali przez vacum więc mam zarys sprzed ponad 30stu lat, dlatego taka zdziwiona jestem
Na szczęście kupisz swój cud w ramionach przy kolejnym pójdzie o wiele lepiej I szybciej!
JustynaUK
Tzn tu też to nie jest standard oczywiście i starają się obyć bez tego zwłaszcza, że porod odbierają położne, a nie lekarz, a w przypadku vacuum, kleszczy, cesarki czy jakis powikłań do pomocy wkracza lekarz i to on podejmuje decyzje i odbiera poród. No nic, mam nadzieję, że to maluszkowi nie zaszkodzilo i prócz tymczasowego śladu na glowce od przyssawki nic złego się nie dzieje jeśli będzie kolejne, to myślę, że będzie łatwiejVacum u nas w szpitalu w ostateczności się używa, ale robią najpierw wszystko aby tego uniknąć, tak jak kleszczy. Moja starsza córka miała problem z przesunięciem się, A ja ze skurczami i lekarz już zdecydował o.kleszczach. na szczęście położna powiedziała mu żeby mi dał ostatnia szansę, a mi powiedziała że mam przec jak nigdy no i popchalam tak że poszło i obyło się bez kleszczy
Mojego brata wyciągali przez vacum więc mam zarys sprzed ponad 30stu lat, dlatego taka zdziwiona jestem
Na szczęście kupisz swój cud w ramionach przy kolejnym pójdzie o wiele lepiej I szybciej!
Mama po raz drugi👍
Jak nie robi ja leżałam na sali poporodowej to 3 babki były vacum tylko obowiązkowo usg głowy robili jeszcze w szpitalu.Wyciągali Ci dziecko przez wakum? Tego pod0bno już się nie robi.
Na szczęście wszystko w porządku jest A jaki powód był, że musieli użyć tego urządzenia?
Justynanana
Tu też poród odbiera położna, lekarz jest obecny w razie jakby trzeba było interweniować.Tzn tu też to nie jest standard oczywiście i starają się obyć bez tego zwłaszcza, że porod odbierają położne, a nie lekarz, a w przypadku vacuum, kleszczy, cesarki czy jakis powikłań do pomocy wkracza lekarz i to on podejmuje decyzje i odbiera poród. No nic, mam nadzieję, że to maluszkowi nie zaszkodzilo i prócz tymczasowego śladu na glowce od przyssawki nic złego się nie dzieje jeśli będzie kolejne, to myślę, że będzie łatwiej
U mnie małej od 1 skurczu konkretniejszego leciało tętno co skurcz. Położna obserwowała, po 5 min akurat lekarze robili obchód i powiedzieli tylko, że trzeba szybko rodzić, ale nikt nie wspomniał nawet o vacuum. Być może inne jest podejście do wielorodek jak o to chodzi. Ja urodziłam w sumie godzinę po tym 1 skurczu
alexowaaa
Zaciekawiona BB
U mnie też użyli wakum młody tracił tętno bo był owiniety pępowina a za późno było na cesarke. Też bym wolała bez ale chodzi o drugie życie. Po tej sytuacji nigdy w życiu bym się nie zgodziła na poród w domu.Dokładnie, wakum. A dlaczego się nie używa? W UK chyba inne zasady, bo się używa, tych szczypców też. Akcja bardzo szybko postępowała, bo skurcze miałam od początku co 3-4min I w końcu tętno dziecka trochę zaczęło świrowac, bo ponoć to dość duży szok dla niego, że tak szybko no i wiadomo jak to z dotlenieniem przy skurczach tak czestych. Główka była spora, bo 36cm i jakoś nie szło to parcie za dobrze, dlatego tak zdecydowali. To pierwsza ciaza, w kolejnych pewnie by było łatwiej wypchnąć. Wolałabym bez tego wakum, owszem, no ale wyszło jak wyszło.
Próżnociąg i kleszcze są normalną procedurą nadal, tylko oczywiście nie rutynową. Jeśli np tętno szybko spada i dziecko jest już nisko w kanale rodnym, to nie ma czasu ani możliwości na CC i w ten sposób się kończy poród, w sumie ja się tego chyba boję bardziej niż cesarki, ale trochę podnosicie na duchu, skoro mówicie że wsyztsko OK. No i mam nadzieję, że wszystko OK nie tylko z maluszkami, ale u was też!
Margaret_80
Zaciekawiona BB
Nie, poszłabym z tym do lekarza. To nie jest prawidłowe..Dziewczyny po CC. Sączyło wam się coś z rany? Ehh mi się sączy woda z krwią i się strasznie martwię
reklama
G
gość _199
Gość
Rozmawiałam z położna, podobno to jest normalne. Sama już nie wiem bNie, poszłabym z tym do lekarza. To nie jest prawidłowe..