reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2021

Vacuum caly czas sie uzywa, w sytuacjach kiedy jest za pozno na cc, a pojawiasie jakies ryzyko, ze np dziecko moze byc niedotlenione. Rzadko ale jednak nadalnsie uzywa w sytuacjach ratujacych dzidzie:)

reklama
Wyciągali Ci dziecko przez wakum? Tego pod0bno już się nie robi.

Na szczęście wszystko w porządku jest :) A jaki powód był, że musieli użyć tego urządzenia?
Dokładnie, wakum. A dlaczego się nie używa? W UK chyba inne zasady, bo się używa, tych szczypców też. Akcja bardzo szybko postępowała, bo skurcze miałam od początku co 3-4min I w końcu tętno dziecka trochę zaczęło świrowac, bo ponoć to dość duży szok dla niego, że tak szybko no i wiadomo jak to z dotlenieniem przy skurczach tak czestych. Główka była spora, bo 36cm i jakoś nie szło to parcie za dobrze, dlatego tak zdecydowali. To pierwsza ciaza, w kolejnych pewnie by było łatwiej wypchnąć. Wolałabym bez tego wakum, owszem, no ale wyszło jak wyszło.

Dokładnie, wakum. A dlaczego się nie używa? W UK chyba inne zasady, bo się używa, tych szczypców też. Akcja bardzo szybko postępowała, bo skurcze miałam od początku co 3-4min I w końcu tętno dziecka trochę zaczęło świrowac, bo ponoć to dość duży szok dla niego, że tak szybko no i wiadomo jak to z dotlenieniem przy skurczach tak czestych. Główka była spora, bo 36cm i jakoś nie szło to parcie za dobrze, dlatego tak zdecydowali. To pierwsza ciaza, w kolejnych pewnie by było łatwiej wypchnąć. Wolałabym bez tego wakum, owszem, no ale wyszło jak wyszło.
Vacum u nas w szpitalu w ostateczności się używa, ale robią najpierw wszystko aby tego uniknąć, tak jak kleszczy. Moja starsza córka miała problem z przesunięciem się, A ja ze skurczami i lekarz już zdecydował o.kleszczach. na szczęście położna powiedziała mu żeby mi dał ostatnia szansę, a mi powiedziała że mam przec jak nigdy no i popchalam tak że poszło i obyło się bez kleszczy:)

Mojego brata wyciągali przez vacum więc mam zarys sprzed ponad 30stu lat, dlatego taka zdziwiona jestem:)

Na szczęście kupisz swój cud w ramionach :) przy kolejnym pójdzie o wiele lepiej :) I szybciej!

Vacum u nas w szpitalu w ostateczności się używa, ale robią najpierw wszystko aby tego uniknąć, tak jak kleszczy. Moja starsza córka miała problem z przesunięciem się, A ja ze skurczami i lekarz już zdecydował o.kleszczach. na szczęście położna powiedziała mu żeby mi dał ostatnia szansę, a mi powiedziała że mam przec jak nigdy no i popchalam tak że poszło i obyło się bez kleszczy:)

Mojego brata wyciągali przez vacum więc mam zarys sprzed ponad 30stu lat, dlatego taka zdziwiona jestem:)

Na szczęście kupisz swój cud w ramionach :) przy kolejnym pójdzie o wiele lepiej :) I szybciej!
Tzn tu też to nie jest standard oczywiście i starają się obyć bez tego zwłaszcza, że porod odbierają położne, a nie lekarz, a w przypadku vacuum, kleszczy, cesarki czy jakis powikłań do pomocy wkracza lekarz i to on podejmuje decyzje i odbiera poród. No nic, mam nadzieję, że to maluszkowi nie zaszkodzilo i prócz tymczasowego śladu na glowce od przyssawki nic złego się nie dzieje :) jeśli będzie kolejne, to myślę, że będzie łatwiej :)

Tzn tu też to nie jest standard oczywiście i starają się obyć bez tego zwłaszcza, że porod odbierają położne, a nie lekarz, a w przypadku vacuum, kleszczy, cesarki czy jakis powikłań do pomocy wkracza lekarz i to on podejmuje decyzje i odbiera poród. No nic, mam nadzieję, że to maluszkowi nie zaszkodzilo i prócz tymczasowego śladu na glowce od przyssawki nic złego się nie dzieje :) jeśli będzie kolejne, to myślę, że będzie łatwiej :)
Tu też poród odbiera położna, lekarz jest obecny w razie jakby trzeba było interweniować.

U mnie małej od 1 skurczu konkretniejszego leciało tętno co skurcz. Położna obserwowała, po 5 min akurat lekarze robili obchód i powiedzieli tylko, że trzeba szybko rodzić, ale nikt nie wspomniał nawet o vacuum. Być może inne jest podejście do wielorodek jak o to chodzi. Ja urodziłam w sumie godzinę po tym 1 skurczu

U mnie też użyli wakum młody tracił tętno bo był owiniety pępowina a za późno było na cesarke. Też bym wolała bez ale chodzi o drugie życie. Po tej sytuacji nigdy w życiu bym się nie zgodziła na poród w domu.

Próżnociąg i kleszcze są normalną procedurą nadal, tylko oczywiście nie rutynową. Jeśli np tętno szybko spada i dziecko jest już nisko w kanale rodnym, to nie ma czasu ani możliwości na CC i w ten sposób się kończy poród, w sumie ja się tego chyba boję bardziej niż cesarki, ale trochę podnosicie na duchu, skoro mówicie że wsyztsko OK. No i mam nadzieję, że wszystko OK nie tylko z maluszkami, ale u was też! :)

reklama
Do góry