reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2021

reklama
Cześć Dziewczyny, czy któraś z Was pomimo brania żelaza miała nadal słabą morfologie? Hemoglobina i hematokryt się nie podwyższył?
A w jaki sposób przyjmujesz? Żelazo się wchłania, gdy jest przyjmowane na czczo, zawsze z witaminą C (np kwaśny owoc), do tego kawa/herbata zaburza wchłanialność, zwłaszcza pita tuż przed czy po połknięciu żelaza. Tak samo wapn. Sorki, jeśli stosujesz się do tego, a mimo to słabo Ci się wchłania. Pomyślałam, że warto napisać, gdybyś nie znala tych zasad.

A w jaki sposób przyjmujesz? Żelazo się wchłania, gdy jest przyjmowane na czczo, zawsze z witaminą C (np kwaśny owoc), do tego kawa/herbata zaburza wchłanialność, zwłaszcza pita tuż przed czy po połknięciu żelaza. Tak samo wapn. Sorki, jeśli stosujesz się do tego, a mimo to słabo Ci się wchłania. Pomyślałam, że warto napisać, gdybyś nie znala tych zasad.
A ja zawsze żelazo popijam kawą 🤦

Mała ma już dwa kg ?
Dotrwasz dotrwasz tylko dużo pij i wypoczywaj.
Tak ma 2kg.. najbardziej się boję, że faktycznie zacznie się wcześniej i będą chcieli mnie trzymać w szpitalu a przy tym covidzie się strasznie tego boje... Wolałabym jechać prosto na akcje. Nie zdążyłabym się nastresować.
To pierwsza ciąża i też sama nie wiem kiedy i na co reagować. 🤦

Biorę szelazo tak się to nazywa i tam jest napisane żeby brać po posiłku więc, zaraz po śniadaniu jem popijając wodą. Kawę rzadko już pije bo znów przestała mi smakować... jutro sprobuje wziac przed śniadaniem zajadając grapefruit?:D dziękuję, może to pomoże. W czwartek mam wizytę więc zobaczymy co jeszcze na to moja lekarka.

Ja mam tardyferon fol, biorę ciut ponad miesiąc i mam już wzrost z hgb11.3 na 12.1, hematokryt jeszcze minimalnie pod normą,ale też jest znaczna poprawa. Łykam około pół godziny do godziny po śniadaniu i zagryzam mandarynką.

Biorę szelazo tak się to nazywa i tam jest napisane żeby brać po posiłku więc, zaraz po śniadaniu jem popijając wodą. Kawę rzadko już pije bo znów przestała mi smakować... jutro sprobuje wziac przed śniadaniem zajadając grapefruit?:D dziękuję, może to pomoże. W czwartek mam wizytę więc zobaczymy co jeszcze na to moja lekarka.
A to ciekawe, że po posiłku...skoro producent tak zaleca, to pewnie jakiś powód tego musi być, choć generalna zasada jest taka, że żelazo się wchłania najlepiej na czczo, a wchłanialność bardzo się podnosi, jeśli jest przyjmowane z wit C, czyli grapefruit będzie ok :)

Ja mam tardyferon fol, biorę ciut ponad miesiąc i mam już wzrost z hgb11.3 na 12.1, hematokryt jeszcze minimalnie pod normą,ale też jest znaczna poprawa. Łykam około pół godziny do godziny po śniadaniu i zagryzam mandarynką.

Ja też biorę tardyferon od 2 tygodni i wyniki z 10 na 11 skoczyly.

reklama
Do góry