reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2010 !!

Witam nową stycznióweczkę i dziewczyny po urlopach Karoli i BackWizard :-)

Ja w ogóle nie planowałam ani 3d ani 4d będę miała połowkowe zwykłe USG - nie widziałam innego w gabinecie mego gina. Myślicie, że to wystarczy? Czy do doświadczonem lekarzowi wystarczy zwykły obraz?

reklama
ale to nie ma być pamiątka! a przynajmniej nie taki powinien być główny cel tego badania. Na 3D lub 4D można określić ewentualne wady czy problemy jakie mogły się pojawić u maluszka. Można zbadać czy wszystkie organy funkcjonują tak jak powinny. I to jest najwazniejsze w tym badaniu, a nie zdjęcia czy filmiki :no::no:

3D podobno jest trójwymiarowe ale statyczne, 4D trójwymiarowe i w czasie rzeczywistym czyli widać jak się maluszek rusza.. ale to tylko na necie wyczytałam, może któraś z was była już na takim badaniu i może coś więcej powiedzieć?

No pewnie, że chodzi głównie o to, czy maluszek jest zdrowy. Ale na pierwsze badanie 3D poszliśmy nawet nie dlatego, że chcieliśmy wiedzieć czy są jakieś wady, tylko moja lekarka powiedziała nam, że może na takim sprzęcie może będzie widać lepiej moją "prawdopodobną" dwurożną macicę. Ale tak nam się spodobało to spotkanie z dzieckiem, że teraz idziemy tylko po to, żeby się z nim znowu zobaczyć i tym razem zgrać płytkę z filmem :-)

Ivi, ja byłam na 3 d jak badałam przezierność karkową, w 13 tc.
Część mam nagrane w 2d, bo tak były robione wszystkie pomiary, a reszte w 3 d i tam dzidzia normalnie się ruszała i wszystko było widać, jak macha rączką, nóżką, itp.
3 d od 4d wyczytałam, że różni się tym, że 4d jest w czasie rzeczywistym, a 3d -obraz dociera z pewnym opóźnieniem.
Na następne usg 3d ide w 22 tc.

Ja w ogóle nie planowałam ani 3d ani 4d będę miała połowkowe zwykłe USG - nie widziałam innego w gabinecie mego gina. Myślicie, że to wystarczy? Czy do doświadczonem lekarzowi wystarczy zwykły obraz?

Moja doświadczona lekarka zaproponowała usg 3D u innego doświadczonego lekarza, specjalizującego się w diagnostyce prenatalnej ;-) Jak stwierdziła "w razie czego wiadomo co bardziej dokładnie oglądać na badaniach kontrolnych".

Z tym "lepszym" USG chodzi też chyba o to że lepiej można zdiagnozować ewentualne problemy maluszka (jest wyraźniejszy obraz i dokładniej widać organy)

Ja na 3D idę 1 września :) już nie mogę się doczekać!!

Witam nową stycznióweczkę i dziewczyny po urlopach Karoli i BackWizard :-)

Kaja dzieki za przywitanie:-)

Ja rowniez witam nowa stycznioweczke.

Wlasnie tez zastanawiam sie nad tym usg 3d. Moja ginka powiedziala tylko ze w 20 tygodniu zbadamy budowe cialka baby.
Tez nie widzialam u niej zadnej specjalnej aparatury do usg 3d czy 4d.

ale to nie ma być pamiątka! a przynajmniej nie taki powinien być główny cel tego badania. Na 3D lub 4D można określić ewentualne wady czy problemy jakie mogły się pojawić u maluszka. Można zbadać czy wszystkie organy funkcjonują tak jak powinny. I to jest najwazniejsze w tym badaniu, a nie zdjęcia czy filmiki :no::no:

3D podobno jest trójwymiarowe ale statyczne, 4D trójwymiarowe i w czasie rzeczywistym czyli widać jak się maluszek rusza.. ale to tylko na necie wyczytałam, może któraś z was była już na takim badaniu i może coś więcej powiedzieć?

no jasne..... logiczne że 3D to przede wszystkim kontrola maleństwa!!:):):)
....+ pamiatka dla Niego(Niej) i dla Nas

Ja już wróciłam od internisty, stwierdził że nic mi nie jest, nieraz się zdarza że gorączka występuje bez powodu, na razie jest ok, zobaczymy jak będzie wieczorem, jak to się powtórzy to pójdę do niego jutro drugi raz.
Leków nie przepisał, bo stwierdził że w ciąży nie będzie mnie faszerował choćby profilaktycznie.

Ja miałam 4D i potwierdzam, widać jak mój króliczek macha rączkami, wygina główkę do tyłu,, otwiera usteczka, a synek mojej szwagierki bawił się pępowiną.
Widok jest niesamowity, a zdjęcie które wstawiłam na wątku, zdęciowym jest właśnie z badania 4D, ale polecam żebu robić ok 26 tyg, wtedy twarz dzidzi jest już bardziej ukształtowana.:-):-):-)

uważam, że zwykłe usg jest wystarczająco dokładne aby stwierdzić czy ciąża rozwija się prawidłowo..usg 3d i 4d są dodatkiem w tej chwili żeby dokładniej zobaczyć np.buźkę maluszka,obserwować go przez chwilkę jak on sobie radzi w brzuszku :)
ale jestem pewna że zwykłe usg jest wystarczające :)

uważam, że zwykłe usg jest wystarczająco dokładne aby stwierdzić czy ciąża rozwija się prawidłowo..usg 3d i 4d są dodatkiem w tej chwili żeby dokładniej zobaczyć np.buźkę maluszka,obserwować go przez chwilkę jak on sobie radzi w brzuszku :)

no i tu się różnimy, bo ja uważam że żadne badanie USG nie powinno być po to aby sobie "popatrzeć" na dzieciaczka.. Bo to nie jest "popatrzenie" tylko "badanie" które ma określi czy dzieciaczek rozwija się prawidłowo. A patrzenie na dzidzię to taki "gratis"

reklama
Moja doświadczona lekarka zaproponowała usg 3D u innego doświadczonego lekarza, specjalizującego się w diagnostyce prenatalnej ;-) Jak stwierdziła "w razie czego wiadomo co bardziej dokładnie oglądać na badaniach kontrolnych".
Z tym "lepszym" USG chodzi też chyba o to że lepiej można zdiagnozować ewentualne problemy maluszka (jest wyraźniejszy obraz i dokładniej widać organy)
Ja na 3D idę 1 września :) już nie mogę się doczekać!!

Ja idę 20 sierpnia na wizytę ale to chyba jeszcze nie będzie to USG połówkowe tylko w połowie września za miesiąc. Też się nie mogę doczekać i gadałam, że ja z innej bajki i badań nie chcę :-D a teraz czytają was mnie wzięło i się nie doczekam. Moj gin może mi robić USG co wizyte i tak płacę tyle samo ale chyba zacisnę zęby i przeczekam. Podpytam tez o to 3d, nawet nie wiem czy ktos w moim mieście ma.

Ja już wróciłam od internisty, stwierdził że nic mi nie jest, nieraz się zdarza że gorączka występuje bez powodu, na razie jest ok, zobaczymy jak będzie wieczorem, jak to się powtórzy to pójdę do niego jutro drugi raz.
Leków nie przepisał, bo stwierdził że w ciąży nie będzie mnie faszerował choćby profilaktycznie.
Ja miałam 4D i potwierdzam, widać jak mój króliczek macha rączkami, wygina główkę do tyłu,, otwiera usteczka, a synek mojej szwagierki bawił się pępowiną.
Widok jest niesamowity, a zdjęcie które wstawiłam na wątku, zdęciowym jest właśnie z badania 4D, ale polecam żebu robić ok 26 tyg, wtedy twarz dzidzi jest już bardziej ukształtowana.:-):-):-)
Na rozsądnego lekarza trafiłaś, bierz chłodny prysznic, wypoczywaj, pij duzo wody i minie. I myśl optymistycznie ;-)

No w sumie byłoby dobrze :-) fajnie podpatrzeć maluszka ale jeśli tylko dlatego to to dam spokój, choć popytam w czwartek.

Do góry