reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2022r.

Na pocieszenie Ci powiem, że w krajach Europy zachodniej kobiety w ciąży łykają metforminę i nic złego się nie dzieje. Pan diabetolog przedstawił Ci stanowisko polskich lekarzy, którzy nie zalecają metforminy w trakcie ciąży, tylko przejście na insulinę.
Ja w trzeciej ciąży brałam metforminę, bo moja lekarka uważa, że ona nie szkodzi a może nawet pomoc. Strata tej ciąży nie była spowodowana braniem tego leku. Uszy do góry! Na następnej wizycie porozmawiaj z lekarzem. Na pewno rozwieje Twoje wątpliwości.
Ja rozumiem jego stanowisko itp ale mógł to w jakiś bardziej delikatny sposób powiedzieć, po ludzku. Ale niestety, różni są lekarze. Na polowe czerwca zamówiłam sobie telewizyte do diabetolog z Lublina, która prowadzi ciąże na mecie. Mój gin tez jest za metą a endokrynolog za metą ale do 14 tygodnia. Nie będę się wzbraniała przed insuliną ale dopiero jak minie pierwszy trymestr, wcześniej nie odstawię.

reklama
Drogie Mamuśki, wiem, ze cześć z Was to już doświadczone mamy, ale cześć pewnie jest tak zielona jak ja. Wiec chciałam Wam tylko polecić fantastyczne książki o ciąży i macierzyństwie. Sama długo zastanawiałam się które kupić i póki co strzał w dziesiątkę. Załączam Wam zdjęcie, miłej nocki 😍

Załączniki

• F3F8A799-B45D-45C9-8A93-A30365C55654.jpeg
    F3F8A799-B45D-45C9-8A93-A30365C55654.jpeg
    1,1 MB · Wyświetleń: 76
Ja rozumiem jego stanowisko itp ale mógł to w jakiś bardziej delikatny sposób powiedzieć, po ludzku. Ale niestety, różni są lekarze. Na polowe czerwca zamówiłam sobie telewizyte do diabetolog z Lublina, która prowadzi ciąże na mecie. Mój gin tez jest za metą a endokrynolog za metą ale do 14 tygodnia. Nie będę się wzbraniała przed insuliną ale dopiero jak minie pierwszy trymestr, wcześniej nie odstawię.
Jestem w takiej samej sytuacji, gin każe brać, a nikt inny nie pozwala. W poprzedniej ciazy brałam do 20 tc, córka jest zdrowa. Teraz zrobiłam juz krzywą, wyszła ok, No ale na glucophage, wiec nie do końca miarodajne. Chciałam prowadzic ciąże w luxmedzie, ale lekarz mnie zbeształ o tą metę, ze nikt się na to nie zgodzi. Wiem ze coraz więcej ogarniętych lekarzy nawet zaleca kontynuować, bo tak jak mi mój powiedział, lepiej dla dziecka jest brać niz teraz odstawić. Ale oczywiście tez mam w głowie ciagle „to jest lek teratogenny”. Ja zamierzam brać conajmniej do końca 1 trym.

Drogie Mamuśki, wiem, ze cześć z Was to już doświadczone mamy, ale cześć pewnie jest tak zielona jak ja. Wiec chciałam Wam tylko polecić fantastyczne książki o ciąży i macierzyństwie. Sama długo zastanawiałam się które kupić i póki co strzał w dziesiątkę. Załączam Wam zdjęcie, miłej nocki 😍
to tez moja pierwsza i jestem zielona 🤔😂

Jestem w takiej samej sytuacji, gin każe brać, a nikt inny nie pozwala. W poprzedniej ciazy brałam do 20 tc, córka jest zdrowa. Teraz zrobiłam juz krzywą, wyszła ok, No ale na glucophage, wiec nie do końca miarodajne. Chciałam prowadzic ciąże w luxmedzie, ale lekarz mnie zbeształ o tą metę, ze nikt się na to nie zgodzi. Wiem ze coraz więcej ogarniętych lekarzy nawet zaleca kontynuować, bo tak jak mi mój powiedział, lepiej dla dziecka jest brać niz teraz odstawić. Ale oczywiście tez mam w głowie ciagle „to jest lek teratogenny”. Ja zamierzam brać conajmniej do końca 1 trym.
No to jest niestety strasznie ciężka decyzja! Przez metę tez nie chodzę do ginekologa z pakietu z pracy w Medicover... a miałabym wszystko za darmo, usg, wizyty, badania... kazał odstawić i tyle a cukry by mi się rozszalały. Poza tym te historie kobiet o odstawieniu mety.. leczę się na depresje i lepiej żebym mety nie odstawiala...
Fajnie, ze córeczka urodziła się zdrowa ❤️

reklama
Cześć właśnie miałam. Monitoring i wiem kiedy miałam na 100 % i to jest właśnie 14dpo ☹️ zastanawiam się czy wszystko aby na pewno jest ok...

Do góry