reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2020

Cześć dziewczyny! Dawno mnie nie było bo trochę się u nas działo. Ale już od prawie miesiąca wiem, że będę miała dwóch chłopaków :). Przeszłam zapalenie nerek i badania prenatalne. Mieszkam w Niemczech , więc wszystko jest bardzo komfortowe, szybkie i bezpłatne :). Jestem na etapie szukania położnej

Właśnie sie zastanawiałam czy bedą jakieś ciąże mnogie :D Dużo dużo zdrowia, szczegolnie psychicznego, jak już sie urodzą :D W PL niby też można na NFZ, ale lekarze robią taką łaske że sie odechciewa... Przynajmniej ja tak 2x trafiłam wiec wykupiłam ubezpieczenie :/

reklama
Z tym asparginem ostrożnie. Tam jest potas a to na potas zdecydowanie bardziej należy uważać w ciąży, niż wit. B6, która w takich dawkach krzywdy nie zrobi. Dodana do preparatów z magnezem zwiększa jego przyswajalność, z którą i tak jest ciężko :) dlatego też zdecydowana większość preparatów magnezowych go zawiera. Pani farmaceutka zaproponowala Ci bardzo dobry preparat, który poleca większość ginekologów :) tez tak zawsze proponuję :) jeśli jednak obawiasz się wit. B6 możesz następnym razem kupić Slow-Mag (tylko poproś o ten bez B6).
A o co chodzi z tą wit b6? Dlaczego nie wolno? Ja mam w zestawie witamin 100% b6.
Aspargin polecał mi gin. ale jestem uczulona, to nie mogę.
W dzień jest Ok, nic nie boli w drugą noc z rzędu boli mnie brzuch. Śpię na lewym lub prawym boku. Może też powinnam zakupić magnez?
@wesola_mamusia to nawet zdjęcia Ci nie dał? To faktycznie :/
Zdjęcie? Dobrze, że w ogóle zajrzał na dziecko. Leżałam na leżance z rozkraczonymi nogami, bo mnie badał, poczym walnął mi gluta na brzuch, przyłożył usg, powiedział, w zasadzie nic nie mówił, tylko zapytał się czy znam płeć. Jakby to było najważniejsze. I to sam ordynator szpitala,w którym będę rodzić.
Szkoda gadać. Od razu śmierdzi forsą.
W pierwszej ciąży byłam na nfz, to zawsze dokladnie mnie badał i usg zawsze było wyczerpujące.

A o co chodzi z tą wit b6? Dlaczego nie wolno? Ja mam w zestawie witamin 100% b6.

Zdjęcie? Dobrze, że w ogóle zajrzał na dziecko. Leżałam na leżance z rozkraczonymi nogami, bo mnie badał, poczym walnął mi gluta na brzuch, przyłożył usg, powiedział, w zasadzie nic nie mówił, tylko zapytał się czy znam płeć. Jakby to było najważniejsze. I to sam ordynator szpitala,w którym będę rodzić.
I chodzisz do niego prywatnie? Może zmień lekarza ? Albo poszukaj sobie 2 ? Ja chodzę prywatnie i co tydzien na usg. Wszystko dokładnie mierzy i mówi. W poniedziałek synek ważył ok 200g ❤

W pierwszej ciąży byłam na nfz, to zawsze dokladnie mnie badał i usg zawsze było wyczerpujące.
Powiem szczerze że jako farmaceutka pierwszy raz spotkałam się na tym forum z opinią że wit. B6 może zaszkodzić w ciazy :) myślę że dziewczyny obawiają się, ponieważ jest składnikiem wielu preparatów dla kobiet w ciąży i nie chcą przekroczyc dziennej dawki :)

I chodzisz do niego prywatnie? Może zmień lekarza ? Albo poszukaj sobie 2 ? Ja chodzę prywatnie i co tydzien na usg. Wszystko dokładnie mierzy i mówi. W poniedziałek synek ważył ok 200g ❤
Sama się czasami zastanawiam po co do niego chodzę.
Ale ten z nfz jest bardzo ograniczony czasowo i ilościowo w przychodni. Już tyle się nachodziłam do różnych ginekologów, że szkoda pisać jaka tragedia.

A kiedy robi się test glukozowy?

Ostatnia edycja:
Ja mam w karcie ciąży dopisane, że test obciążenia glukoza najlepiej między 24-26 tygodniem zrobić . Na ostatniej wizycie zapytałam moją gin, czy mam zrobić przed kolejna wizytą, która wypada dokładnie w 24tc, czy po, to powiedziala abym zrobiła juz po

reklama
Do góry