reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

STRACH PRZED PRZYTYCIEM PO KOMPULSIE

Witam. Mam pewien problem i potrzebowałabym porady bez zbędnych "docinek" :).
A więc mam 170cm wzrostu i ważę ok 50kg. Rok temu zaczęłam się odchudzać bez wiedzy-1370kcal na dzień potem dodałam treningi cardio na bieżni-wznios 15% tempo 5 no i oczywiście schudłam byłam bardzo zadowolona. Okres straciłam. Lecz popadłam w zaburzenia odżywiania. Musiałam mieć wszystko do perfekcji jeśli chodzi o kalorie, nic przekroczyć, wszystko ważę. A gdy mam jakieś spotkanie gdzie wypiję alkohol zaczynam sie kompulsywnie objadać- wczoraj to jakiś koszmar zjadłam śniadanie, obiadu nie chciałam bo wieczorem miałam zaplanowane wyjście do restauracji z rodzicami..potem lody proteinowe z owocami, dwa batony proteinowe, banana, troche chipsów i orzeszków, cukierka no i na kolacje dwa drinki pieczone ziemniaki plus salatka ze stripsami. Gdy wróciłam do domu miałam napad na słodkie…zjadłam 5 kromek chleba Z NUTELLA oraz suche płatki czekoladowe aż że było mi niedobrze. Mam straszne wyrzuty sumienia na sylwestrze było to samo… Generalnie to byłam wczoraj u lekarza bo od 2 dni było mi słabo, niskie ciśnienie i tętno-zakazał mi przez 3 tygodnie robić treningi… i zacząć więcej jeść.
Teraz się boję,że przez to że nie mogę robić treningów a miałam ten napad objedzenia to,że przytyje bardzo…
wiem,że powinnam co nieco przytyć ale boję się,że za bardzo po tym przytyje… nie wiem jak to rozłożyć… ucielam sobie dzis z 900 kcal, zjem dzis z 700kcal to wyjdzie z 1600/1700 to chyba nie powinnam bardzo przytyc jak to moje zero kaloryczne?…
Pytanie jakie ja mam zero kaloryczne w roznych kalkulatorach wyskakuje mi inaczej raz 1600cos raz 1700… aktywnosc daje zerowa bo nie moge cwiczyc..
Prosze o rzetelne porady:(… Zawsze ucinalam i szlam na cardio a teraz jak mam zakaz treningow to boje sie ze przybiore z 10kg….

reklama
tak wiem ale dzis caly dzien sie stresuje tym ze przytyje bardzo po tym napadzie..
Musialabyś zjeść jakieś 8-9tys kalorii, zeby przytyć kilogram. No nie ma sily, zebyś tyle zjadła 🤷‍♀️

A ja tylko dodam od siebie, że od zbyt mocnego deficytu można przytyć, bo organizm wtwdy dostaje sygnał, że musi zmagazynować wszystko to, co mu dostarczasz, bo nie wiadomo kiedy dostanie kolejną sycącą porcję.
Ja się tak załatwiłam. Zaczelam chudnąć dopiero jak zaczęlam jeść więcej. Na pierwszej wizycie dietetyczna wyliczyla mi, że zjadam 900kcal dobowo. Dwa miesiące zajęlo wyjście z tego na 1600kcal.

Przy Twoim wzroście (170 cm) i masie ciała (50 kg) Twój wskaźnik BMI wynosi ok. 17,3, co wskazuje na niedowagę. Twoje napady objadania się są naturalną reakcją organizmu na długotrwałe niedożywienie. Kiedy przez dłuższy czas dostarczasz zbyt mało kalorii, ciało domaga się energii, szczególnie z pokarmów wysokoenergetycznych,np. ze słodyczy. Twój lęk przed przybieraniem na wadze jest zrozumiały :)
Warto wybrać się nie tyle co do dietetyka, co do psychodietetyka, specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania. On powienien Ci wszystko dobrze wytłumaczyć,oraz opisać jak będzie wyglądać cały proces. Chciałabym Cię też uspokoić to nie jest tak, że nagle przytyjesz 10 kg tylko dlatego, że odpuszczasz ćwiczenia. Twój organizm nie funkcjonuje w ten sposób. Nawet jeśli teraz zaczniesz jeść 1700 kcal dziennie, to na pewno Ci to nie zaszkodzi. :) Powiedziałabym, że schodzenie poniżej 1500 kcal jest bardzo ryzykowne dla zdrowia, a na dłuższą metę może prowadzić do poważniejszych problemów.

Musialabyś zjeść jakieś 8-9tys kalorii, zeby przytyć kilogram. No nie ma sily, zebyś tyle zjadła 🤷‍♀️

A ja tylko dodam od siebie, że od zbyt mocnego deficytu można przytyć, bo organizm wtwdy dostaje sygnał, że musi zmagazynować wszystko to, co mu dostarczasz, bo nie wiadomo kiedy dostanie kolejną sycącą porcję.
Ja się tak załatwiłam. Zaczelam chudnąć dopiero jak zaczęlam jeść więcej. Na pierwszej wizycie dietetyczna wyliczyla mi, że zjadam 900kcal dobowo. Dwa miesiące zajęlo wyjście z tego na 1600kcal.
dlaczego 2 miesiące zajelo wyjscie z 900 na 1600?

reklama
Przy Twoim wzroście (170 cm) i masie ciała (50 kg) Twój wskaźnik BMI wynosi ok. 17,3, co wskazuje na niedowagę. Twoje napady objadania się są naturalną reakcją organizmu na długotrwałe niedożywienie. Kiedy przez dłuższy czas dostarczasz zbyt mało kalorii, ciało domaga się energii, szczególnie z pokarmów wysokoenergetycznych,np. ze słodyczy. Twój lęk przed przybieraniem na wadze jest zrozumiały :)
Warto wybrać się nie tyle co do dietetyka, co do psychodietetyka, specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania. On powienien Ci wszystko dobrze wytłumaczyć,oraz opisać jak będzie wyglądać cały proces. Chciałabym Cię też uspokoić to nie jest tak, że nagle przytyjesz 10 kg tylko dlatego, że odpuszczasz ćwiczenia. Twój organizm nie funkcjonuje w ten sposób. Nawet jeśli teraz zaczniesz jeść 1700 kcal dziennie, to na pewno Ci to nie zaszkodzi. :) Powiedziałabym, że schodzenie poniżej 1500 kcal jest bardzo ryzykowne dla zdrowia, a na dłuższą metę może prowadzić do poważniejszych problemów.
Dziekuje bardzo za porade :) Czyli nie powinnam sie stresowac przytyciem bardzo? :(

Do góry