reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Strach przed porodem

Witam, zapewne ten temat był wielokrotnie omawiany,wiec z góry przepraszam za monotonność.
Mam po prostu strach przed porodem naturalnym. Jestem już mamą 3 latki, ale wcześniejszy poród miałam przez CC ponieważ czesto traciłam przytomność ( około 3-4 razy w tygodniu) i dostałam zalecenie od neurologa i ginekologa na CC.
Za trzy tygodnie mam termin porodu (wiem że moge zawsze wcześniej lub później rodzić). Całą ciąże ginekolog zapewniał mnie że teraz także będę miała CC z powodu cieńkiej blizny po poprzednim porodzie a także ze wzgledu na te utraty przytomności (przy tej ciąży nie takie częste).Jednak wczoraj gdy zapytam się o to czy wystawi mi taki dokument, powiedział, że nie ponieważ nie mam dokumentu od neurologa.
Bardzo się boje tego że podczas akcji porodowej strace przytomność, lub ta blizna mi pęknie.

reklama
A czy masz możliwość udać się do neurologa? Może nawet warto rozważyć prywatną wizytę?
Rozumiem Twój lęk, bo poród siłami natury to ciężka robota i oczywiście może, ale nie musi, potoczyć się różnie, ja też przed każdym się bałam, pracowałam nad moim lękiem i miałam w głowie swoją własną mantrę.

Bardzo dziwny ginekolog. Moze zdążysz jeszcze iść prywatnie do neurologa, zeby Ci wypisał takie zaświadczenie?.

Akurat co do neurologa to miałam przerwe w wizytach z powodu wyjazdu do pracy za granice i po powrocie musiałm na nowo iść po skierowanie i wizytę mam na październik tego roku do nowego lekarza ponieważ moja poprzednia już nie przyjmuje.
Spróbuje iść prywatnie, tylko nie wiem czy po takiej przerwie w badaniach, neurolog wystawi mi takie zaświadczenie.
Dziekuję za rady ;)

Akurat co do neurologa to miałam przerwe w wizytach z powodu wyjazdu do pracy za granice i po powrocie musiałm na nowo iść po skierowanie i wizytę mam na październik tego roku do nowego lekarza ponieważ moja poprzednia już nie przyjmuje.
Spróbuje iść prywatnie, tylko nie wiem czy po takiej przerwie w badaniach, neurolog wystawi mi takie zaświadczenie.
Dziekuję za rady ;)
Zawsze mozesz powiedzieć ze zle sie czujesz i masz omdlenia...ze obawiasz sie porodu
Nie powinien robic problemu..powiedz ze lekarz wyrazil zgode jednak musi miec podpinke zaswiasczeniem neurologa

@ela303 A może zapytaj w szpitalu, w którym zamierzasz rodzić. Ja miałam pierwsze cc ze względu na miednicowe położenie i w sumie byłam nawet zapisane na kolejne. Los chciał, że synek zaczął się pchać wcześniej na świat i zmuszona byłam udać się do szpitala, gdzie i z wcześniakiem sobie radę radzą. Ale do czego zmierzam - lekarka na wstępie zapytała mnie jak chcę rodzić "cc czy sn", bo ona nie może odmówić mi kolejnej cesarki. Akurat za jej sugestią spróbowałam sn, ale może podobne podejście mają u Ciebie?

@ela303 A może zapytaj w szpitalu, w którym zamierzasz rodzić. Ja miałam pierwsze cc ze względu na miednicowe położenie i w sumie byłam nawet zapisane na kolejne. Los chciał, że synek zaczął się pchać wcześniej na świat i zmuszona byłam udać się do szpitala, gdzie i z wcześniakiem sobie radę radzą. Ale do czego zmierzam - lekarka na wstępie zapytała mnie jak chcę rodzić "cc czy sn", bo ona nie może odmówić mi kolejnej cesarki. Akurat za jej sugestią spróbowałam sn, ale może podobne podejście mają u Ciebie?
Szczerze nie wiem jakie mają podejście ale zawsze warto zapytać więc spróbuje. Dziekuje za rade.

Nie chcę źle doradzać, bo to kwestia mojego przypadku. Dla mnie to pierwszy poród ale bardzo się boje porodu siłami natury. Lekarz od razu mi podpowiedział, żeby zwrócić się do psychiatry, który wystawi mi zaświadczenie, że mam tokofobie i w każdym szpitalu zrobią mi cc. Na szczęście to już nie jest tak jak kiedyś, że najpierw trzeba próbować siłami natury a dopiero jak się nie uda, to zrobią cc.

@Arma11 Niestety nie wszyscy lekarze uznają takie zaświadczenie uznając to za fanaberię. Życzę byś dobrze trafiła i nie musiała się martwić. Bywają też sytuacje, że na cc jest za późno.

reklama
Do góry