reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Sterydy donosowy, np Nasometin w pierwszych tygodniach ciąży

Rabatka

Fanka BB :)
Witam, piszę ponieważ mam straszny problem z zatokami. Jeszcze przed ciąża tylko sterydy donosowe pomagały mi udroznic nos i normalnie oddychać. Teraz jestem w 7tc i praktycznie od samego początku mam zatkany nos, a w nocy nie da się spać, dlatego chciałam spytać, czy któraś z Was stosowała lub ma wiedzę na temat stosowania takich prepereatow w ciąży? Dodam że lekarza mam dopiero za kilka dni, nie chce zaszkodzić dziecku, ale muszę przecież normalnie funkcjonować..

reklama
Rozwiązanie
Czy pytalas o to bedac w ciazy? Jestem w 22tc i wlasnie dostałam te krople wzielam 2 dawki w koncu moge oddychac chociaz jeszcze mam zablokowany nos. Czytałam ze sa zabronione znowu alergolog stwierdzil ze moge ( bez badan)
Tak, pytalam będąc już w ciąży. Cały czas mam problem z zatkanym nosem. Niestety bez kropli nie jestem w stanie spać i do tego co kilka dni przez parę dni stosuję nasometin
Proponuję zrobić inhalacje. Steryd niby miejscowy, ale sama bałabym się używać. go w ciąży. Co najwyżej odważyłabym się zastosować spray do nosa dla dzieci.
Ostatnio lekarz polecił mi do inhalacji mgiełkę solankową (do kupienia w aptece - taka butelka 1 litr kosztuje w okolicach 10zł) i muszę przyznać, że całkiem fajnie na moje dzieci działa. Na sobie na szczęście testować nie musiałam :)

niestety nic na mnie nie działa, spray dla dzieci, woda morska, inhalacje, irygacje - nic, już wszystko testowałam.
Problemem jest też to że mam krzywą przegrodę, miałam w tym roku mieć zabieg septoplastyki, ale będę musiała przełożyć. Laryngolog też w sumie mi powiedział żebym nie stosowała xylometazolinu, tylko od razu ten steryd właśnie, ale to było zanim byłam w ciąży..

Niestety ciąża jest to stan, gdzie niektóre leki są niewskazane. Podejrzewam, że lekarz wyrazi zgodę na ich doraźne zastosowanie. Wiele leków po prostu jest nieprzebadanych na kobietach w ciąży i nie ma informacji dotyczących niebezpieczeństwa ich stosowania.
Dodatkowo dość długo Ci się ciągnie ten katar, więc może warto by było zrobić posiew z antybiotykogramem, by w razie czego wdrożyć od razu leczenie dobranym antybiotykiem?

reklama
reklama
Też mam problemy z oddychaniem przez nos z powodu opuchniętych małżowin nosowych. Ja jak byłam w ciąży to stosowałam Naso drill i laryngolog i ginekolog potwierdził mi, że jest to bezpieczne. Xylometazoliny bym nie stosowała przewlekle, bo możesz sobie dużo szkody narobić i w ciaży nie jest wskazana

Do góry