reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starsze rodzeństwo naszych Grudniowych Maluszków

Moja Majcia ma 6 misiecy, wiec ona sie dowie raczej jak sie malenstwo pojawi, nie wiem czy majac 10 - 11 miesiecy bedzie wiedziala kto to brat czy siostra, nie znam sie, napewno bedzie zazdrosna bo do tej pory ona jest naszym oczkiem w glowie i robi z nami co chce...:) no do granic, ale nerwuska z niej straszna po mamusi.

reklama
Basiu napewno bedzie wiedziec, ze to rodzenstwo. Zwlaszcza gdy bedziecie tlumaczyc:-) A blisko roczku to juz kumata bedzie bardzo:-D A zazdrosci to pewnie kazda z nas sie boi. Luska niby jak do znajomych chodzimy to chce zabrac 3miesieczna kolezanke do domu, ale jak bedzie na stale dzidzia to tp bedzie szok:-):-)

A ja mam takie pytanie :-D Czy uświadamiacie już Wasze Starszaki, że niedługo będzie Was więcej ??
Jak na to reagują Wasze dzieci?
Ja chciałam poczekać z tą nowiną jednak mężuś uradowany wiadomością od razu poinformował że w brzuszku mamusi zamieszała dzidzia. I się zaczęło... dowiedzieliśmy się że dzidzia teraz jest malutka i mieszka w brzuszku bo dopiero rosnie, jak urośnie to mamusia będzie miała duży brzuch a potem mamusia pojedzie do szpitala i wróci z siostrzyczką lub braciszkiem (chłopina ma niecałe 5 lat i nie wiem skąd ma tak dokładne informacje :-D).
Wczoraj przed spaniem stwierdził że chciałby żeby już była zima. Ja w pierwszym momencie nie załapałam, więc wyjaśnił... że dowie się w końcu czy to dziewczynka czy chłopiec.
Aha wykorzystaliśmy też malucha do poinformowania dziadków o powiększeniu się rodzinki :-D:-D:-D
Z ciekawostek to mój mały (niedługo starszy brat!) poinformował że musi zbierać pieniążki na prezenty dla siostrzyczki lub braciszka! :rofl:

Moja córka ma 12 lat i juz od kilku lat zamęczała mnie o rodzeństwo. Jak się dowiedziała, że jestem w końcu w ciąży to ''zwariowała'';-). Ciągle mnie upomina, że powinna odpoczywać, zdrowo sie odżywiać (podrzuciła mi na biurko dietę dla kobiet ciężarnych) i wieczorem zawsze mówi do brzuszka : dobranoc braciszku:-) Rodzina też bardzo sie ucieszyła i mówiła, że no
w końcu się postarałam.

Cześć dziewczyny. Wybaczcie, jeśli wlazłam w niewłaściwy wątek, ale kopę lat tu już nie byłam i czuję się lekko zagubiona :sorry2: Będę wdzięczna za wszelkie porady, na pw chyba najlepiej dot. poruszania się po forum, wklejania suwaczków w podpis itp. itd. A co do starszego rodzeństwa, to nasza córcia dumnie się obnosi, że mamusi rośnie brzuszek i będzie dzidziuś :tak: I póki co, nie może się już doczekać, bo zapytała, dlaczego dzidziuś nie może się urodzić w lato, tylko w zimę? Bo musi tak długo czekać, a ona chciałaby mu/jej pomagać jeść, chodzić itp. Póki co, ćwiczy na lalkach. Myje, usypia, śpiewa kołysanki... :-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Bulkasia moje smyki tez mnie pilnuja,abym jadla tylko zdrowe rzeczy..a jak cos jem,to zadaja pyt.''czy fasolce to smakuje ''?:-D
a od jakiegos czasu,moj synek spiewa kolysanki do mojego brzuszka :-D:-D i odliczaja dni w kalendarzu ,ile jeszcze zostalo do grudnia..oszalaly te moje dzieciaki..ciekawa jestem,czy taki zapal beda mialy pozniej :tak::confused::-D

madlen79 moja córa tez szaleje, przytula sie i na dobranoc zawsze dobranoc mówi do brzucha i całuje. Czeka z nie cierpliwością na to wyczekiwane przez nią rodzeństwo i mówi, że bedzie sie opiekować i zajmować - oby tylko nie był to słomiany zapał;-)

My juz powoli uswiadamiamy Alana z myśla ze wkrótce bedzie miał rodzeństwo :)
Na pytanie gdzie jest dzidzia pokazuje na brzuszek albo szybko szuka zdjęcia z usg :) i mówi tu je dzidzia.

ale czasami mówi ze nie ma albo pokazuje na siebie...chyba jeszcze za mały jest zeby cokolwiek zrozumieć ...jak brzusio bedzie wiekszy i bedzie widział kopniaczki to może wtedy zrozumie :)

reklama
Ja staram się synusiowi mówić że będzie miał rodzeństwo, że do domu przyniesiemy małego dzidziusia...teraz Kami podchodzi do mnie, podciąga mi bluzkę i pokazując na brzuch mówi że dzidzia tam jest więc może rozumie więcej niż mi się wydaje
A czy planujecie jakiś prezent dla Starszaka gdy na świat przyjdzie rodzeństwo?

ja tak, niejako od młodszego dziecka dla starszego braciszka

Do góry