olka11135
Fanka BB :)
Hej co.sadziecie o staropolskich imionach ? Mnie się bardzo podobają,.mam syna Ignasia i myślę o imieniu dla.drugiego.dziecka Maurycy- Mauryś, Moryś ..jakie są wasze opinie? Znacie dzieci o tym.imieniu, jak w praktyce?
Z ciekawości sprawdziłam na gov.pl i imię "Maurycy" w 2023 roku (pierwsza połowa) zostało nadane 76 razy.
W całym 2022 roku 147 razy. Więc nie jest to jakieś super popularne imię, ale też nie jest tak, że nikt go nie bierze pod uwagę
Moja dawna znajoma dała synowi na imię Parys. Czy uważam, że to ładne imię? No ładne. Czy dobrze mi się kojarzy? Dobrze, z Orlando Bloomem. Czy dałabym tak synowi na imię? Absolutnie nie. To imię aż krzyczy "moja mama ma jakieś braki i chciała je sobie uzupełnić czym się da, łącznie z moim imieniem". To samo z imionami typu Adolf, Pankracy czy Dżesika. Są imiona, które niby nie są zabronione, ale lepiej ich nie ruszać. Natomiast Maurycy to imię tradycyjne i w mojej opinii ładne. Tak jak mówię, nikogo to nie powinno obchodzić i ważne, żeby z nazwiskiem brzmiało.
Mój syn strasznie chce dla żartu, żeby brat miał na imię Adolf Sama znam chłopaka w moim wieku o tym imieniu. Mi się akurat kojarzy głównie z Adolfem Dymszą, ale ja uwielbiam Warszafkę lat 20 więc jestem trochę spaczona
Ale z ciekawych rzeczy to o ile dobrze pamiętam w 2022 roku gdzieś w Polsce rodzice postanowili dać córce na imię "Karyna"
Moja babcia była zachwycona „Olgierdem” - zwłaszcza ze jej dzieci to Bożena, Aldona (siostra Olgierda, corka Giedymina) i Zbigniew (tak, po Zbyszku z Bogdanca)
To prawie jak moja Oleńka z "Potopu" xD