reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka od stycznia 2012.

reklama
Sailor_Moon daj przepis na swoje gołąbki. Bo ja też chce zrobić z młodej kapustki. Albo bez zawijania ale mam bardziej ochotę na gołąbki z młodej kapustki.

2 kapusty młode ale spore
kilka cebul do zeszklenia
ryż
mięso mielone (ja robię z łopatki np)
przyprawy

Anke ja biorę tyle mięsa mielonego ile ryżu czyli na 1 kg mięsa 1 kg ryżu lub ile tam chcesz.

z kapusty wycinamy ostroznie głąb tak,żeby została dziurka. Bo jak tego nie zrobisz cięzko jest wyciagać sparzone liście.

Kapuste wrzucam do osolonego wrzątku i tak powoli się sparza aż zmieknie. Ostroznie wyciągam sparzone liście jeden po drugim i układam w misce.
Gotuję ryż solę ciut więcej niż normalnie ale nie za dużo. Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy. Jak ryż ostygnie dodajemy przestudzoną cebulkę, przyprawy i mięso. Mieszamy farsz aż składniki się dobrze połączą.
Na liściach kapusty z tyłu jest takie zgrubienie i przed zawijaniem delikatnie scinam je nożykiem. Wtedy lepiej się zawijają.
Duży garnek wykładam na dole sparzonymi liśćmi kapusty tak żeby zakryły dno i na tym układasz warstwami gołąbki ścisle mają przylegać. zalewamy wodą dodaję 3 łyżki oleju u koncentrat mały i łyzkę jarzynki. To gotuję ze 2-3 h od zagotowania na wolnym ogniu. Próbuj czy już gotowe.

jejku Sailor ale mi narobiłaś ochoty na gołąbki chyba też zrobię może w sobotę:)
Tylko ja z jednej kapusty bo z dwóch to mi się wydaje, że dla pułku wojska wyjdzie:)
A gdzie jest Mynia??nic nie mówiła chyba, że jej nie będzie...

Mynia ostatnio coś już w pudełeczka pakowała nie wiem może pomaga tacie. Albo może jej się trafił wyjazd do S. albo co lepsze S. przyjechał :tak:
Bzibzioczku u nas jest 2 głodomorów tata i mój T. to musi być duzo :-D

owulka może się przesunąć albo beta może powoli rosnąć i testy tez czasem może hormonu nie wyłapią z moczu bo zakłóca jakiś czynnik :tak:
Dziewczyny martwię się trochę co u Mynii. Wczoraj się logowała przed północą. MYNIU ODEZWIJ SIĘ CZY WSZYSTKO OK U CIEBIE :tak:

reklama
Sailor_Moon dzięki aż już mi ślinka cieknie. Ale kapustę tylko zaparzać czy ugotować. Sorki, że takie pytanie ale jeszcze nie robiłam sama gołąbków ;p.

Ostatnia edycja:
Do góry