reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Oczywiście,że nie można szaleć,ale przy braniu różnych leków i kosmetyków poprostu trzeba uważać. Tak samo jest z pływalnią i gimnastyką. Problem w tym,że to co jednej ciężarnej szkodzi innej już nie i bądź tu mądry?!

Ja miałam zakaz wszelkich leków,zabiegów kosmetycznych,pływalni i gimnastyki,ale wiele osób chodzi i wszystko jest ok. Więc jak sądzę to indywidualna sprawa....

reklama
do mnie zadzwonila lekarka ale nie lubie jak dzwonia albo jak do nich sie dzwoni.wytrajkotala szybko szybko jakby jej czasu brakowalo.w kazdym razie nadal moje hormony sa ok ale probujemy dalej ze wzgledu na to ze w ciaze chce zajsc,je obnizyc.tzn chyba tsh bylo ponad 2 a teraz 1,9 i ona chce by jeszcze spadlo wiec zamiast jednej,mam brac dwie tabletki by zobaczyc czy to samo z siebie spadlo czy przez tabletki (bo w sumie przed przyjmowaniem ,podczas badania wpl mialam 1,5 jakos).Nie wiem dokladnie po co ma do 1 spasc ale moze ma to zwiazek z ciaza.w kazdym razie niby jest ok a ja wiem swoje,a mianowicie ze jak bede w pl to pojde jeszcze raz pobadac te hormony i zobaczyc sama co i jak.nie lubie chodzic do tutejszych lekarzy.
a propos zabiegow kosmetycznych to do fryzjera tez wolalabym sie wybrac w pl.o wiele taniej i lepiej czasem.dzis jednak musze isc tu bo w pl za czesto mnie nie ma.nie wygladam juz!a teraz znow uciekam do obowiazkow

Marzi55 - Ja też myślę, że to przez to paskudne choróbsko...
Będę trzymać kciuki za zdrówko ;-)

Pozatym ja też słyszałam o tym, że leków żadnych samemu nie można przyjmować bez konsultacji lekarskiej. A kosmetyczkę, solarium odradzam. Obcięcie włosów ok, ale już farbowanie jest niedopuszczalne! W końcu ziarenka mają zdrowo rosnąć ;-)

Ostatnia edycja:

Pozatym ja też słyszałam o tym, że leków żadnych samemu nie można przyjmować bez konsultacji lekarskiej. A kosmetyczkę, solarium odradzam. Obcięcie włosów ok, ale już farbowanie jest niedopuszczalne! W końcu ziarenka mają zdrowo rosnąć ;-)

Ja zgadzam sie z tą opinią tym bardziej,że mam to potwierdzone przez lekarza!

oj nie przesadzajmy.z jakiego powodu odradzasz kosmetyczke w ciazy?ciezarna kobieta tez moze o siebie dbac.to samo z farbowaniem.wprawdzie ja nie farbuje wlosow farba ale to ze podobnie jak ty ludziom wydaje sie to niedposzczalne wynika z tego ze kiedys farby mialy inny sklad.Dzis czesto nie zawieraja amoniaku(a to o to glownie chodzilo) i nie sa szkodliwe dla plodu.bardziej chodzi o to w jaki sposob zareaguja wlosy na hormony.czyli ze kolor inny moze wyjsc.Tu kobiety chodza do kosmetyczek,do fryzjerow niekotre nawet do solarium(choc opinie tez podzielone.)i nie slyszalam by ktoremus dziecku cos sie stalo.kwestia indywidualna ale nie straszmy ludzi wynikami badan z jakis lat 70tych.Kobieta powinna o siebie dbac.

oj nie przesadzajmy.z jakiego powodu odradzasz kosmetyczke w ciazy?ciezarna kobieta tez moze o siebie dbac.to samo z farbowaniem.wprawdzie ja nie farbuje wlosow farba ale to ze podobnie jak ty ludziom wydaje sie to niedposzczalne wynika z tego ze kiedys farby mialy inny sklad.Dzis czesto nie zawieraja amoniaku(a to o to glownie chodzilo) i nie sa szkodliwe dla plodu.bardziej chodzi o to w jaki sposob zareaguja wlosy na hormony.czyli ze kolor inny moze wyjsc.Tu kobiety chodza do kosmetyczek,do fryzjerow niekotre nawet do solarium(choc opinie tez podzielone.)i nie slyszalam by ktoremus dziecku cos sie stalo.kwestia indywidualna ale nie straszmy ludzi wynikami badan z jakis lat 70tych.Kobieta powinna o siebie dbac.

To nie chodzi już o to że dziecku coś się może stać...bo te wszystkie zabiegi są bezpieczne,ale chodzi o uczulenia i alergie. Sama wiem co znaczy jak ci coś wychodzi na skórze i nie możesz nic z tym zrobić bo jesteś w ciąży....a domowe sposoby niestety nie pomagają. Zresztą często sami fryzjerzy np odradzają nie tylko ze względu na uczulenie jak również na to,że może wyjść inny kolor.

Ale każda z nas musi zadecydowac czy coś chce ze sobą robić czy nie. A w ciąży trzeba o siebie dbać jak najbardziej!

To nie chodzi już o to że dziecku coś się może stać...bo te wszystkie zabiegi są bezpieczne,ale chodzi o uczulenia i alergie. Sama wiem co znaczy jak ci coś wychodzi na skórze i nie możesz nic z tym zrobić bo jesteś w ciąży....a domowe sposoby niestety nie pomagają. Zresztą często sami fryzjerzy np odradzają nie tylko ze względu na uczulenie jak również na to,że może wyjść inny kolor.

Ale każda z nas musi zadecydowac czy coś chce ze sobą robić czy nie. A w ciąży trzeba o siebie dbać jak najbardziej!
no na pewno niektore zabiegi trzeba skonsultowac albo sie w ogole wstrzymac ale normalna wizyta u kosmetyczki jest jak najbardziej ok.sa nawet zestawy dla ciezarnych.chodzi o podstawowe.to samo z fryzjerem.jest farbowanie i farbowanie.jedno nie rowna sie drugiemu.Pewnie darowalabym sobie farby z dodatkiem amoniaku,blond itd.ale wiekszosc np szamponow koloryzujacych jest juz robiona na innej bazie skladnikow.no ale jak mowisz,wybor nalezy do nas samych.chodzilo mi tylko o to by nie straszyc ludzi mitami ktore juz nie sa aktualne

no na pewno niektore zabiegi trzeba skonsultowac albo sie w ogole wstrzymac ale normalna wizyta u kosmetyczki jest jak najbardziej ok.sa nawet zestawy dla ciezarnych.chodzi o podstawowe.to samo z fryzjerem.jest farbowanie i farbowanie.jedno nie rowna sie drugiemu.Pewnie darowalabym sobie farby z dodatkiem amoniaku,blond itd.ale wiekszosc np szamponow koloryzujacych jest juz robiona na innej bazie skladnikow.no ale jak mowisz,wybor nalezy do nas samych.chodzilo mi tylko o to by nie straszyc ludzi mitami ktore juz nie sa aktualne

Ja nie śmiałabym nikogo straszyć a już napewno nie mitami....ja zdecydowanie w większości przekazuje swoje doświadczenia i opinie które Ja usłyszałam od lekarzy.

A każda z nas musi sama dokonać na własną odpowiedzialność wyboru.

Czesc dziewczeta,

oj wieeeki mnie nie bylo - mam nadzieje ze mnie jeszcze pamietacie...(?) :blink:
Nawet nie probuje nadrobic zaleglosci - ale licze na to ze przedstwaicie mi w wielkim skrocie co sie w ciagu kilku dni wydarzylo - ile fasoleczek mamy juz na forum?
U mnie kiepsko - ze zdrowiem.... chyba jakies przeziebienie mnie zlapalo. Temperatury wysokiej nie mam ale problemy z dusznosciami i kaszel....
Ponadto w przyszlym tyg ide na usg piersi bo cos mi sie wydaje ze wyczuwam jakis 'guziczek' :eek:
O starankach narazie przestalam myslec i w zasadzie nie wiem co robic dalej...
pamietamy pamietamy.co do fasolek to pamietam tylko o nikiforce i aisim.no a my nadal walczymy9choc w moim przypadku to za bardzo nie skupiam sie na staraniach.organizuje sobie wyjazd i to pochlania moje mysli aktualnie)
nie ty jedna chora jestes.wiecej tu na forum zakatarzonych mamy
ja tez mialam kiedys robione usg (nawet dwa) plus mammografie.Okazalo sie niczym groznym ale dobrze ze sprawdzasz.nigdy nie wiadomo!

reklama
Ja nie śmiałabym nikogo straszyć a już napewno nie mitami....ja zdecydowanie w większości przekazuje swoje doświadczenia i opinie które Ja usłyszałam od lekarzy.

A każda z nas musi sama dokonać na własną odpowiedzialność wyboru.
ok.bardziej to odpowiedz na reakcje scully byla ktora odradza kosmetyczke i uwaza farbowanie za niedopuszczalne.a jak dziewczyny beda robily to ich sprawa.
taka rada:podobno farby ktore robimy w domu sa bardziej naszpikowane.

znow zmykam.pojawie sie po polduniu

Do góry