reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

Eijf jestem ale przelotem. wiesz co, ja na chorobach tarczycy się nie znam ale wrzuciłam Twoje wyniki do kalkulatora (Przeliczanie wyników na procenty)
i wychodzi że ft3 masz na poziomie 55% a ft4 na 25%. normy procentowe powinny byc na tym samym poziomie, idealnie w okolicy 60%. wiec zgodnie z tym co pisza, masz obnizone ft4, ft3 w normie i lekko podwyzszone tsh, no to wychodzi ze masz jakas tam niedoczynnosc. trudno Ci bedzie znalezc endokrynologa, wiekszosc patrzy na normy i mowi ok, malo ktory wnika w %, mysle ze musisz poszukac na forum tarczycowym kogos sprawdzonego, chodzenie do pierwszego lepszego chyba sensu nie ma. no i w sumie dobrze sie sklada ze bierzesz tyroksyne bo przy takich wynikach na pewno Ci nie zaszkodzi, a niewykluczone ze ta mala dawka pomoze i wyrowna Ci wyniki.

No prosze:tak: jakby tak bylo to super Eijf:-):-):-) i bedzie fasolka:rofl2::rofl2::rofl2:

reklama
Eijf jestem ale przelotem. wiesz co, ja na chorobach tarczycy się nie znam ale wrzuciłam Twoje wyniki do kalkulatora (Przeliczanie wyników na procenty)
i wychodzi że ft3 masz na poziomie 55% a ft4 na 25%. normy procentowe powinny byc na tym samym poziomie, idealnie w okolicy 60%. wiec zgodnie z tym co pisza, masz obnizone ft4, ft3 w normie i lekko podwyzszone tsh, no to wychodzi ze masz jakas tam niedoczynnosc. trudno Ci bedzie znalezc endokrynologa, wiekszosc patrzy na normy i mowi ok, malo ktory wnika w %, mysle ze musisz poszukac na forum tarczycowym kogos sprawdzonego, chodzenie do pierwszego lepszego chyba sensu nie ma. no i w sumie dobrze sie sklada ze bierzesz tyroksyne bo przy takich wynikach na pewno Ci nie zaszkodzi, a niewykluczone ze ta mala dawka pomoze i wyrowna Ci wyniki.
kochana jestes ze tak ci sie chce!naprawde !!Wiem ze czesto nam tu pomagasz swoimi rzetelnymi odpowiedziami a mimo wszystko nie spodziewalam sie ze bedzie ci sie chcialo czegos takiego szukac.widze ze wiesz wiecej niz lekarz:)
a propos lekarzy to sa do d...przewaznie.jak mowilam gdyby byly problemy to wybiore sie prywatnie do ginokologa-endokrynologa w pl.W kazdytm razie tez mysle ze te tabletki a szczegolnie dawka nie powinny zaszkodzic.szczegolnie ze rzeczywiscie jakby patrzec na moje objawy to raczej niedoczynnosc mialam.teraz te objawy zniknely.naprawde mam wiecej energii,czuje sie mniej zmeczona,nie mam dolow bez powodu ani nie jest mi zimno.i to wszystko po 2 tyg!

a tymczasem moj znow zadzwonil z samochodu i oznajmil ze jest zmeczony ale w koncu kiedys musi sie pojawic ten nastepca tronu (jego):-D wiec pewnie znow przystapimy do dziela.tak na wypadek gdybym zniknela.fajnie mi tu z wami ale jak juz kiedys wspominalam tylko od siedzenia na forum nie zajde w ciaze

Eijf musisz znaleźć dobrego endo, dlatego że jeśli to jest niedoczynność (jeszcze doczytałam że 90% kobitek z niedoczynnoscia ma podwyzszone anty tpo) to musisz byc pod jego opieka w ciazy.

pozwoliłam sobie skorzystać z kalkulatora podanego przez emme wrzucić na niego wyniki z czerwca i powiem tylko ,że nie jest dobrze a nic nie biorę na to... chyba znowu muszę powtórzyć badanie i pójść do lekarza...niech to szlak!

Eijf ja miałam lekką niedoczynnosć przed ciążą, na szczęście po ciązy wyniki się same unormowały.

Martilla nie panikuj kochana, kalkulator to tylko dwa z większej liczby wskaźników, u Eijf więcej rzeczy się zgadzało. a jakie masz te wyniki (w %)?

Eijf super że czujesz się lepiej, no i super gdyby to rzeczywiście był Twój problem jeśli chodzi o ciążę :-)

pozwoliłam sobie skorzystać z kalkulatora podanego przez emme wrzucić na niego wyniki z czerwca i powiem tylko ,że nie jest dobrze a nic nie biorę na to... chyba znowu muszę powtórzyć badanie i pójść do lekarza...niech to szlak!

Marti a Ty te swoje wyniki konsultowalas, moze niech Emma tez spojrzy:sorry:

emma
FT4 25,29% FT3 69,47% -to mnie najbardziej przeraziło ...

noukie
nie widział tego lekarz , bo na NFZ do końca roku nie ma wolnych miejsc, a prywatnie wtedy nie mogłam za bardzo iść, teraz też nie mam takiej możliwości...

tzn ja chorowałam na tarczycę mocno jako dziecko i nastolatka, byłam pod stałą opieką endokrynologa, ale po dojrzewaniu i lekarza unormowało się w miarę.

reklama
Do góry