reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staranie się o dziecko

To że kalendarzyk Ci tak pisze to nie znaczy, że żywotność plemników nagle złapie powera i zostaną mocarzami co będą żyć 2 tygodnie. Po prostu jeżeli kalendarzyk wyznaczy owulację na dzień X to 5 dni przed oznaczy dni jako wysokie, bo w teorii tyle plemniki potrafią przeżyć. Więc to że się plemniki do dzisiaj dostały to nic nie zmienia bo umrą do poniedziałku (o ile nie zdechły już po tych 2-3 dniach)
no rozumiem haha cykl mam co 30 dni chociaż może być to ruchome ciągle więc nie wiem

reklama
no rozumiem haha cykl mam co 30 dni chociaż może być to ruchome ciągle więc nie wiem

Oczywiście, że może. Wszystko zależy od tego co masz w tym kalendarzyku wpisane.
Prawidłowa faza lutealna trwa od 10 do 16 dni. Oznacza to, że mając 30 dniowe cykle kobieta X będzie miała owulację 14dc, a kobieta Y 20 dnia cyklu. I to wszystko będzie idealnie i prawidłowo

Dlatego kobietom nie mającym pojęcia o swoim cyklu zaleca się przy staraniu o dziecko regularne stosunki co 2-3 dni

Oczywiście, że może. Wszystko zależy od tego co masz w tym kalendarzyku wpisane.
Prawidłowa faza lutealna trwa od 10 do 16 dni. Oznacza to, że mając 30 dniowe cykle kobieta X będzie miała owulację 14dc, a kobieta Y 20 dnia cyklu. I to wszystko będzie idealnie i prawidłowo

Dlatego kobietom nie mającym pojęcia o swoim cyklu zaleca się przy staraniu o dziecko regularne stosunki co 2-3 dni
okres miałam od 3 do 7 grudnia stosunek 12 i 13 grudnia a owulację mi pokazuje że 19 grudnia a cykl 30 dni ( teraz ci to tak dokładnie rozpisałam bo wszystko mam zapisane )

okres miałam od 3 do 7 grudnia stosunek 12 i 13 grudnia a owulację mi pokazuje że 19 grudnia a cykl 30 dni ( teraz ci to tak dokładnie rozpisałam bo wszystko mam zapisane )
To ze ci „pokazuje” to jeszcze nie znaczy, ze będziesz ja wtedy mieć. Ja miałam regularne w miarę cykle 28-32 - dniowe i okazało się ze nie owuluję w 14 dni jak chcą aplikacje tylko częściej w 16 dniu cyklu. Proponuję zacząć od robienia testow owulacyjnych chociaż a jeszcze lepiej od monitoringu u ginekologa, żeby wiedzieć czy i kiedy masz owulacje.

reklama
no okej pytam bo jajniki mnie zaczęły boleć

Kompletnie to nie ma znaczenia. Ja obserwuję swój cykl od mniej więcej roku. Oprócz samej obserwacji zdarza mi się poprawianie mierzyć temperaturę i robić testy owulacyjne. I zauważyłam np. że bóle owulacyjne to ja mam sporo przed owulacją i czasem po. Nigdy w trakcie.

To że masz wyliczone przez apkę to tak jak mówię nic nie znaczy bo jest to typowe wyliczenie aplikacji. Podrzucam screen z randomowej z neta.

Przechwytywanie.JPG

Tak jak już Ci napisano jeżeli nie masz możliwości regularnych stosunków to polecam monitoring owulacji u lekarza ginekologa. Będziesz wiedziała kiedy mniej więcej powinnaś uprawiać seks. Choć osobiście uważam, że seks powinien być przyjemny a nie mechaniczny ustawiony pod datę

Do góry