magenta :)
Fanka BB :)
o widze ze drazniacy temat zaczelyscie. zgadzam sie z toba zafasolkuje. ja np pracuje tutaj (szwecja) narazie na czarno ale to jeszcze troche az mnie nie sprawdza itp
moj pracuje na bialo. i powiem wam tak... jesli chodzi tutaj o socjalny itp to tutaj ci co nie pracuja sa nie sprawni do pracy itp maja taka kase ze sa w stanie utrzymac sie caly miesiac placic kredyty za mieszkanie dom samochod.. za kazde dziecko dostaje sie wiecej pieniedzy np za 3 dzieci nasi znajomi utrzymuja mieszkanie i kredyt za auto. ci ktorzy tutaj pracuja normalnie szwedzi dobrze zarabiaja a mimo tego np zbieraja puszki i butelki plastikowe i zwracaja w sklepach i na tym sa w stanie zarobic dodatkow kase. sluzba zdrowia jest troszke nie zorganizowana:/ tutaj mozna ponezekac trzeba dodatkowo placic za badania itp ale ludzi tutaj na to stac. pijacy dostaja tutaj rente taka ze moga sie utrzymac i zyc godnie moze to zabawne bo sami im daja pieniadze na picie. ja teraz na 2 tygodnie przylecialam do polski wydalam tyle pieniedzy ze szok i to na nic specjalnego zadych ciuchow itp samo w sumie jedzenie mydla szampony itp. i zastanawialam sie jakim cudem ja kiedys sie utrzymywalam za 1500zl?? mieszkanie jedzenie itp tutaj nie zarabia sie tak jak kazdemu sie wydaje milionow ale stac mnie na takie zycie ze nie boje sie ze kupie sobie bluzke a jutro nie bede miala na chleb w polsce nasza gospodarka i cala reszta jest naprawde zenujaca
a i bym zapomniala co mnie najbardziej bawi nie placicie za wode gaz itp jedynie za co sie placi to prad ogrzewanie macie wliczone w cene mieszkania i was juz to nie obchodzi
a i bym zapomniala co mnie najbardziej bawi nie placicie za wode gaz itp jedynie za co sie placi to prad ogrzewanie macie wliczone w cene mieszkania i was juz to nie obchodzi
Ostatnia edycja: