reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania po raz pierwszy :)

reklama
Matko i córko, ale mam lenia nic mi się nie chce. Orientuje się Któraś z Was, czy jak się w ciąży idzie na zwolnienie bo coś tam, coś tam to czy można pracować na zlecenie? Czy też nie wolno? Może powiem o co kaman :-) Ja oprócz normalnego etatu, mam jakieś tam swoje zlecenie, które wykonuje z domu. I teraz zastanawiam się czy jak bym pszła na zwolnienie bo będzie jakieś tam ryzyko, to czy te zlecenia też muszę zawiesić? Ja mam malutką macice :-( i lekarz mnie uprzedzał, ze może być konieczność leżakowania, więc uprzedzając fakty muszę kilka spraw wyjaśnić.

No kochana jak będzie ciąża i nakaz leżenia to jak mus to mus. Przy małej macicy mogą wystąpić różne problemy a na co Ci to? Dziewczyny niektóre zaciążone tutaj miały takie problemy z zagrożoną ciążą, że musiały ciągle leżeć, siku tylko dozwolone. A tak zero wysiłku i odpoczynek.
Więc uprzedzając fakty już pozałatwiaj to co chcesz załatwić bo potem jak każe Ci gin leżeć to będzie problem.

Ja nigdy nie mierzyłam u siebie temperatury, myślicie, ze jak jestem w 3 dniu cyklu to mogę zacząć od jutra i coś tam zdołam wykreślić?

Ogólnie rzecz biorąc obserwacje pod względem tempki trzeba rozłożyć na parę cykli, nawet na trzy by zauważyć ewentualne różnice. Teraz możesz spokojnie zacząć, początek cyklu to akurat.

Ael- nooo na pewno 5, na opakowaniu jest napisane, że 1 tabletka zawiera: kwas foliowy 5 mg (i inne substancje pomocnicze), dopiero później czytałam w necie, że zwykle bierze się mniej… choć niektóre dziewczyny biorą 0,4 mg, 4x dziennie… na opakowaniu jest napisane, że na łuszczycę pomaga, może dlatego taki mi zapisała… muszę doczytać o tym w necie :-D i najwyżej będę podnosić alarm :-D
Z tym edytorem u mnie bywa różnie (nie wiem czym to jest spowodowane) ale czasem włącza się zaawansowana odpowiedź, a czasem szybka :-)

No wiesz kochana mimo tego te co biorą 4 razy w ciągu dnia 0,4 to i tak to jest dawka na dzień 1,6 mg dużo niższa od 5 mg. A jeśli tamte brały na łuszczycę to tamta dawka wystarczała.
Ten folik kupiłaś normalnie czy to był lek jakiś na receptę, bo pierwsze słyszę o takiej wysokiej dawce w jednej tabletce.

No wiesz kochana mimo tego te co biorą 4 razy w ciągu dnia 0,4 to i tak to jest dawka na dzień 1,6 mg dużo niższa od 5 mg. A jeśli tamte brały na łuszczycę to tamta dawka wystarczała.
Ten folik kupiłaś normalnie czy to był lek jakiś na receptę, bo pierwsze słyszę o takiej wysokiej dawce w jednej tabletce.
Ja początkowo po odstawieniu tabsów anty dostałam folik na receptę ale to było 0,5 mg a po wykończeniu tego czyli po 30 dniach brałam już ten bez recepty 0,4 mg
5 mg to jest chyba coś nienormalnego

Zafasolkujesz- to masz szczęście :-D trzeba się cieszyć bliskością :-D przeczytaj sobie co napisałam Ael- 15 mg to dopiero nienormalne :-p

Klari- to proszę tutaj foteczkę podesłać, jak już będziesz mieć tego sierściucha :-D ja przestałam, a teraz znów chce zacząć he he ciekawość wzięła górę :-D

Ael- wiem, wiem, że to i tak mniej :-) Tamte brały przed i w ciąży :-) nie dokopałam się jeszcze do info żeby brać kwas na łuszczycę :-) muszę poszperać :-p a ten co ja mam to nazywa się acidum folicum hasco- i jak nie słyszałaś o takich dawkach, to powiem Ci, że ten jest jeszcze w opcji 15 mg! :-D Ja kupiłam go na receptę, ale pytałam się czy bez recepty też można go dostać i powiedziała, że tak :szok: poza tym ja nigdy wcześniej kw.foliowego nie brałam :-)

Truskawka na Twoim miejscu ja bym zadzwoniła do ginki i się zapytała czy to jest poprawna dawka. Bo po co masz wpędzać organizm w nadmiar kwasu foliowego.
A takie leki dostaniesz bez recepty tylko drożej, taka opcja istnieje ale nie na wszystkich lekach na receptę.

Truskawka na Twoim miejscu ja bym zadzwoniła do ginki i się zapytała czy to jest poprawna dawka. Bo po co masz wpędzać organizm w nadmiar kwasu foliowego.
A takie leki dostaniesz bez recepty tylko drożej, taka opcja istnieje ale nie na wszystkich lekach na receptę.
Poczytałam trochę o tym foliku i teraz się zastanawiam czy te 0,4 mg które przyjmuję to nie jest za mało.

Witam was moje drogie.

Pobyt w szpitalu nieźle mnie wymeczył i odrazu pierwszy dzień w domu i pismo z sądu świetnie o niczym lepszym nie marzyłam.
jutro mam przyjechać na usg i wizyte. to juz półmetek jak to zleciało

Mineralna witaj długo cię tu nie było. Jak się czujesz.? Jak tam dzidzia.?
Truskawcia od razu mu sesję zdjęciową zrobię i pokażę :-)

reklama
Do góry