cytrynowa_
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 12 Kwiecień 2015
- Postów
- 5 154
Jazza. Zwykła kolacja. Nie widziałaś "świątecznych". Sernik prosty. Bardzo. Kaloryczny za to jak cholera. ;D Ale czego się nie robi dla kulinarnego orgazmu.
Sernik chałwowy z czekoladą
Drukuj
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
spód:
1 szklanka mąki
90 g masła
2 żółtka
⅓ szklanki cukru pudru
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy)
300 g białej czekolady dobrej jakości
4 duże jajka (L)
⅔ szklanki cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
250 g chałwy waniliowej rozdrobnionej widelcem
polewa:
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki
pokruszona chałwa do dekoracji
Wykonanie
spód:
Wszystkie składniki szybko zagnieć i wylep ciastem dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.
Foremkę z ciastem wstaw do lodówki na 15 minut, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Podpiecz spód przez 10 minut, a następnie przestudź.
masa sernikowa:
Białą czekoladę rozpuść z połową śmietany kremówki w kąpieli wodnej, a następnie przestudź.
Pozostałe składniki masy sernikowej umieść w misie miksera - krótko zmiksuj, dodaj czekoladę i zmiksuj.
Przelej masę na podpieczony spód.
Foremkę owiń trzykrotnie folią aluminiową - tak aby dobrze zasłaniała spód tortownicy - sernik jest pieczony w kąpieli wodnej i folia ma zapobiec przesączaniu się wody do ciasta.
Umieść tortownicę w większej foremce, wlej do niej wrzącą wodę i całość wstaw do piekarnika.
Piecz w 180 stopniach przez godzinę, następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik aż zupełnie ostygnie.
Schowaj ciasto na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) w lodówce.
polewa:
Rozpuść czekoladę razem z kremówką w kąpieli wodnej, lekko ostudź, a następnie oblej nią wierzch sernika.
Udekoruj pokruszoną chałwą.
Sernik chałwowy z czekoladą
Drukuj
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
spód:
1 szklanka mąki
90 g masła
2 żółtka
⅓ szklanki cukru pudru
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy)
300 g białej czekolady dobrej jakości
4 duże jajka (L)
⅔ szklanki cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
250 g chałwy waniliowej rozdrobnionej widelcem
polewa:
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki
pokruszona chałwa do dekoracji
Wykonanie
spód:
Wszystkie składniki szybko zagnieć i wylep ciastem dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.
Foremkę z ciastem wstaw do lodówki na 15 minut, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Podpiecz spód przez 10 minut, a następnie przestudź.
masa sernikowa:
Białą czekoladę rozpuść z połową śmietany kremówki w kąpieli wodnej, a następnie przestudź.
Pozostałe składniki masy sernikowej umieść w misie miksera - krótko zmiksuj, dodaj czekoladę i zmiksuj.
Przelej masę na podpieczony spód.
Foremkę owiń trzykrotnie folią aluminiową - tak aby dobrze zasłaniała spód tortownicy - sernik jest pieczony w kąpieli wodnej i folia ma zapobiec przesączaniu się wody do ciasta.
Umieść tortownicę w większej foremce, wlej do niej wrzącą wodę i całość wstaw do piekarnika.
Piecz w 180 stopniach przez godzinę, następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik aż zupełnie ostygnie.
Schowaj ciasto na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) w lodówce.
polewa:
Rozpuść czekoladę razem z kremówką w kąpieli wodnej, lekko ostudź, a następnie oblej nią wierzch sernika.
Udekoruj pokruszoną chałwą.