reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki Weteranki...

Mama - znaczy się, że puściłaś dziecko wcześniej do szkoły:szok::szok: nie szkoda Ci było????Ja mam wrażenie, że to zabieranie dzieciakom ich dzieciństwa...kurcze taki 6- latek w ławce :eek: No ale ponoc decyzja rodziców!!!
&&&&&&&&&& za lokal:tak:
Amalfi - obawiam się, że z dzieckim i to nie - mówiącym będzie tylko gorzej...stres, i ciągłe zmartwienie czy aby nie trzeba leciec do pediatry... ja byłam ciągle przerażona...teraz luz bo jak się od 5 lat z pediatrami przebywa to się już samemu dziecko leczy :-)
Balbinka- zerknij sobie na mój wykres (wystarczy kliknąc w ten kwiatuszek) i moje cykle ostatnio są 31 dniowe i owulacja była ewidentnie 17-18 dc!!! Także jak na moje oko już po ptokach... ale gdyby było tak, że rzeczywiście masz teraz owu a cykl będzie 31 dniowy to wychodzi Ci spora niedomoga lutealna i duphaston bądź Luteina obowiązkowo!!!
No tak na moje oko!!!! Bo jak wykresu nie ma to ciężko:confused2:
MĄŻ JAK NAJBARDZIEJ NIECH SIĘ TOBĄ ZAJMIE :-).... TO STOSUNKOWO :-p;-):-D UDANEGO WIECZORU :-)

reklama
kochane babki ;))) dziekować za &&&:)

wczoraj wróciłam po 21 .oo Toma zawiozłam na siatke i poprostu padłam ...
sprawa wyglada tak ...
lokal faktycznie w fajnym miejscu ..
babka ugodowa i do dogadania--->byłyśmy u Niej po oglądaniu lokalu na herbacie ...
muszę dziś zadzwonić do sanepidu i zapytać jakie są wymogi do otwarcia kosmetyki i fryzjerstwa...

a z "gorszych" rzeczy to lokal jest do remontu ....to znaczy na podłodze są plytki ,ale takie szaro bure ,że trza je zmienić ..w "moim" pokoju są na ścianach panele ścienne i trzeba je zerwać ,zamontować nidę gips albo płyty gipsowo-kartonowe i pomalować ..
u kuchni też są takie panele na scianach i też trzebaby to zmienić ..
w moim pokoju doprowadzić wodę bo muszę mieć zlew..

nakłady finansowe nie będą duże tylko masa roboty bo najpierwsz trezba zdjąć czy skuć a potem zamontować ..chcemy jeszcze w 2 pomieszczeniach na połowie dodwieszany sufit ...

P.Jola pozapisywała wszystkie postanowienia ..podzwoni ,popyta wśród znajomych kto mógłby co porobić i da nam znać ...

jeśli sie dogadamy to może zacząć remont ze spokojem bo ma czas do grudnia ...my w styczniu rejestrujemy się na bezrobociu i wystąpimy o dofinansowanie ...jak sie sprawy potoczą to sie okaże..jak nie wyjdzie to trzeba brać kredyt....:sorry2:

najważniejsze jest to ,że jeśli znajdzie odpowiednie osoby do remontu to my dopiero od 1 lutego będziemy jej płacić wynajem ...
przed zaczęciem remontu podpiszemy umowe ,że będziemy od lutego ten salon wynajmować ..

co myslicie babki ...pchać się w ten remont czy wynajmować już gotowy????

na nowych osiedlach ceny najmu to 3500-4500zł i wiecej a ta baka od nas wzięłąby 1500zł..bo ten lokal jest w kamienicy...

Nikusia tak ,dałam Zuzę wcześniej i Dominik tez pójdzie wcześniej ...jeśli dziecko daje radę to ja nie uważam ,że zabieram dzieciństwo ..
niektórzy rodzice nie patrzą na rozwój dziecka tylko daja do 6 lat do przedszkola bo tam dzieci mogą być cały dzień ...nie raz słyszałam takie teksty ..
Dominik już od wakacji czyta ,pisze i liczy ..zna po koloei miesiące i dni tyd. a tego dzieci się uczą w I kl..po co mam Go trzymać w 5cio latkach teraz i potem jeszcze w zerówce skoro juz teraz umie to czego uczą się w I kl....? będzie się nudził w zerówce a nie rozwijał...
nie mam przerostu formy nad treścią ..poprostu znam swoje dzieci ..porozmawiałam z Zuzą i sama mówiła,że w przedszkolu się nudzi bo chce pisac a pani mówi ,że nie wolno(bo przedszkole to zabawa a nie nauka) a w I kl nie jest ciężki materiał ...okroili go znacznie i teraz nie uczą się liczenia do 100 tylko do 20 !! a to przecież każde dziecko ogarnia..
i najważniejsze,że w klasie Zuzy sa wszystkie dzieci z Jej rocznika czyli 2006 -->poszły same 6latki ..
w tym roku też są 2 I kl...jedna z samych 7latków a druga to same 6latki ..

Balbinka działaj kochana ..nie patrz na testy ,patrz na odczucia ;) działaj i miej przyjemność ;)

buziaki słodziaki :)))

mama zrobicie po pierwsze po swojemu i bedzie tak jak Wam sie bedzie podobało
czynsze za tyle kasy (3tys) to sa dla mnie masakryczne wolałabym tamten remontowac zawsze juz pomalowac mozecie sami i tyle chcesz to moge ci dac do mojego ziomka nr ze Swarzedza on sie zajmuje remontami ale nie wiem jakie ma terminy jak chcesz to pisz na priv

Mama, to super "niusy" z tym lokalem :-) Cena faktycznie bardzo przyjemna za wynajem :tak: Ciężko powiedzieć na odległość czy brać teraz czy po remoncie, bo nie widzę w jakim stanie jest lokal :sorry2: Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam - babka bierze na siebie koszty remontu, tak? Jeśli tak, to umówcie się jaką ona kwotę pokryje za remont, spiszcie umowę i działaj! ;-)

Nikusia, widzisz... Ja w zasadzie już odpuściłam wykresy, testy, celowanie w owulkę. Ale jakiś czas temu mnie naszło i kupiłam parę testów owu. Generalnie ja zawsze czuję kiedy mam owulację, Jakiś tydzień temu też czułam kłucie w tym samym lewym jajniku, ale testu nie robiłam. A wczoraj była powtórka z rozrywki i ot tak zrobiłam test owu i wyszły II. No nic, poszaleliśmy, ale i tak wiadomo co z tego będzie :dry:
Ja zaraz jadę po wyprawkę dla Patisia, potem zabieram się za sprzątanie, gotowanie...
Buziaki!

ZJOLA, daj znać jak poszedł egzamin!

Hej,
Balbinko, albo tydzień temu miałaś tylko podejście do owu, albo jesteś w ciąży :-D wtedy testy owu wychodzą pozytywnie ;-) a jak ze śluzem? Ja miałam często owu ok 20 dc.
mama, moim zdaniem jeśli miejsce dobre, to ja bym się zdecydowała na ten remont pewnie.
Nikusia, zgadzam się z mamą co do 6-latków w szkołach. Ja belfer, więc powiem Ci tak - są dzieci, które w zerówce się rzeczywiście nudzą i są gotowe na pójście do 1 klasy. Wiadomo, że nic na siłę.

Mama - wiesz co... lokal za 3500 tyś to ile wy musiałybyście pracować, żeby na tym "jakoś" wyjść???Poza tym jak dostaniecie dofinansowanie i &&&&&&&&&& abyście dostały to na prawdę starczy Wam na remont na sprzęt i na rozruch interesu...

Co do wysyłania 6 latków do szkoły...SĄ 2 SZKOŁY :tak:... u nas np. na szkołę gdzie chodzi 470 uczniów nikt nie posłał swojego dziecka wcześniej do szkoły!!!Być może za małe miasto? Być może mało dojrzałe dzieci? Być może rzeczywiście jest tak, że nasze dzieci się w przedszkolu nie nudziły... bo jak widziałam książki i ćwiczenia z 5- latków to włos na głowie mi się jeżył no jak moja 5 latka ma już się uczyć liter, dodawać, dni tyg czy pór roku??? NO ALE TAK!!!
Do 6- latków dałam ją do oddziału szkolnego...była więc już w docelowym budynku szkoły gdzie teraz miała rozpocząć 1 klasę... i wiesz co???Nie żałuję bo ona na prawdę umie pięknie czytać, pięknie pisać, liczyć... zna pory roku, dni tygodnia...ale jak zapytałam ją o to wtedy czy chciałaby już chodzić do 1 klasy i siedzieć z dziećmi w ławce uczyć się, odrabiać lekcje ...to ona powiedziała mama ale czy to ja już na prawdę muszę???Starczyła mi ta odpowiedź... Mało tego mam bliską przyjaciółkę psycholożkę, która też mnie ostrzegła przed tym manewrem... i chyba po tych dwóch opiniach nie miałam wątpliwości. A jak jeszcze Pani Dyrektor pogratulowała rodzicom rozwagi i przemyślanych decyzji za to, że nie posłali 6- latków do szkoły to powiem Ci, że całkowicie pewna byłam że dobrze zrobiłam...i po 3 tyg uczenia się mojej gwiazdy w szkole :-) nie żałuję!!!! Tym bardziej, że negatywnych opinie na ten temat jest i było dużo!!!
Ale jestem pewna, że skoro Twoje dzieci doskonale sobie radzą, to na pewno będzie tak dalej!!! Także wiesz...każdego indywidualna decyzja:tak:

Zjola- pewnie z łóżka wstać nie może bo opijała zdany egzamin :-)
Balbinka - wiesz no ale samo przez się...skoro długość cyklu masz w miarę stałą to wychodzi samo... Także na moje oko możesz mieć problemy z niedomogą :dry:...ale może spróbuj zrobić sobie cykl z mierzeniem... Bo na prawdę ciężko jest tylko na podstawie samych testów coś stwierdzić....a mam osoby na 28 dni, którym bardzo długo testy owu wychodziły pozytywne...

No cześć babeczki moje kochane!

Wielkie dzięki za kciuki, bo naprawdę się przydały :tak:. Nie zdałam całości ale dwie trzecie egzaminu za mną. Został mi tylko placyk. Na placyku oblałam o ironio teorię, nawet nie zdążyłam wejść do samochodu. Płyny eksploatacyjne i światła omówiłam śpiewająco ale potem egzaminator zaczął mnie wypytywać o zasady przeprowadzania egzaminów praktycznych dla kandydatów na kierowców kat B, no i się wyłożyłam na linii ciągłej, wrrr. Powiedziałam, że jak się przejedzie przez linię, to można manewr powtórzyć drugi raz, a figa prawda, bo wtedy egzamin się przerywa, no i było pozamiatane.
Muszę jednak przyznać, że i tak jestem zadowolona, bo z 50-u osób zdających tylko 8 dotarło do ostatniego etapu w tym ja :tak: a placyk zaliczyły tylko 4. Cały egzamin zdały więc tylko 4 osoby z 50-u! Podobno miesiąc temu zdawało 80 osób i przez teorię przeszło tylko 20, więc myślę, że i tak odniosłam sukces. Za miesiąc mam powtórkę i mam nadzieję, że tym razem zaliczę ten placyk. Mam sporo czasu żeby się obryć z przepisów egzaminacyjnych.
Tyle ode mnie, no chyba że jako ciekawostka M zapytał się mnie wczoraj kiedy mam dawać nogi na lampę - tłumacz - kiedy mam dni płodne. Ostatnio sprawiał wrażenie, że przeszła mu ochota na staranka ale widać oni rzeczywiście są z Marsa bo sprawiał inne wrażenie a myślał co innego.

Buziaki dla wszystkich i teraz już będę pojawiać się częściej :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Kwiatek dzięki kochana ;** narazie poczekam na telefon od tej babeczki co ona ustaliła i kogo znalazła i jakby co to zgłoszę się do Ciebie ;))

Balbinka tak--> ta babka częściowy remont wzięłaby na siebie-najbardzie chodzi o rozprowadzenie rur pod zlew u mnie w pokoju i myjkę fryzjerską ..

Kahaka witaj kochana i dzięki ;))

Nikusia co do szkoły to jeszcze napiszę to co pisałam rok temu :) u nas w miejscowości obo było gimnazjum ..przenieśli je do mojej miejscowości bo gmina dostała kase z unii i wywaliła taką szkołę ,że szok ...
tak więc tamten budynek szkoły został pusty i w tamtym roku była pierwszy raz szkoła podstawowa z zerówką
moja Zuza była w I b była jeszcze Ia (same 7dmio latki)
była klasa III która przeszła cała razem z wychowawczynią z mojej miejsowości
i 2 klasy zerówki ...więc szkoła państwowa na warunkach szkoły prywatnej ;))
I dlatego też się zdecydowałam dać Zuzę do szkoły tam a nie do nas gdzie dzieci w klasie jest po 30 a u Zuzy 14 ...bo rodzice się bali ,że szkoła sie nie utrzyma...
teraz sprawa wygląda tak ,że doszły kolejne 2 klasy I też jedna 7latków a druga 6latków i w każdej klasie jest już po 26 dzieci bo się rozeszło jaka fajna jest ta szkoła ..
a poziom.....
napiszę tak-w naszej gminie był robiony ranking szkół i klas i Zuzy klasa jest N aI miejscu ..byłam :szok: w takim szoku bo dały radę dzieci nawet z tymi pierwszoklasistami co miały po 7 lat ..
wiele zależy tez od chęci dziecka ..
a poza tym to w I klasie są dywaniki i pani ich nie trzyma 45 min w ławce ,przerwa i znów lekcja...
ich dzwonki w I kl nie obowiązywały ..jak pani widziała ,że jest dekoncentracja to przechodzili na dywanik siadali po turecku i jakieś zabawy na rozluźnienie były..
mają pokój zaadoptowany na jadalnię i każda pani ze swoję klasą chodzą z dziećmi na śniadanka ..siedzą przy ławkach i jedzą nie tak jak my na korytarzy pod klasą ;-)

ale tak jak piszesz ,każdego to sprawa indywidualna ;))

Zjoluś ja jeszcze &&& nie puszczam --->doczekasz się i Ty :):)

Balbinka świetnie ,że Patisek będzie miał nowy dom :)

Do góry