reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki na 2016 rok :)

reklama
Karolinka - gratuluje!! szybko poszło:)
Dziewczyny które sa zainteresoane przepisami na priv, bo już mi sie wszystko pomieszało?:)

Makaron z zielonym sosem

Lista składników
- makaron pełnoziarnisty mogą być rurki albo kokardki
- opakowanie świeżych liści szpinaku "baby"
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego (super jak tłoczony na zimno, ale jak takiego nie macie to może być i rafinowany)
- 3-4 plastry suszonych pomidorów z oleju
- 1 cała pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
Szpinak, olej i czosnek blendujemy na drobną pastę. Makaron gotujemy od 3-5 minut. Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy kurczaka pokrojonego w paski oraz suszone pomidory również niezbyt drobno pokrojone. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnie, chwilke podsmażamy. Pod koniec do makaronu wlewamy zielony sos mieszamy i doprawiamy do smaku. Wersja bez kurczaka jest równie pyszna. Według naszych preferencji do takiego makaronu można dodać czarne oliwki, czy kapary.
12339345_1060337844016443_8364064401485808931_o.jpg

Załączniki

• Zielony sos.jpg
    Zielony sos.jpg
    112,8 KB · Wyświetleń: 29
Słodko-Pikantny kurczak z ananasem

Przepis na danie poprawiające matabolizmu (gorczyca, ananas, chilli) i antynowotworowe (kurkuma, imbir)
składniki na 3 porcje
500g piersi z kurczaka
1 puszka ananasana
2 czerwone papryki
1 łyżka musztardy
2 łyzeczki przyprawy Curry
0.5 łyżeczki ostrej papryki
0.5 łyżeczki kurkumy,
0.5 łyżeczki soli
ryż basmati / makaron pełnoziarnisty

Kurczaka kroimy w paseczki i obsmażamy na jednej łyżce oleju, dodajemy przyprawy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do kurczaka. Ananasa odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy) i kroimy na ósemki. Dodajemy ananasa i wlewamy pozostałą nam zalewę, dodajemy musztardę i porządnie mieszamy Danie chwilę dusimy i podajemy z ryżem bądź makaronem:
12313770_1060338050683089_5722806855750800956_n.jpg

Karolina93 gratulacje!

Bertha - juz myślałam, że będę testowac sama ;) kuzynka urodziła i chce na fitness joga odpada. Wiec ja pasuje, w domu zabiorę sie za ćwiczenia dla ciężarnych, na pewno coś to da :)

Makaron z czerwonym sosem

Pyszny, kremowy, lekko pikantny sos, o wielu zastosowaniach nie tylko do makaronu
składniki:
3 średniej wielkości czerwone papryki
2 ząbki czosnku
90 g pomidorów suszonych (bez zalewy)
3 łyżki oleju rzepakowego
200 g makaronu pełnoziarnistego (ja wybrałam Lubelle pełnoziarnistą z orkiszem)
100 g oliwek czarnych (bez zalewy)
pół łyżeczki ostrej papryki
szczypta soli
opcjonalnie:
300 g piersi kurczaka

Paprykę myjemy i wkładamy do piekarnika na 40 minut temperatura 200 stopni. Pieczemy do momentu aż skórka lekko zbrązowieje a miąższ będzie miękki. Po upieczeniu i wystygnięciu zdejmujemy skórkę z upieczonej papryki. Miąższ z papryki wkładamy do naczynia, dodajemy suszone pomidory, olej, ostrą paprykę i szczyptę soli. Blendujemy na gładką, kremową masę. Gotujemy makaron (al'dente) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sos podgrzewamy na patelni, dodajemy czarne oliwki (jeśli mąż ma ochotę podsmażoną pierś kurczaka) i mieszamy owe pyszności z makaronem:)

12360311_1060338117349749_60613135824703948_n.jpg

Chilli con carne

składniki:
3 puszki pomidorów krojonych (puszki 400g)
puszka czerwonej fasoli (400g)
1 średnia czerwona papryka
puszka kukurydzy słodkiej (350-400 g)
500 g mięsa mielonego z indyka
2 średnie cebule
2 łyżeczki kakao
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kminu rzymskiego (cuminu)
pół łyżeczki chilli
łyżka oleju rzepakowego
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
opcjonalnie:
woreczek ryżu basmati lub tak jak u mnie trójkolorowy
Cebulę drobno szatkujemy i przysmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojoną drobno czerwoną paprykę i przyprawy (kmin, paprykę, chilli, sól). Do mięsa dodajemy pomidory, fasole i kukurydzę. Wszystko dusimy do momentu aż sos zgęstnieje a pomidory ładnie rozgotują się w sosie. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i łyżeczkę cukru. Podajemy z ugotowanym ryżem bądź nachosami (proponuję jeden płat tortilli pokroić na osiem trójkątów i rozłożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika na 3-5 minut temp 200 stopni, czekać aż delikatnie zbrązowieją, wyjąć. Następnie odłożyć do wystygnięcia i chrupiące podać do chilli. Świetnie zastępują łyżkę:)

12391830_1062443657139195_8361370883019933137_n.jpg

Troszkę tutaj na forum przepisów wysłałam, zdjęcia nie są najlepsze bo dopiero zabieram się za profesjonalne fotki, wybaczcie:) Za to jedzonko mogę z z czystym sumieniem polecić:))

reklama
Do góry