reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki II połowa 2021

reklama
Napiszcie mi czy dobrze myślę. Obliczyć ow dla krótkiego cyklu 24 dni i normalnego czyli 28. Starać się między tymi datami ? Jestem matematykiem muszę to wszystko zaplanować 😂obliczyć. Help. Na obecną chwilę nie wiem nawet czy ja rozpoznam u siebie dzień ow.
Najlepiej starać się ciągle No ale ja np licząc ten cykl wg moich poprzednich (27 i 30dni) liczyłam, że może być w 14dc - 17dc i do tego 3 dni przed są płodne + 2 po i tak też się staraliśmy. Tylko to zależy jak długą masz fazę lutealną. 😉

Rozumiem wszystko 😀 ja po dwóch ciążach praktycznie pod rząd i nie przespanych nocach ponad 3 lata ciągiem zabiłam swoje libido. Nic oprócz spania mnie nie interesuje. Teraz i tak jest trochę lepiej. Stąd moje takie rozmyślanie. Coś w stylu "zarobić ale się nie narobić" 😬 Bywa że szanowny mąż chce a ja mam na niego mega nerwy 😂😂 bo śpię i każdy dotyk mnie drażni. 😵‍💫

Napiszcie mi czy dobrze myślę. Obliczyć ow dla krótkiego cyklu 24 dni i normalnego czyli 28. Starać się między tymi datami ? Jestem matematykiem muszę to wszystko zaplanować 😂obliczyć. Help. Na obecną chwilę nie wiem nawet czy ja rozpoznam u siebie dzień ow.
Nie obliczaj, sprawdź.

Przyjaciółka po roku starań i „ niepłodności „ poszła na monitoring i okazało się że owu są. W 5 dniu cyklu, na końcówce okresu kiedy nigdy nie współżyli bo jeszcze plamiła i nie chciała przez to.

Zaszła w ciąże w 1 cyklu starań we właściwym momencie.

U Was widzę cykle się skracają z jednej strony nawet lepiej bo więcej prób, a u mnie ma odwrót, zanim zaczęliśmy się starać tak już na poważnie to cykle miałam 35-37 dni, a teraz jest to już 3 cykl który ma powyżej 50 dni 😅

Możesz iść na monitoring albo na początek spróbować z testami owulacyjnymi i i obserwacją. Tylko zacznij testy robić szybko, nawet jeszcze w trakcie miesiączki, bo przy krótkich cyklach może się okazać, że masz szybko owulację.

Miałam dzisiaj konsultacje telefoniczna z lekarzem i wystawił mi skierowanie na progesteron i stwierdził ze również razem z nim mam zrobić betę. Badania mam wykonać w czwartek. Czy to nie za wcześnie na betę. Co prawda nie mam pewności czy owulacja, ale jeżeli ufać testom to w czwartek będzie jakieś 6dpo.

Załączniki

• IMG_0581.jpg
    IMG_0581.jpg
    92,3 KB · Wyświetleń: 61
reklama
Rozumiem wszystko 😀 ja po dwóch ciążach praktycznie pod rząd i nie przespanych nocach ponad 3 lata ciągiem zabiłam swoje libido. Nic oprócz spania mnie nie interesuje. Teraz i tak jest trochę lepiej. Stąd moje takie rozmyślanie. Coś w stylu "zarobić ale się nie narobić" 😬 Bywa że szanowny mąż chce a ja mam na niego mega nerwy 😂😂 bo śpię i każdy dotyk mnie drażni. 😵‍💫

Najlepszy monitoring u ginekologa. Nie wiem jak u Ciebie ale np. w Warszawie jak sobie poszukiwałam nowego lekarza to większość za pierwszą wizytę bierze np. 200zł, a za monitoring już np. 50zł. Więc niekoniecznie to jest bardzo duży wydatek. A jak nie chcesz/nie możesz zrobić monitoringu to testy owulacyjne + temperatura. U mnie najlepiej się sprawdziło to drugie, ale u mnie testy słabo wychodzą

Miałam dzisiaj konsultacje telefoniczna z lekarzem i wystawił mi skierowanie na progesteron i stwierdził ze również razem z nim mam zrobić betę. Badania mam wykonać w czwartek. Czy to nie za wcześnie na betę. Co prawda nie mam pewności czy owulacja, ale jeżeli ufać testom to w czwartek będzie jakieś 6dpo.

No 6dpo to Ci raczej nic nie wyjdzie tzn. może Ci wyjdzie beta 3 i weź tu się zastanawiaj. Generalnie według mnie bez sensu. Ja 7-8dpo bym zrobiła progesteron, a betę najwcześniej 10dpo bo jeżeli się udało to w krwi możliwe, że będzie powyżej 5, ale test nie pokaże nic

Ostatnia edycja:
Do góry