reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki II połowa 2021

reklama
Dobrze pamiętam, że miałaś wtedy coś ok. 18 progesteron?
Nie wiem, czy mam plan B. Mamy dwójkę dzieci, mielismy ostatni rok mega stresujący i tak sobie myślę, że może teraz to wychodzi... Nie wiem, w którą stronę ewentualnie uderzyć i czy na ten moment mam siły i chęci na latanie po lekarzach. Staramy się teraz niedługo, dopiero od października, a że mam krótkie cykle (25-26 dni), to chyba ten jest trzeci planowany. Myślę, że poczekam jeszcze do wiosny, może jak znikną konsekwencje długotrwałego stresu z ostatniego roku to coś się polepszy... Tak sobie gdybam...
Przy takich cyklach sprawdź ewentualną niedomogę lutealną
Być może Ty akurat powinnaś mieć duphaston od owulacji by ciąża się dobrze zadomowiła

Przy takich cyklach sprawdź ewentualną niedomogę lutealną
Być może Ty akurat powinnaś mieć duphaston od owulacji by ciąża się dobrze zadomowiła
Jak się sprawdza niedomogę? Też o tym myślałam, ale badałam progesteron w 7 dpo i było 15,4. To ok, prawda? Czy jeszcze coś trzeba zrobić?

Ostatnia edycja:
Jak się sprawdza niedomogę?

Najlepiej - najprościej, monitoringiem oznaczyć owu i zobaczyć ile trwa faza lutealna - jeśli za krótko, to prawdopodobna jest niedomoga. Bo przy fazach krótszych niż 10-11 dni zarodek nie ma za bardzo szans zdążyć się dobrze zagnieździć.

Plus ocena grubości endometrium na usg w 6-8 dpo i ocena progesteronu.

Później robi się jeszcze biopsje itp ale to kolejne kroki.

Dobrze pamiętam, że miałaś wtedy coś ok. 18 progesteron?
Nie wiem, czy mam plan B. Mamy dwójkę dzieci, mielismy ostatni rok mega stresujący i tak sobie myślę, że może teraz to wychodzi... Nie wiem, w którą stronę ewentualnie uderzyć i czy na ten moment mam siły i chęci na latanie po lekarzach. Staramy się teraz niedługo, dopiero od października, a że mam krótkie cykle (25-26 dni), to chyba ten jest trzeci planowany. Myślę, że poczekam jeszcze do wiosny, może jak znikną konsekwencje długotrwałego stresu z ostatniego roku to coś się polepszy... Tak sobie gdybam...

18,35 o ile dobrze pamietam.

W jakim wieku rodziłaś? I ile trwały poprzednie starania?

reklama
Krótkie cykle mogą być spowodane nedomogą? Rozwiniesz temat?
To trochę bardziej skomplikowane. Bo krótkie cykle to może być wczesna owulacja. I wtedy faza lutealna może być dluga.
Ale jeśli to ona jest skrócona, czyli jeśli miedzy owulacja a okresem mija 7-8-9 dni a nie 12-14 to problemem może być właśnie niedomoga ciałka żółtego. Przy bardzo długich cyklach (i tych „idealnych) to też możliwe - kwestia kiedy wypada owu.

Do góry