reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

reklama
Dziewczyny, chcialam jechac do polski zrobic badania (staramy sie dopiero 2gi miesiac), nie wiem o jakie badania powinnam poprosic - jakis pakiet startowy najlepiej! Cytologie i usg piersi mialam niedawno.
W jakich dnia cyklu najlepiej sie badac?
Napewno 3-5 dc LH, FSH, estradiol. Dodatkowo Progesteron 7 dni po owulacji (żebysprawdzić czy była). TSH (najlepiej cały pakiet tarczycowy z FT i Anty), glukoza i insulina na czczo, poziom witaminy D, AMH.
Dla mężczyzny badanie nasienia.
To z podstaw. Bardziej doświadczone dziewczyny na pewno coś podpowiedzą wiecej :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Napewno 3-5 dc LH, FSH, estradiol. Dodatkowo Progesteron 7 dni po owulacji (żebysprawdzić czy była). TSH 9 najlpeije cały pakiet tarczycowy z FT i Anty), glukoza i insulina na czczo, poziom witaminy D, AMH.
Dla mężczyzny badanie nasienia.
To z podstaw. Bardziej doświadczone dziewczyny na pewno coś podpowiedzą wiecej :)
Jeszcze testosteron i prolaktyna.

Dziewczyny, chcialam jechac do polski zrobic badania (staramy sie dopiero 2gi miesiac), nie wiem o jakie badania powinnam poprosic - jakis pakiet startowy najlepiej! Cytologie i usg piersi mialam niedawno.
W jakich dnia cyklu najlepiej sie badac?
Wydaje mi się, że na początek dobrze zrobić hormony tarczycy TSH, Ft3 i Ft4. A oprócz tego ja miałam ostatnio robione: Estradiol, FSH, LH i Prolaktyna. Niestety na NFZ to jest tak, że zależy na jakiego lekarza trafisz bo niektórzy to mają straszne opory przed dawaniem skierowań na badania. Do ginekologa chodzę co prawda prywatnie ale mam doświadczenia z innymi lekarzami i zawsze był problem ze skierowaniem.

Miłego dnia dziewczyny. Ja jestem właśnie po wizycie u ginekolog, dostałam receptę na Norprolac, żeby obniżyć prolaktynę. Mam brać przez trzy miesiące i powtórzyć badania jesli do tego czasu się nie uda.
Tez bralam ten lek, bardzo dobrze na mnie zadziałał bez zadnych skutkow ubocznych :) jaka masz dawkę?

reklama
Do góry