reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2022

reklama
Jeszcze w zeszłym roku kosztowało 150 PLN w Diagnostyce. Z drugiej strony mam wrażenie, że Diagnostyka jest najdroższym labem - ostatnio pierwszy raz pojechałam do Alabu i wyszło prawie stówkę taniej niż w esklepie Diagnostyki. (przy kwocie 400pln w Alabie)
Racja, ja za TSH, FT3 i FT4 w Alabie płaciłam jakieś 20zł mniej niż w Diagnostyce. A są to stosunkowo tanie badania.
Teraz na szczęście mam dobry pakiet Lux-Med i mam tam większość badań za darmo ale wiadomo, że też nie wszystkie.

Dziewczyny, a propo kasy, badań itd. Macie jakieś korzystne prywatne ubezpieczenia? Ja mam grupowe z zakladu pracy i ogólnie jestem zadowolona, ale myśle czy nie ubezpieczyć się gdzieś jeszcze dodatkowo, żeby w razie ciąży (😂😂😂) dostać kasę za poród od dwóch ubezpieczycieli 🤑🤑 jeśli to działa inaczej to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu zanim wykupie wszystkie dostępne dodatkowe ubezpieczenia 🤣

Dziewczyny, a propo kasy, badań itd. Macie jakieś korzystne prywatne ubezpieczenia? Ja mam grupowe z zakladu pracy i ogólnie jestem zadowolona, ale myśle czy nie ubezpieczyć się gdzieś jeszcze dodatkowo, żeby w razie ciąży (😂😂😂) dostać kasę za poród od dwóch ubezpieczycieli 🤑🤑 jeśli to działa inaczej to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu zanim wykupie wszystkie dostępne dodatkowe ubezpieczenia 🤣
Na pewno jest okres karencji na ciążę, standardowo. Więc jak chcesz tak zrobić to musisz to zrobić ZANIM zajdziesz w ciążę :p. Najkorzystniejsze są zwykle te grupowe ubezpieczenia, loonknij u męża w pracy czy on Cię nie może tam ubezpieczyć. I tak samo Ty jego u siebie. Wtedy macie hajs x 4 ;). Tylko to się może nie opłacać jeśli zajście w ciążę zajmie trochę czasu :p.

tak jak pisze lady_in_blue jest karencja, ale ubezpieczenia w zakładach pracy zawsze lepiej się opłacają, bo mają lepsze warunki i niż indywidualnie. Jeśli masz pewność, że za miesiąc będziesz w ciąży, to jeszcze byś wyszła na plus, ale jeśli zejdzie dłużej, to jest to nie opłacalne. Dla. Przykładu przy składce płatnej 50zł miesięcznie urodzenie dziecka jest płatne 800zł i to raczej oplacalne nie jest (to masz na przykładzie jednej firmy, bo dla porównanie w drugiej płacisz składkę 70zł za tą samą sumę wypłaconą za urodzenie dziecka) i ta sama firma ubezpiecza w zakładzie męża i jako pracownik i jego rodzina ma lepszą ofertę i jeszcze zakład pracy dopłaca za pracownika i ja jako żona płacę 72zł i urodzenie dziecka mam płacone 2000zł (już nie wspominając, że inne rzeczy tak samo mam na wyższym poziomie niż jakbym poszła ubezpieczyć indywidualnie). Podsumowując: zakłady pracy zawsze mają lepsze oferty 😉

U mnie takie ubezpieczenie opłaca pracodawca. Myślę, że opłacanie go samemu to trochę strata kasy. U mnie na przykład przy składce 50zl za urodzenie dziecka jest 1500 zł. Tak jak dziewczyny wyżej pisały, wszystko zależy kiedy w tej ciąży będziesz ale raczej nie polecałabym tej opcji.

U mnie takie ubezpieczenie opłaca pracodawca. Myślę, że opłacanie go samemu to trochę strata kasy. U mnie na przykład przy składce 50zl za urodzenie dziecka jest 1500 zł. Tak jak dziewczyny wyżej pisały, wszystko zależy kiedy w tej ciąży będziesz ale raczej nie polecałabym tej opcji.

U mnie przy składce 78 zł (za siebie i starego, ten sam zakład pracy) za urodzenie jest 2500. Nawet nie wiedziałam [emoji1787]

reklama
Do góry