reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Mieszkamy w Polsce, ale chodzą do szkoły w której mówi się wyłącznie po angielsku i ona nie wiem dlaczego nie umie się potem przestawić. My mówimy tylko po Polsku, no chyba że jesteśmy w pracy i wymaga tego sytuacja. Myślę, że ona robi to celowo bo wie, że mnie to wkurza ;)
Charakterna 😁😁😁

reklama
Dzieci chłoną jak gąbka 🥰 wiadomo ze maja prawo czasem mieszać słowa albo spolszczać ale i tak świetnie sobie radzą z rozróżnianiem w jakim języku do kogo mówić. To jest cudowne 🥰
Mam właśnie na żywo cały proces, bo koleżanka jest Bułgarką, a jej mąż Francuzem, i ich czterolatka jest perfekcyjnie dwujęzyczna jak na ten moment. Od razu obczaja, do kogo w jakim języku się zwrócić, bo rodzice konsekwentnie mówią w swoich. Gdy coś tam zrozumiałam to zagadałam do niej po bułgarsku i mi odpowiedziała. Po chwili mój mąż próbował, a mała do niego: ale dlaczego TY do mnie tak mówisz? Mów po francusku! :-D
My w ogóle z moimi uczniami zapisujemy sobie najlepsze kawałki, gdy robią właśnie takie typowe "kalki" językowe i brzmi to wg nich śmiesznie. Nawet kalendarz z takimi cytatami sobie zrobiliśmy :D . Ale gdy dorośli tak robią dla prestiżu, to już mniej zabawne...

Mam właśnie na żywo cały proces, bo koleżanka jest Bułgarką, a jej mąż Francuzem, i ich czterolatka jest perfekcyjnie dwujęzyczna jak na ten moment. Od razu obczaja, do kogo w jakim języku się zwrócić, bo rodzice konsekwentnie mówią w swoich. Gdy coś tam zrozumiałam to zagadałam do niej po bułgarsku i mi odpowiedziała. Po chwili mój mąż próbował, a mała do niego: ale dlaczego TY do mnie tak mówisz? Mów po francusku! :-D
My w ogóle z moimi uczniami zapisujemy sobie najlepsze kawałki, gdy robią właśnie takie typowe "kalki" językowe i brzmi to wg nich śmiesznie. Nawet kalendarz z takimi cytatami sobie zrobiliśmy :D . Ale gdy dorośli tak robią dla prestiżu, to już mniej zabawne...
Jakie to kalki językowe? Właśnie fascynujące to że dzieci doskonale kodują kto w jakim języku mówi i dla nich to oczywiste, a dorośli chcą z nich zrobić wariata i po innemu do nich mówią 😀 Moja praca była odnośnie dzieci dwujęzycznych i psychologii, ich sposobu przyswajania wiedzy, nie tylko językowej, ale w innych płaszczyznach i rozumienia języka samego w sobie i wniosek był zdecydowanie na korzyść dzieci dwujęzycznych, później zaczynają mówić to fakt, ale szybciej i łatwiej przyswajają wszelką wiedzę bo są nauczone "żąglować kilkoma piłeczkami jednocześnie", inaczej mózg u nich pracuje :) Dodam tylko że mój tata że względu na swoje opory mówił do nas tak wybiórczo w swoim języku, częściej jednak po polsku bo taką miał teorię, a ja mu będę wiecznie miała to za złe, bo niestety nie mam tego akcentu, tylko chyba wyuczony. Ale tak, zdecydowanie jeśli macie lub planujecie dzieci to mówcie do nich każdy w swoim języku! :)

A propos jeszcze tej nauki niemieckiego: najlepsze było jak mama z Omą chciały o czymś sekretnie porozmawiac i przechodziły na niemiecki. Najstarszy brat pytał potem, czy dobrze zrozumiał ze chodziło o to, ze to i tamto a one oczy szeroko ze zdumienia XD. Także zgadzam się, że dzieci chwytają jak gąbka. Jedyne czego żałuję to to, że nie nauczyły mnie gwary - chociaz na tyle ją umiem, żeby się kłócić z mężem z Rybnika że się inaczej wymawia XD (niby jeden śląski a nasz jest bardziej zniemczony niż ich).

Druga rzecz: dobry lektor i nauczyciel. Jak byłam na 3 roku studiów, a wlasciwie na wakacjach między 3 i 4 to trafiłam na tak świetna dziewczynę, ze po miesiącu nauki umiałam lepiej mówić po rosyjsku niż po roku z inną (bo potem chciałam wykorzystać godziny lektoratu które mi zostały i zapisałam się w ramach studiów na podstawowy rosyjski).

Cześć dziewczyny, miłej niedzieli :)
U nas się trochę rozpogodziło, wiec może zaliczymy jakiś wypad rowerowy a tak to planuję już tylko odpoczywać ;)

A w temacie języków, jakimi językami Wy się posługujecie? Ja znam biegle angielski w mowie i piśmie, rosyjski i francuski rozumiem, coś tam powiem ale nie napiszę - uczyłam się ich w gimnazjum i liceum ale to było 15-20 lat temu 🙈 no i znam kilka zwrotów po hiszpańsku, glownie zaczerpniętych z seriali, filmów i podstawowych zwrotów wyuczonych na wakacjach 😀 chciałabym doszlifować francuski i nauczyć się hiszpańskiego, może kuedys włoski? Ogólnie kocham języki i bardzo szybko je przyswajam, szkoda, ze z matematyką nigdy nie szło mi tak dobrze 😅

Ostatnia edycja:
U nas się trochę rozpogodziło, wiec może zaliczymy jakiś wypad rowerowy a tak to planuję już tylko odpoczywać ;)

A w temacie języków, jakimi językami Wy się posługujecie? Ja znam biegle angielski w mowie i piśmie, rosyjski i francuski rozumiem, coś tam powiem ale nie napiszę - uczyłam się ich w gimnazjum i liceum ale to było 15-20 lat temu 🙈 no i znam kilka zwrotów po hiszpańsku, glownie zaczerpniętych z seriali, filmów i podstawowych zwrotów wyuczonych na wakacjach 😀 chciałabym doszlifować francuski i nauczyć się hiszpańskiego, może kuedys włoski? Ogólnie kocham języki i bardzo szybko je przyswajam, szkoda, ze z matematyką nigdy nie szło mi tak dobrze 😅
Cześć 🌞
Ja tez jestem bardziej team języki niż matematyka i logika 😅
W pracy posługuje sie codziennie angielskim, z tym że są to rozmowy z firmą w Indiach więc mówiąc delikatnie ten angielski ma troszkę inną formę 😂
Dodatkowo prócz mojego głównego kierunku studiów zrobiłam także licencjat z filologii rosyjskiej i nawet miałam okazuje pracować na rynki wschodnie i wykorzystać znajomość cyrylicy ;)
Warto sie uczyć samego języka, ale tez dodatkowo poznawać kulturę danego kraju, bo z pewnością to poszerza perspektywę ;)

A i mam jeszcze powtórzyć badanie na te przeciwciała zobaczyć czy to nie wzrasta i badania na trombofilia
Ja czekam właśnie na trombofilie, immunologia wyszła ujemna. A to trombofilii najbardziej się boje w moim przypadku i jeśli wyjdzie dodatnia nie mam pojęcia jak to ugryźć.

Zaliczam właśnie mega doła, chociaż samo poronienie było dla mnie o wiele łatwiejsze niż wcześniej. A teraz brak mocy i totalna apatia…

Angielski (w miarę) biegle, niemiecki i rosyjski podstawowy, kiedyś się uczyłam francuskiego ale (wybacz) to było chyba bardziej za karę niż w nagrodę (bo chciałam się uczyć niemieckiego ale byłam w klasie spoleczno - prawnej), wiec umiem kilka podstawowych zwrotów

reklama
Do góry