reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2022

Mieszkamy w Polsce, ale chodzą do szkoły w której mówi się wyłącznie po angielsku i ona nie wiem dlaczego nie umie się potem przestawić. My mówimy tylko po Polsku, no chyba że jesteśmy w pracy i wymaga tego sytuacja. Myślę, że ona robi to celowo bo wie, że mnie to wkurza ;)
Charakterna 😁😁😁

reklama
Dzieci chłoną jak gąbka 🥰 wiadomo ze maja prawo czasem mieszać słowa albo spolszczać ale i tak świetnie sobie radzą z rozróżnianiem w jakim języku do kogo mówić. To jest cudowne 🥰
Mam właśnie na żywo cały proces, bo koleżanka jest Bułgarką, a jej mąż Francuzem, i ich czterolatka jest perfekcyjnie dwujęzyczna jak na ten moment. Od razu obczaja, do kogo w jakim języku się zwrócić, bo rodzice konsekwentnie mówią w swoich. Gdy coś tam zrozumiałam to zagadałam do niej po bułgarsku i mi odpowiedziała. Po chwili mój mąż próbował, a mała do niego: ale dlaczego TY do mnie tak mówisz? Mów po francusku! :-D
My w ogóle z moimi uczniami zapisujemy sobie najlepsze kawałki, gdy robią właśnie takie typowe "kalki" językowe i brzmi to wg nich śmiesznie. Nawet kalendarz z takimi cytatami sobie zrobiliśmy :D . Ale gdy dorośli tak robią dla prestiżu, to już mniej zabawne...

Mam właśnie na żywo cały proces, bo koleżanka jest Bułgarką, a jej mąż Francuzem, i ich czterolatka jest perfekcyjnie dwujęzyczna jak na ten moment. Od razu obczaja, do kogo w jakim języku się zwrócić, bo rodzice konsekwentnie mówią w swoich. Gdy coś tam zrozumiałam to zagadałam do niej po bułgarsku i mi odpowiedziała. Po chwili mój mąż próbował, a mała do niego: ale dlaczego TY do mnie tak mówisz? Mów po francusku! :-D
My w ogóle z moimi uczniami zapisujemy sobie najlepsze kawałki, gdy robią właśnie takie typowe "kalki" językowe i brzmi to wg nich śmiesznie. Nawet kalendarz z takimi cytatami sobie zrobiliśmy :D . Ale gdy dorośli tak robią dla prestiżu, to już mniej zabawne...
Jakie to kalki językowe? Właśnie fascynujące to że dzieci doskonale kodują kto w jakim języku mówi i dla nich to oczywiste, a dorośli chcą z nich zrobić wariata i po innemu do nich mówią 😀 Moja praca była odnośnie dzieci dwujęzycznych i psychologii, ich sposobu przyswajania wiedzy, nie tylko językowej, ale w innych płaszczyznach i rozumienia języka samego w sobie i wniosek był zdecydowanie na korzyść dzieci dwujęzycznych, później zaczynają mówić to fakt, ale szybciej i łatwiej przyswajają wszelką wiedzę bo są nauczone "żąglować kilkoma piłeczkami jednocześnie", inaczej mózg u nich pracuje :) Dodam tylko że mój tata że względu na swoje opory mówił do nas tak wybiórczo w swoim języku, częściej jednak po polsku bo taką miał teorię, a ja mu będę wiecznie miała to za złe, bo niestety nie mam tego akcentu, tylko chyba wyuczony. Ale tak, zdecydowanie jeśli macie lub planujecie dzieci to mówcie do nich każdy w swoim języku! :)

A propos jeszcze tej nauki niemieckiego: najlepsze było jak mama z Omą chciały o czymś sekretnie porozmawiac i przechodziły na niemiecki. Najstarszy brat pytał potem, czy dobrze zrozumiał ze chodziło o to, ze to i tamto a one oczy szeroko ze zdumienia XD. Także zgadzam się, że dzieci chwytają jak gąbka. Jedyne czego żałuję to to, że nie nauczyły mnie gwary - chociaz na tyle ją umiem, żeby się kłócić z mężem z Rybnika że się inaczej wymawia XD (niby jeden śląski a nasz jest bardziej zniemczony niż ich).

Druga rzecz: dobry lektor i nauczyciel. Jak byłam na 3 roku studiów, a wlasciwie na wakacjach między 3 i 4 to trafiłam na tak świetna dziewczynę, ze po miesiącu nauki umiałam lepiej mówić po rosyjsku niż po roku z inną (bo potem chciałam wykorzystać godziny lektoratu które mi zostały i zapisałam się w ramach studiów na podstawowy rosyjski).

Cześć dziewczyny, miłej niedzieli :)
U nas się trochę rozpogodziło, wiec może zaliczymy jakiś wypad rowerowy a tak to planuję już tylko odpoczywać ;)

A w temacie języków, jakimi językami Wy się posługujecie? Ja znam biegle angielski w mowie i piśmie, rosyjski i francuski rozumiem, coś tam powiem ale nie napiszę - uczyłam się ich w gimnazjum i liceum ale to było 15-20 lat temu 🙈 no i znam kilka zwrotów po hiszpańsku, glownie zaczerpniętych z seriali, filmów i podstawowych zwrotów wyuczonych na wakacjach 😀 chciałabym doszlifować francuski i nauczyć się hiszpańskiego, może kuedys włoski? Ogólnie kocham języki i bardzo szybko je przyswajam, szkoda, ze z matematyką nigdy nie szło mi tak dobrze 😅

Ostatnia edycja:
U nas się trochę rozpogodziło, wiec może zaliczymy jakiś wypad rowerowy a tak to planuję już tylko odpoczywać ;)

A w temacie języków, jakimi językami Wy się posługujecie? Ja znam biegle angielski w mowie i piśmie, rosyjski i francuski rozumiem, coś tam powiem ale nie napiszę - uczyłam się ich w gimnazjum i liceum ale to było 15-20 lat temu 🙈 no i znam kilka zwrotów po hiszpańsku, glownie zaczerpniętych z seriali, filmów i podstawowych zwrotów wyuczonych na wakacjach 😀 chciałabym doszlifować francuski i nauczyć się hiszpańskiego, może kuedys włoski? Ogólnie kocham języki i bardzo szybko je przyswajam, szkoda, ze z matematyką nigdy nie szło mi tak dobrze 😅
Cześć 🌞
Ja tez jestem bardziej team języki niż matematyka i logika 😅
W pracy posługuje sie codziennie angielskim, z tym że są to rozmowy z firmą w Indiach więc mówiąc delikatnie ten angielski ma troszkę inną formę 😂
Dodatkowo prócz mojego głównego kierunku studiów zrobiłam także licencjat z filologii rosyjskiej i nawet miałam okazuje pracować na rynki wschodnie i wykorzystać znajomość cyrylicy ;)
Warto sie uczyć samego języka, ale tez dodatkowo poznawać kulturę danego kraju, bo z pewnością to poszerza perspektywę ;)

A i mam jeszcze powtórzyć badanie na te przeciwciała zobaczyć czy to nie wzrasta i badania na trombofilia
Ja czekam właśnie na trombofilie, immunologia wyszła ujemna. A to trombofilii najbardziej się boje w moim przypadku i jeśli wyjdzie dodatnia nie mam pojęcia jak to ugryźć.

Zaliczam właśnie mega doła, chociaż samo poronienie było dla mnie o wiele łatwiejsze niż wcześniej. A teraz brak mocy i totalna apatia…

Angielski (w miarę) biegle, niemiecki i rosyjski podstawowy, kiedyś się uczyłam francuskiego ale (wybacz) to było chyba bardziej za karę niż w nagrodę (bo chciałam się uczyć niemieckiego ale byłam w klasie spoleczno - prawnej), wiec umiem kilka podstawowych zwrotów

reklama
Do góry